električna gorska kolesa

Kakšno električno gorsko kolo kupiti in zakaj?

Električna gorska kolesa so vedno bolj popularna iz dveh tehtnih razlogov in sicer se boste nadihali svežega zraka in premagali boste lahko vse klance. Zato električna gorska kolesa povzročajo veliko zadovoljstvo in veselje ter vam pomagajo ohranjati zdravo telo ter bistre možgane. Gre za novodobne tehnološke rešitve, ki so prijazne naravi, saj ta kolesa uporabljajo najbolj čisto možno obliko energije, ki je elektrika in to le takrat, ko potrebujete pomoč pri vožnji. Drugače lahko pedalirate sami in poskrbite za svoje telo ter za rekreacijo in to kar vsak dan.

Katera električna gorska kolesa so primerna za vas?

Električna gorska kolesa so precej različna med seboj. Kar jim je skupno, je to, da imajo vgrajen električen motor ter baterijo, ki vam pomagata pri vožnji na dolge razdalje in v klance. Vsi imajo tudi močan, ojačan okvir ter odlične zavore. Tudi vzmetenje mora biti precej dobro, ker se boste vozili po neravnem terenu in gozdnih cestah. Pomembne so tudi močne ter robustne pnevmatike, ki so odporne in vzdržljive ter dober blažilec udarcev na vaši poti, tako da je vožnja varna ter udobna.

električna gorska kolesa

Med seboj pa se električna gorska kolesa razlikujejo po moči motorja in baterije. Več pomoči, kot potrebujete pri vožnji, napornejše vožnje, kot imate in bolj, kot je razgiban teren, močnejši motor ter baterijo potrebujete. Zato najprej razmislite, v kakšni kondiciji ste. Manj, kot jo imate, zmogljivejše kolo potrebujete. Če hočete premagovati strme gorske poti, velja enako in tudi, če se boste vozili na zelo dolge razdalje.

Tretja zelo pomembna stvar, po katerih se električna gorska kolesa razlikujejo, pa je velikost okvirja. Ta mora obvezno ustrezati vaši višini. Običajno so izdelana v treh velikostih okvirja. Na spletni strani je razloženo, kako ugotovite glede na to, koliko ste visoki, kateri okvir je za vas primeren. To je podobno, kot bi kupovali obleko.

Sicer je pri vsakem modelu lahko še dodatno možno nastaviti višino sedeža in krmilo, da vam kolo med vožnjo povsem ustreza in je efekt najboljši. S tem boste tudi preprečili možnosti poškodb ali padcev med vožnjo ter neudobno vožnjo, zaradi katere vas bolele roke, noge in hrbtenica. Če niste povsem gotovi, kaj je za vas prav, kolo preizkusite ali pa vprašajte prodajalca, ki vam bo pomagal.

Kako izberem motor za gorsko kolo?

Električna gorska kolesa delujejo s pomočjo električnega motorja in je njihovo bistvo oziroma srce. Prav zaradi tega se zanje kupci odločajo in je to bistvena razlika med običajnim ter električnim kolesom. Ni pa vseeno, kateri motor boste izbrali. Motor mora biti najprej zelo kakovosten, kar velja tudi za baterijo, ki naj bo sodobna Litij Ionska, katera se ne obrabi hitro, ampak se hitro napolni in zdrži dolgo časa. Hkrati je ta baterija veliko lažja od starejše svinčene.

Primerjajte tudi vrsto pogona, ki ga ima motor. Zelo pomembno je, kako je motor vdelan v električna gorska kolesa, da vas ne bi oviral pri vožnji. Preverite tudi njegovo težo. Če se ne boste vozili veliko in ne boste naporno kolesarili po visokih hribih in gorah, potem seveda ne potrebujete zelo zmogljivega in močnega motorja. Če kupite manj zmogljivega, hkrati bo tudi baterija manj zmogljiva, potem bo celotna teža motorja in baterije lažja in bo tudi poganjanje takega kolesa v prostem teku brez sodelovanja motorja lažja. Seveda se bo tudi sama poraba elektrike v bateriji, ko boste potrebovali pomoč motorja, precej zmanjšala. Ti elektro motorji imajo to super lastnost, da se pri vožnji po klancu navzdol, ko je kolo v prostem teku in dosega velike hitrosti, spremeni v dinamo. Zato bo napolnil baterijo, ki bo zaradi tega zdržala dosti dlje brez polnjenja iz električne vtičnice.

motor-za-gorsko-kolo-1

Električna gorska kolesa so občutljiva zaradi električne napeljave, baterije in motorja na vlago in poskrbite, da ne bo izpostavljen vodi ter dolgotrajni vlagi ter zmrzali. Pozimi ga lahko hranite v suhem prostoru, kjer ne zmrzuje. Baterijo, če je mogoče, lahko snamete in napolnite skoraj do konca vsak mesec, da bo zdržala čim dlje časa. Enako kot baterijo za mobilni telefon. Tako boste življenjsko dobo bateriji podaljšali še za dve leti.

Kako električno kolo deluje?

Električna gorska kolesa delujejo tako, da jih morate najprej pognati s pedaliranjem in ko dosežete določeno hitrost ali klanec, se bo motor avtomatsko vklopil in vam pomagal. Kdaj se bo motor vklopil, boste s pomočjo pametnega zaslona nastavili sami. Na voljo imate več programov za različne dinamike vožnje po različnih terenih. Nastavite to, kar vam najbolj ustreza glede na vašo kondicijo ter glede na teren in razdaljo, ki jo boste prevozili. Nekateri prodajalci vam nudijo brezplačno pomoč pri uporabi koles in se lahko obrnete nanje.

Različna električna gorska kolesa imajo različne okvirje, motorje, vzmetenja, zavore, opremo, izdelani so iz različnih materialov in imajo različne programe ter prestave in sistem prestavljanja. Vse to je odvisno od blagovne znamke in od proizvajalca kolesa. Različna električna gorska kolesa lahko primerjate med seboj, kar je najlažje kar na spletni strani, kjer so predstavljene vse pomembne specifikacije kolesa, da se lahko odločite. Glede cene je enako, odvisna je od modela kolesa, njegove opreme in proizvajalca.

Da boste res izbrali pravega iz poplave vseh ponudb se obrnite na strokovnjaka v spletni trgovini, ki vam bo odgovoril na vsa vaša vprašanja. Hkrati vas bo veliko spraševal glede vaših potreb, da vam lahko predlaga najbolj optimalno kolo za vas. Pridružite se številnim zadovoljnim uporabnikom e koles in postanite aktivni ter mobilni na ekološki način.

Avtor prispevka: