notranja vrata

Lesena notranja vrata so najbolj priljubljena

Notranja vrata so del našega življenja. Pa naj bo to doma ali v službi in v šoli ter kamorkoli drugam gremo, se srečamo z notranjimi vrati. Obstajajo v različnih oblikah in iz različnih materialov. Lesna moderna notranja vrata pa boste našli na tej povezavi. Njihova značilnost je, da so izdelana z zaobljenimi in nežnimi robovi, kar je zadnji oblikovalski hit notranjega pohištva. Njihov izgled je zaradi tega zelo lep in nežen. Energija prostora se zaradi oblin ne zatika ob ostre robove, kot je to bilo včasih. Če imate še doma ali v pisarni starejša notranja vrata z ostrimi robovi veste, kako znajo urezati in zaboleti, če se dregnete ob njihov rob.

Katera notranja vrata so na razpolago?

Notranja vrata so lahko lesena, kovinska, steklena ali v kombinaciji teh materialov med seboj. Velikokrat srečamo lesena vrata z zasteklitvijo. Vedno več je tudi steklenih vrat, ki so v celoti izdelana izključno iz stekla. Ta so največkrat prozorna ali matirana in so nameščena na kopalnicah. Njihova prednost je, da so povsem odporna na vlago. Tudi plastična so odporna,  vendar niso tako obstojna, kot drugi materiali. Poleg tega zagledajo nekoliko ceneno, če nimajo res dobro narejene imitacije lesa ali kovine.
notranja vrata

Steklena vrata najdemo pogosto tudi v pisarnah, saj prepuščajo svetlobo in se delno vidi skozi njih, da je na primer stranka v prostoru. Taka vrata krasijo večje poslovne stavbe, banke in podobne institucije. Včasih so kombinirana še s kovino, največkrat s kakovostnim aluminijem.

Lesena sodobna vrata

Lesena sodobna notranja vrata so zelo popularna. Les je naraven material, ki je človeku najbolj prijazen. Ker raste v naravi in ima v sebi posebno energijo in eterična olja, ki izhlapevajo iz lesa še desetletja potem, ko je bilo drevo posekano. Zato človeka pomirjajo in odišavijo prostor.
Poleg tega imajo lesena vrata izjemen izgled. Lesene letnice rastočega debla so unikatne, zato so čisto vsa lesena vrata unikatna in niti dvoja niso enaka. Kar se barve tiče, je najbolje izbrati tako barvo lesa, kot vam ustreza. Vsak les ima svojo specifično, svetlo rjavo, temno rjavo ali oker barvo. Te barve nas pomirjajo, to so dokazali znanstveniki psihologi. Zato je lesena vrata res škoda barvati s katero koli drugo barvo.
Sodobna lesena vrata so oblikovana res inovativno in posebno. Moderne so mehke okroglaste oblike brez robov. To lahko proizvajalci naredijo s sodobno tehnologijo. Včasih so deske za vrata le žagali, zato so bili robovi ostri in pravokotni. Če bi jih oblali na roke, potem bi lahko dosegli okrogel mehak efekt, kar pa bi za ena vrata dolgo trajalo in bi bila preveč draga.

Funkcija notranjih vrat

Notranja vrata se v sodobnih hišah uporabljajo bolj malo, ker so prostori največkrat narejeni tako, da so v enem prostoru tako kuhinja, dnevna soba in hodnik ter še izhod na teraso. Vrata pa se uporabijo za tiste prostore, kjer je zaželena intimnost. Če se v skupnih prostorih ljudje družijo, imajo za vrati mir in zasebnost. Zato se uporabljajo za kopalnice, stranišča, spalnice in kabinete ali pisarne in delovne prostore.

Nekatera notranja vrata imajo tudi funkcijo, da zadržijo zvok. Ta so še posebej debela, masivna in tudi oblazinjena s posebno peno ter materialom, ki ne prepušča zvoka v sosednje prostore. To je super za spalnice ali sobe, kjer kdo vadi instrument. Če ta prostor meji na druge prostore tudi s stropom in tlemi, je treba izolirati tudi te, da se ne prenašajo vibracije.

Lesena notranja vrata so lahko gladka ali okrašena z vzorci. Nekateri vzorci so preprosti in geometrijski. Drugi pa so zelo umetelni in zapleteni. Te je še posebej težko narediti. Super izgledajo, a ta vrata so v višjem cenovnem rangu. Kupijo jih tisti, ki vedo, kaj točno hočejo. Taka vrata so primerna za prestižna stanovanja, kabinete in poslovne prostore ter seveda za direktorske pisarne.

Avtor prispevka: