Ortodont poskrbi za flimski nasmeh

Sijoči, lepi in ravni zobje, kot jih vidimo v filmih, so v realnosti bolj redkost kot pravilo. Veliko ljudi ima namreč težave s krivo postavljenimi zobmi, kar ne predstavlja le estetskega problema – lahko vodi tudi v težave z ugrizom in prehranjevanjem. Če imate tudi vi težave z narobe postavljenimi zobmi, je skrajni čas, da obiščete ortodonta. Dober ortodont bo s pravo izbiro aparata vodil zdravljenje do točke, ko bo vaš nasmeh zdrav, vi pa se boste lahko zopet samozavestno smejali.

ortodont

Kdaj je čas, da se odločite za obisk pri ortodontu?

Dejstvo je, da so krivi zobje težava, ki pesti vse več ljudi. Marsikoga ta težava omejuje na vsakodnevni ravni, saj močno vpliva na njegovo samozavest, vendar ne ve, kako se je lotiti. Ortodont ni zdravnik, ki bi nas spremljal že od otroštva, zato ga moramo poiskati sami.

Običajen postopek je tak, da zobozdravnik zazna večje napake pri postavitvi zob v čeljusti ali pri načinu ugriza in napiše napotnico za ortodonta. S pomočjo te napotnice lahko pridete do katerega koli ortodonta s koncesijo. Težava je le v tem, da so ortodonti, dostopni preko sistema javnega zdravstva, običajno zelo zasedeni. To pomeni, da lahko, da boste nekoliko dlje časa iskali dobrega ortodonta, ali pa bo imel ortodont med posameznimi pregledi dolge čakalne vrste. To pa zopet podaljša zdravljenje.

Druga možnost pa je ortodont, ki nima koncesije, torej samoplačniški. Tudi za to možnost se odloča vse več ljudi, saj se s tem, ko začnete obiskovati samoplačniškega ortodonta, izognete dolgim čakalnim vrstam, poleg tega pa ste deležni bolj osebne obravnave.

Za ravnanje zob ni nikoli prepozno

Večinoma se za obisk ortodonta odločajo mladostniki, saj je običajna praksa, da se ortodontski pregledi začnejo takrat, ko ima pacient stalne že vse zobe. Mlečnih zob namreč nima smisla ravnati, saj bodo tako ali tako vsak čas izpadli. Če pa niso stalni popolnoma vsi zobje, pa to lahko podaljša zdravljenje. Izjema so le otroci, ki imajo težave z obliko čeljusti ali čim podobnim. Tem pa zobozdravnik običajno napiše napotnico za ortodonta že prej.

ortodont-1

Dolgo časa je veljalo, da je ortodont primeren le za mladostnike. Danes ta mit ne drži več, saj se tudi vse več odraslih odloča za obisk ortodonta. Razlogi za to so različni. Pogosto je težava v  tem, da jih kot mladostnike nihče ni napotil k ortodontu, saj njihove težave niso bile tako opazne. Potem pa jih je v odrasli dobi to začelo motiti in so se odločili, da je čas, da obiščejo ortodonta. Veliko pa je tudi odraslih t. i. »povratnikov,« ki so v mladosti že nosili zobni aparat, toda ne najbolj pridno. Zato niso uspešno zaključili zdravljenja in stanje se jim je zopet poslabšalo.

Kar želimo povedati je, da za obisk ortodonta skoraj nikoli ni prepozno. Če vas neka napaka na vaših zobeh res moti, je najboljše, da vas v obravnavo vzame ortodont. Običajno estetsko ravnanje zob pri odraslih traja od 1 do treh let. Če zdaj pomislite, koliko let vas težava že moti in koliko let vas še bo motila, je veliko boljše tri leta obiskovati ortodonta, saj se boste toliko dlje lahko svobodno smejali.

Kaj pričakovati pri ortodontu?

Ko pridete k ortodontu, vas bo ortodont najprej povprašal o vaših težavah ter preveril stanje zob v ustih. Nekaj obiskov je nato namenjenih preverjanju stanja in vzdrževanju ustne higiene. Nato pa se bo ortodont odločil za vrsto zdravljenja, torej vrsto zobnega aparata in načrt zdravljenja, po navadi pa je potrebno tudi rentgensko slikanje zobovja. Potem pa že kmalu nastopi trenutek, ko boste dobili svoj prvi zobni aparat.

Ortodont bo s svojim znanjem poskrbel, da se vam čim prej povrne lep nasmeh.

Avtor prispevka: