kategorizacija apartmaja

Kaj je to kategorizacija apartmaja in zakaj je pomembna?

Če ste lastnik svoje počitniške nastanitve, ki jo oddajate turistom, potem ste se zagotovo že srečali s pojmom kategorizacija apartmaja. Gre za posebno storitev, zaradi katere vas potencialne stranke dobro spoznajo in se zato tudi bolj verjetno odločijo ravno za vašo ponudbo. A verjeli ali ne, marsikateri ponudnik apartmajev slednjega nima ustrezno urejenega, na račun tega pa lahko peša tudi njegova uspešnost.

In kaj kategorizacija apartmaja sploh je? Kategorizacija apartmaja oziroma nastanitvenega obrata na kratko pomeni razvrstitev nastanitve v določeno kakovostno skupino. Pri njenem določevanju pa se upošteva več kriterijev:

  • vrsta in površine nastanitve,
  • kakovost opremljenosti,
  • dodatne storitve, ki jih obrat nudi.

Kategorizacija se izvaja za čisto vse turistične obrate, kot so hoteli, moteli, penzioni, gostišča, kampi, sobe, počitniške hiše in stanovanja ter celo kmetije z nastanitvijo in marine. Tako je nujno potrebna tudi kategorizacija apartmaja. Vendar pa ni vseeno, katerega ponudnika izberete za izvajanje te nadvse pomembne storitve. Sam postopek lahko sicer opravite tudi sami, vendar pa lahko zaradi neizkušenosti marsikaj izpustite. Na ta račun je lahko nižja tudi kategorija, v katero boste padli. Da bi se izognili napakam, ki vas lahko stanejo obiskovalcev, vam svetujemo, da izberete zaupanja vredno in izkušeno podjetje, ki bo kategorizacijo hitro in celostno opravil. Tako pa vam bo dodeljena tudi kakšna dodatna zvezdica.

Zakaj izbrati zunanjega ocenjevalca?

Kot smo že na začetku omenili, lahko kategorizacijo apartmaja opravite tudi sami. A le, če bo vaša nastanitev ocenjena z največ tremi zvezdicami. V nasprotnem primeru boste potrebovali poklicnega izvajalca. Postopek se lahko sicer opravi kar prek spleta, a za vse nove v poslu oddajanja počitniških nastanitev tega ne priporočamo. OptimaPlus Booking je podjetje z dolgoletno tradicijo na področju celovitih apartmajskih storitev. Za njih tako kategorizacija apartmaja predstavlja utečen postopek, ki ga opravijo izredno hitro in brez dodatnih zapletov. Poleg slednjega pa vam ponujajo tudi številne druge priročne storitve, zaradi katerih se bo vaš apartma zavihtev visoko na lestvici priljubljenosti.

Ker se zavedajo, kako pomembna je kategorizacija, so jo vključili kar v svoj osnovni paket. Gre namreč za utečen postopek, ki ga je potrebno opraviti že takoj na začetku. Vsakih pet let pa jo je potrebno tudi obnavljati. Ponovno oceno je potrebno narediti tudi takrat, ko pride do morebitne spremembe kategorije počitniškega objekta. Čeprav se morda sliši enostavno, pa sam postopek kategorizacije spremljajo številna pravila, ki se konstantno spreminjajo. Njihovo neupoštevanje pri izdelavi ocene pa lahko vodi v njeno neveljavnost, kar pa si ne želi noben ponudnik. To pa je hkrati še dodaten razlog, da najamete strokovnjaka.

Kaj potrebujete za eno zvezdico?

Verjetno ste se kdaj že vprašali, kaj sploh pomenijo zvezdice, ki označujejo hotele in apartmaje? Najprej naj poudarimo, da ima lahko apartma največ štiri zvezdice. To pomeni, da vam ponuja maksimalno udobje in dodatne dejavnosti, zaradi katerih bo vaš dopust zares nepozaben. Kategorija petih zvezdic pa je namenjena zgolj hotelom in kampom. Vendar pa že štiri zvezdice od ponudnika apartmajev zahtevajo kar najbolj kakovostne storitve in najbolj vrhunsko notranjo opremo. Pogoje, zahtevane za pridobitev štirih zvezdic pa ni kar najlažje izpolniti. Zato si poglejmo, kako sploh priti do ene zvezdice.

Da nastanitev pri kategorizaciji apartmaja dobi vsaj eno zvezdico, mora izpolnjevati vse minimalne zahteve. Gre za tiste najosnovnejše stvari, brez katerih lastnik ne more opravljati turistične dejavnosti. Med slednje sodijo 24-urna dosegljivost odgovorne osebe (lastnika apartmajev), čiščenje apartmaja najmanj enkrat tedensko, prav tako zamenjana posteljnina, ena oseba, ki apartma najame pa mora imeti vsaj 8 kvadratnih metrov bivalne površine, na voljo ji mora biti tudi dovolj površin za oblačila in odlaganje, cenik storitev in ostale podobne zahteve.

kategorizacija apartmaja 1

Seveda pa se vsak ponudnik apartmajev dobro zaveda, da z zgolj eno zvezdico ne bo prišel daleč. Z odgovornim ravnanjem, trudom, ljubeznijo do dela in pomočjo usposobljenega ocenjevalca, lahko tako hitro pridete do zvezd.

Kategorizacija apartmaja in zakon

Da, prav ste prebrali. Brez kategorizacije ne boste mogli uspešno voditi svojega posla. Čisto vsak apartma mora namreč biti ustrezno označen. Kategorizacija nastanitve namreč pomeni tudi, da morate hraniti prav vse potrebne listine. Mednje sodijo evidenčni list, kategorizacijski list in poročilo o ocenitvi. Poleg tega pa mora apartma imeti nameščeno tudi tablo z označbo kategorije.

Inšpekcijski nadzori, ki preverjajo ustreznost in pravilno izvajanje storitve so pri nas dokaj pogosti, kazni pa relativno visoke. Zato že danes poskrbite za vse nujno potrebne postopke. Da boste lahko popolnoma brez skrbi pa se odločite za celostno storitev.

Dodatne priročne rešitve

Vse se začne pri kategorizaciji, vendar pa se zgodba tu še zdaleč ne konča. Apartmaje je potrebno tudi pravilno voditi, urejati dokumentacijo in oglaševati. Pri OptimaPlus Booking se zelo dobro zavedajo, kako zahteven prosces je to. Zato so za vse lastnike počitniških nastanitev pripravili različne pakete, ki pokrivajo najbolj osnovne pa tudi vse napredne storitve, ki bistveno pomagajo na poti do uspeha. Tako se lahko ponudnik apartmajev v celoti posveti svojim gostom in jih maksimalno razvaja. Birokracijo pa prepusti strokovnjakom na tem področju.

Avtor prispevka: