alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen kot pogosta spremljevalka starosti

Težka bolezen, ki jo imenujemo Alzheimerjeva bolezen, je znana po vsem svetu. Gre za obliko demence, pri kateri so prizadeti spomin, mišljenje in koncentracija. Žal simptomi od blagih začetnih, ko oseba začne opažati, da njene sposobnosti izginjajo ter postaja bolj pozabljiva, napredujejo in sčasoma bolniku onemogočijo samostojno življenje in opravljanje vsakodnevnih opravil. Alzheimerjeva bolezen pri bolnikih sproži strah, kaj se z njimi dogaja in kam bodo pripeljale spremembe; ravno zaradi tega bolezen v začetku prikrivajo in simptome skrivajo pred svojci. Bolniki z Alzheimerjevo boleznijo potrebujejo veliko mero opore, s pomočjo katere bolezen sprejmejo in se je ne sramujejo.

Alzheimerjeva bolezen in njeno razumevanje

Alzheimerjeva bolezen je najpogosteje pojavljena demenca. S pojmom demenca je poimenovana tista skupina bolezni, ki jim je skupno upadanje kognitivnih funkcij: zaznave, spomin, mišljenje, domišljija, govor, načrtovanje, reševanje problemov in podobno. V kar 60 do 80% je vzrok za demenco pojav Alzheimerjeve bolezni.

Čeprav je starost najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na nastanek bolezni, pa bolezen ni normalen del staranja, ampak gre za bolezen. Običajno se pojavi po starosti 65 let. Lahko se sicer pojavi tudi prej, vendar pa so takrat razlog zanjo genetske motnje.

Razlog za pojav bolezni  so različne anomalije v nekaterih možganskih celicah. Pride do izgube živčnih celic, najpogosteje najprej v predelu hipokampusa, ki je odgovoren za spomin. Ravno zaradi tega je prvi simptom izguba spomina. Znotraj možganov prizadetih oseb se tvorijo nenormalne oblike beljakovine amiloid, ki se v skupkih nalaga v zunanjih plasteh možganov. Ti skupki imajo škodljiv vpliv na živčne celice, kajti celice odmrejo in se sesedejo vase. Nevroni, ki so pri tem prizadeti tvorijo popačeno obliko beljakovine TAU – slednja je zadolžena za vzdrževanje oblike živčne celice – in to povzroči spremembo zgradbe celice. Odmrle živčne celice, ki pri tem nastanejo, so poglavitna značilnost Alzheimerjeve bolezni. Pri z Alzheimerjem prizadetem možganskem tkivu so pod mikroskopom jasno vidne odmrle živčne celice (pentlje) in skupki amiloid beljakovine. Vidne so tudi razširjene brazde v možganski skorji in povečani možganski prekati, ki nastanejo zaradi krčenja možganov kot posledica odmiranja živčnih celic.

Žal Alzheimerjeva bolezen progresivno napreduje od začetnih znakov, ki so včasih komaj opazni, pa vse do izgube govora prizadete osebe.

Alzheimerjeva bolezen ni ozdravljiva

alzheimerjeva bolezen2

Zdravil, s katerimi bi lahko bolezen zdravili, na žalost ni, obstajajo le takšna, ki se uporabljajo za ublažitev simptomov bolezni in mogoče začasno nekoliko upočasnijo hitrost poteka bolezni ter izboljšajo kakovost življenja bolnikov. Poleg medicinskega zdravljenja se lahko pri zdravljenju uporabijo sočasne terapije (kognitivne vaje, transkranialna pulzna stimulacija), ki spodbujajo duševne sposobnosti obolelih in skušajo njihove sposobnosti čim dlje ohraniti ter s tem izboljšati življenje obolelih in svojcev.

Alzheimerjeva bolezen in transkranialna pulzna stimulacija

Transkranialna pulzna stimulacija (TPS)  podjetja Storz medical s sistemom Naurolith dokazano upočasni napredovanje simptomov bolezni in v veliki meri poskrbi za izboljšanje že obstoječih kognitivnih okvar. Izvajajo jo v Centru fizioterapije v Ljubljani pri bolnikih z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo. Njen cilj je spodbuditev in ohranitev duševnih sposobnosti ljudi, ki jih je prizadela Alzheimerjeva bolezen.

TPS temelji na akustičnih impulzih, s katerimi se stimulira predel možganov, ki je pri Alzheimerjevi bolezni najbolj prizadet. Terapija spodbuja tvorbo novih krvnih žil v možganih in olajša regeneracijo možganskih celic. Poveča prepustnost celičnih sten in metabolične aktivnosti.

Transkranialna pulzna terapija je popolnoma neboleča, varna in enostavna. Izvaja se ambulantno. Izvajajo jo usposobljeni zdravstveni izvajalci. Pacient se med potekom odobno namesti na stol, med terapijo pa se lahko kadarkoli prosto giba.Traja približno 30 minut, pri čemer terapevtski paket obsega 6 terapij, ki so izvedene v roku dveh tednov. Po opravljenih šestih terapijah se priporočajo mesečne obnovitvene terapije.

Terapija res ne more pozdraviti Alzheimerjeve bolezni, lahko pa  poskrbi za preprečitev napredovanja bolezni in ohranitev določenega nivoja posameznikove funkcionalnosti. Izberite kontaktni obrazec na spletni strani Centra fizioterapije Ljubljana in se pozanimajte o TPS – ju oziroma jih v primeru dodatnih vprašanj povprašajte in z veseljem se bodo pogovorili z vami.

Written by