Kanaleta

Kakšne kanalete izbrati, da vam po nakupu ne bo prehitro žal?

Izgradnja nove hiše ali drugega objekta vključuje veliko več opravil kot zgolj izgradnja stavbe. Med njih spada ureditev dvorišča, dovoza in podobna opravila v okolici stavbe. Pri tem je vgradnja kanalete bistvenega pomena. Kanaleta ima primarno nalogo, da vse meteorne vode odvaja stran od primarnega objekta in s tem prepreči, da bi prišlo do poplav ali podobnega uničenja lastnine. Ker pa kanalete pridejo v različnih oblikah in materialih, se morate pred nakupom in vgradnjo dobro pozanimati, kakšna kanaleta bi bila najbolj primerna za vas.

Kaj je kanaleta?

Kanaleta je oblika odtočnega sistema, ki poskrbi, da meteorne vode odtekajo stran od objekta, kar bi lahko pripeljalo do zalivanja stanovanjskih delov ali garaž oz. kleti. Kanelete je treba vgraditi v vse utrjene površine. Sem se štejejo dvorišča, ceste, dovozi, terase, igrišča, bazeni, vrtovi in podobna območja v bližini različnih objektov. Glavna naloga kanalet je, da se vse odpadne vode preusmeri stran od objektov in tako zavaruje objekt pred neželenimi poplavami. Glede na površino in uporabo kanalete je lahko ta z rešetkami ali brez. Med seboj se kanalete razlikujejo po velikostih, saj je odvisno od območja, kjer je objekt postavljen, kakšne so potrebe po kanaletah. Vsekakor pa bi morala biti vsaj ena kanaleta vgrajeno ob vsaki stavbi. Neprimerna urejenost za odvodnjavanje lahko povzroči marsikatere nepotrebne težave, ki se jih lahko enostavno uredi s kanaleto.

Vrste kanalet

V grobem se kanalete delijo na dve vrsti, glede na material izdelave. Prva vrsta je kanaleta iz PE-HD materiala in druga je iz betona. Kanalete PE-HD pomenijo, da so narejene iz polietilena oz. plastike. Polietlen je kvaliteten material, ki je ekološko prijazen in popolnoma recikliran. Za njega je značilno tudi, da je zelo obstojen material, ki je odporen na mnoge zunanje dejavnike. Kanalete PE-HD so trenutno zelo priljubljene, še vedno pa se ljudje odločajo tudi za nakup betonskih kanalet. Te v primerjavi z novejšimi kanaletami niso tako lahke, vseeno pa se lahko pohvalijo z izjemno odpornostjo na zunanje dejavnike in posledično na dolgo življenjsko dobo.

Obe vrsti kanalet sta načeloma odporni na različne zunanje elemente, ki jih včasih najdemo v meteornih vodah. Sem v prvi vrsti spadajo sol in olja, ostanki katerih se lahko znajdejo v odpadnih vodah. Potem so tu še kisline, ki bi lahko poškodovale kanalete, če ne bi bile dovolj trpežne. Seveda pa morajo biti kanalete odporne tudi na zmrzal, če pride do tega.

Obe vrsti kanalet, PE-HD in betonske, se lahko vgradijo z rešetkami ali brez. To je odvisno od tega, kje bo kanaleta stala in kakšna bo njena uporaba. Rešetke za kanalete so lahko izdelane iz različnih materialov. Izbira se lahko med vroče cinkanimi rešetkami, litoželenimi, iz nerjavečega jekla ali pa iz PE-HD materiala. Glavna naloga rešetk je, da omogočajo lažji prehod čez kanalete in pa, da dodatno ščitijo kanalete pred umazanijo iz okolja, kot so odpadni listi, blato in podobno.

Izbira prave kanalete

Izbira prave kanalete za vaše površine je odvisno od različnih dejavnikov. Pred nakupom kanalet je potrebno zbrati nekaj informacij o vaših površinah, da boste izbrali prave. Najprej je tu vprašanje, koliko padavin povprečno pade na območju, kjer boste vgradili kanalete. Glede na to boste lažje izbrali velikost kanelet. Kanaleta je lahko ožja ali širša in bolj ali manj globoka. Če izberete premajhno kanaleto, je njena vgradnja brez pomena, saj bo voda prav tako poplavila, kot če kanalete ne bi imeli.

Kanalete morajo biti tudi dovolj ojačane, da vzdržijo dodatne napore. V ta namen je večina kanalet ojačenih z okvirjem, ki poskrbijo, da kanaleta ne poči ali se prehitro poškoduje. Nekatere kanalete bodo morda ob vrtu, kjer ni pričakovati nobenih dodatnih obremenitev. Stvar pa se spremeni, če je kanaleta na dvorišču ali dovozu v garažo. V tem primeru je pričakovan večji napor, saj boste z osebnimi avtomobili vsakodnevno vozili čez kanalete. Tu je treba še dodatno paziti na primerno vrsto kanalete.

Zadnja stvar pa je izbira rešetke s kanaleto. Če bodo kanalete postavljene na predelu, kjer ni pričakovati, da bo kdorkoli hodil ali vozil po njih, ni nobene potrebe, da se odločite še za rešetko. Če pa bodo kanalete na območju, kjer je vsakodnevno (ali pa občasno) pričakovati, da se bo po njih vozilo ali hodilo, pa so rešetke obvezne. Ne samo, da preprečite poškodbe, manj je možnosti, da bi se v kanaleti zbirala še dodatna umazanija. Če se v kanaleti nabere odpadno listje ali ostala umazanija, se lahko odvajanje vode zamaši in posledično lahko pride do poplavljanja.

Potem morate vedeti tudi, kam se kanaleta vgradi. Če gradite nov objekt, vam lahko pri tem pomaga projektant, ki se spozna na nameščanje kanalet. Ta bo pri načrtu za vgradnjo kanalet pazil, da bodo postavljene tja, kjer ne bodo v napoto, poleg tega pa tudi, da bo voda tekla stran od objektov. To ne pomeni samo, da bo kanaleta usmerjena stran od vaše hiše, ampak da voda ne bo odtekala k sosedom ali na druga področja, kjer je nevarnost poplav.

 

Avtor prispevka: