Dodatno zdravstveno zavarovanje si morate priskrbeti sami

Čeprav smo v Sloveniji vsi zaposleni državljani dolžni plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje, če želimo brezplačno koristiti storitve javnega zdravstva, na žalost obvezno zdravstveno zavarovanje ne pokriva vseh storitev. Ker je samoplačniško zdravljenje zlasti na dolgi rok zelo drago, je priporočljivo, da si uredite tudi dodatno zavarovanje. Eden izmed ponudnikov je tudi Prva, zdravstveno zavarovanje. V prispevku vam bomo predstavili nekaj olajšav, ki jih pridobite s tem, ko si uredite dodatno zavarovanje.

zdravstveno zavarovanje

Zakaj se splača plačati dodatno zavarovanje?

V Sloveniji imamo sicer dobro razvit sistem javnega zdravstva, saj smo v okviru obveznega zavarovanja upravičeni do širokega nabora storitev, kar je v tujini prej redkost kot pravilo. Toda kljub temu se vse bolj kažejo pomanjkljivosti, zlasti na področju čakalnih dob. Za marsikateri poseg je v okviru javnega zdravstva treba čakati več let, kar je seveda za veliko večino ljudi predolga doba. Po drugi strani pa si te iste storitve ne morejo privoščiti samoplačniško. V takih primerih je zelo dobro, če imate sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje, saj vam omogoča krajše čakalne vrste in hiter dostop do ustreznih specialistov.

Razlikovati je potrebno med dodatnim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem

Ko slišimo za možnost dodatnega zdravstvenega zavarovanja, marsikdo reče, da mesečno že plačuje dopolnilno zavarovanje in da je to ista stvar. Vendar vas moramo opozoriti, da dodatno in dopolnilno zavarovanje nista ena in ista stvar. Dopolnilno zavarovanje namreč krije le razliko v stroških storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije. Verjetno niste vedeli, ampak obvezno zavarovanje velikega dela zdravstvenih storitev in zdravil ne krije v celoti. Kolikšen delež celotne vrednosti neke storitve krije, ni splošno znano. Lahko pa vrednost, ki je obvezno zavarovanje ne krije znaša od 5 pa celo do 90 % celotne vrednosti zdravstvene storitve. Če ste kronično bolni ali vas zdravijo po kakšni kompleksnejši poškodbi, tako lahko, če nimate sklenjenega dopolnilnega zavarovanja, za zdravstvene storitve hitro plačate zelo visoke zneske. Torej dopolnilno zavarovanje je skoraj nujno plačevati in krije razliko med vrednostjo, ki jo krije obvezno zavarovanje in celotno vrednost zdravstvene storitve.

Na drugi strani pa imamo dodatno zavarovanje. To zavarovanje lahko sklenete naknadno pri eni izmed zavarovalnic ki ima na voljo pakete dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Ena izmed ponudnikov je tudi zavarovalnica Prva. Torej dodatno zavarovanje sklenete, če si pri obravnavi želite višjega standarda. To sicer ne pomeni, da vam bo zdravnik med splošnim pregledom ponudil še možnost masaže in degustacijskega menija tortic, ampak da boste deležni hitrejše obravnave. Morda se vam to v tem trenutku sliši kot dodaten in nepotreben strošek. A v trenutku, ko nastopi resnejša bolezen, se lahko začnemo toči po glavi, zakaj ga nismo že prej sklenili. Dodatno zavarovanje vam namreč omogoča hitrejšo obravnavo. To pomeni, da lahko hitreje pridete do specialista, tudi če še nimate napotnice. Poleg tega pa vam je kot pacientu, ki plačuje dodatno zdravstveno zavarovanje, omogočeno več pravic in hkrati tudi višji standard opravljenih storitev.

zdravstveno-zavarovanje-2

Kje lahko sklenemo dodatno zdravstveno zavarovanje?

Kot smo že omenili, dodatno zdravstveno zavarovanje lahko sklenete pri eni izmed zavarovalnic, ki ponuja pakete dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Ti paketi se med seboj razlikujejo tako po ceni, kot tudi vsebini. Zato vam svetujemo, da preden sklenete določen paket dodatnega zdravstvenega zavarovanja pri izbrani zavarovalnici, dobro preberete, kaj vse vam zavarovanje omogoča in da se seznanite s svojimi pravicami. Nikar ne sklenite najcenejšega paketa samo zato ker je najcenejši. Dobro preberite vsebino vseh paketov in odločitev, kaj izbrati, bo zagotovo lažja. Zdravje je ena izmed redkih danosti, ki je ni možno kupiti. Lahko pa se vzdržuje in krepi. Zato ne bodite skopuški na račun svojega zdravja in si priskrbite najboljšo možno obravnavo s sklenitvijo dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Avtor prispevka: