blagajna

Blagajna za enostavno poslovanje

Vsako podjetje, ki se ukvarja s prodajo izdelkov ali storitev, potrebuje neko vrsto blagajne. Tako se beleži prodaja in to pripomore k legalni obliki poslovanja. Ker obstaja več različnih podjetij z različnim delovanjem, se odločajo za različne vrste blagajne. Blagajna mora biti taka, da bo za vas in vaše zaposlene kar najbolj preprosta za uporabo. In take so tudi blagajne na dotik, s pomočjo katerih boste preprosto, učinkovito in hitro izdajali račune. Ker gre za bolj zmogljive blagajne, lahko nekatere verzije uporabljate tudi za druge računalniške storitve. Tako blagajna nudi več kot le tisk računov.

Znaki dobre blagajne

Blagajna za svoje brezhibno delovanje potrebuje nekaj ključnih lastnosti, da jo lahko uporabljate za beleženje prometa in izdajanje računov. Opremljena mora biti s primernim programom, ki beleži vsak korak poslovanja. Današnji programi omogočajo veliko več, kot le izdajanje računov. Z njimi lahko beležite delovni čas zaposlenih, se povežete s svojim računovodskim servisom, beležite izdajanje računov, spreminjate podatke o produktih in še mnogo več. Zaradi tega v velikih primerih blagajne delno nadomestijo računalnik, saj lahko z njimi opravljate veliko funkcij.

znaki-dobre-blagajne-1

Kljub vsem funkcijam, pa mora biti blagajna tudi enostavna za uporabo. Velikokrat se namreč zgodi, da jo bo uporabljalo več ljudi z različnim znanjem o tehnologiji. In ne glede na razširjenost tehnologije, se je treba zavedati, da niso vsi ljudje odlični z računalniki. Če pa je uporaba blagajne enostavna, bo učenje kljub temu hitro. In tudi zaposleni in ostali uporabniki blagajne, jo bodo brez problema uporabljali.

Blagajne, ki jih uporabljate za svoj posel morajo biti tudi hitre. Na tak način se izognete nejevolji, ki jo lahko povzroči počasna tehnologija. Če bo blagajna zaostajala ali pa se ne bo odzivala na ukaze, bo oseba, ki jo uporablja, hitro postala živčna. To pa ni nikoli dobro. Če se prepričate, da je zmogljivost blagajne dobra, bo tudi delovala brez problemov. In posledično, bodo tudi uporabniki blagajne pod manjšim stresom.

Delo v poslovni enoti ali na terenu

Blagajne, ki jih uporabljate v poslovni enoti ali na terenu se med seboj razlikujejo. Največje razlike so v premičnosti blagajne. Navadno se za poslovno enoto uporablja statična blagajna. Ta je lahko večjih ali manjših dimenzij. Prav tako se razlikuje njena zmogljivost. Vsekakor se mora prilagoditi razmeram, kjer delate. Pa naj bo to frizerski salon, kavarna ali pa trgovina.

Ko pa gre za delo na terenu, pa je seveda potrebna prenosna blagajna. S tako blagajno se nato povežete na splet in uporabljate primeren program za poslovanje. Prenosne blagajne so načeloma manjših dimenzij, seveda pa je vse odvisno od uporabnika. Najbolj pomembno je, da za delovanje blagajne ne potrebujete elektrike, ampak deluje na baterije.

Blagajne na dotik

Blagajna na dotik ima veliko prednosti in zato ostaja med najbolj priljubljenimi vrstami blagajn, tako statičnih, kot tudi prenosnih. Treba je poudariti, da so blagajne na dotik načeloma kompaktne. To pomeni, da ne gre za ogromne aparate, ampak izgledajo kot zasloni. Zaradi tega se jih zlahka premika tudi iz enega prostora v drug, če je potreba po tem.

Pri blagajni na dotik gre za zaslon, ki deluje na dotik. Za njegovo delovanje ni potrebne miške ali tipkovnice, kot je načeloma potrebno pri ostalih blagajnah. Seveda imate možnost tudi to dodati, ampak ni pa nujno. Zaradi preproste uporabe na dotik, je taka blagajna odlična za vse poslovalnice, kjer je potrebno hitro in učinkovito delo. Zelo hitro se izvedejo vsi potrebni postopki in storitev je zaključena.

Blagajne na dotik pridejo v različnih oblikah, dimenzijah in z različnimi dodatki. Nekateri modeli imajo dvojni ekran, ki je na eni strani viden stranki in na drugi strani viden zaposlenemu. Prav tako je lahko  v sklopu blagajne že nameščen čitalnik za plačevanje z bančnimi karticami.

Blagajne na dotik so priljubljene tudi za tiste poslovne enote, kjer se spodbuja uporaba hitrih blagajn, kjer kupci sami skenirajo svoje izdelke.

Dodatki za blagajno

Blagajna mora imeti poleg zmogljivega zaslona tudi druge dele, ki poskrbijo za brezhibno delovanje. Najprej je tukaj tiskalnik računov. Kupec mora dobiti račun, da preveri svoj nakup in v primeru, da želi vrniti kupljen izdelek. Kot že omenjeno je bralnik bančnih kartic v nekaterih primerih že del blagajne. Če imate blagajno, ki tega nima, je treba čitalnik dodatno kupiti.

Potem pa je seveda nekam treba shraniti tudi denar. Za ta namen so na voljo različne vrste predalnikov za denar, ki imajo zaščito pred vlomi.

Written by

169   Posts

View All Posts