dermatološka ambulanta s koncesijo

Dermatološka ambulanta s koncesijo: Naj vaša koža ponovno zasije

Se tudi vi že nekaj časa spopadate z raznimi kožnimi težavami? Imate suho in vneto kožo, razna kožna znamenja, alergije, dermatitis? Čas je, da temu enkrat za vselej naredite konec. Dermatološka ambulanta s koncesijo lahko reši vaše težave in vam pomaga.

Zaradi drugačnih zunanjih dejavnikov in sodobnega načina življenja, poznamo dan danes številne vrste alergijskih in reaktivnih bolezni kože. Med najpogostejšimi so vsekakor Atopijski dermatitis, Perioralni dermatitis, Kontaktni dermatitis in Numularni dermatitis, ki prizadenejo kožo vse populacije, tako najmlajših kot tudi starejših.

Različne vrste dermatitisa

Gre za bolezni, ki jih dermatološka ambulanta s koncesijo največkrat obravnavan. V večini primerov povzročijo suho stanje kože, srbečico, rdeče ekceme in vnetje. Kontaktni dermatitis se na primer pojavi na koži, ki je bila v neposrednem stiku z določenim alergenom ali dražilno snovjo. Numularni dermatitis se kaže predvsem v obliki suhe, srbeče in luskaste kože. Perioralni dermatitis povzroča rdečico in vnetje okoli ust. Atopijski dermatitis pa je kronično vnetje kože, ki se pojavlja že pri otrocih in se prav tako kaže z izredno suho in srbečo kožo ter rdečimi izpuščaji.

dermatološka ambulanta

Akne in izpuščaji

A tu se težave s kožo še ne končajo. Med njimi namreč moramo omeniti tudi akne, ki so prav tako zelo pogoste in prizadenejo ljudi vseh starosti. Pri aknah gre za bolezen kože, katere točen vzrok ni znan. Dermatologi menijo, da izvira iz stanja hormonov, stresa, nepravilne prehrane in genetike.

Ločimo več vrst aken. Kot prvo so tiste blage, ki jih zdravimi z zdravili brez recepta. Druge pa so tiste hude, pri katerih je zdravljenje veliko težje in dolgotrajno. V kolikor menite, da se soočate s hujšo obliko aken je zato nujen obisk dermatologa. Le dermatološka ambulanta ima namreč ustrezna zdravila za tovrstne bolezni kože. Z nepravilnim zdravljenem se v tem primeru ni priporočljivo igrati.

Tu so potem še razne alergijske reakcije, pri katerih se naše telo odzove na določene snovi. Alergijsko reakcijo lahko na primer  povzroči določena hrana ali sestavine v kremah, pretirane dišave. Reakcije so lahko izredno blage in izginejo same ali pa hude in celo ogrožajo življenje. Tudi v tem primeru je zato nujen obisk zdravnika.

Srbeča koža in luskavica

Dermatološka ambulanta s koncesijo pa pogosto obravnava tudi bolezen imenovano Rozacea, ki izgleda podobno kot akne. Razlikuje se v tem, da povzroča rdečico in vnetje na obrazu. Pogostejša je pri odraslih in bolj svetlih ljudeh, popolnoma učinkovitega zdravila zanjo pa ni, obstajajo le zdravila za lajšanje simptomov.

Vsem dobro znana je tudi luskavica in Seboroični dermatitis. Luskavica je kronična kožna bolezen, ki na koži povzroči debele, rdeče in luskave madeže, pojavi pa se lahko v vseh starostnih obdobjih. Ni nalezljiva in se ne prenaša, a je kljub temu izredno neprijetna za pacienta, zdravila za njo pa ni, da se jo zgolj nadzorovati.

Seboroični dermatitis pa se nanaša predvsem na težave s kožo, ki povzročajo luščenje in rdečico na lasišču, obrazu, prsih in hrbtu. Najverjetneje ga povzroča prekomerno razraščanje gliv na koži ali lasišču. K razraščanju teh gliv pripomorejo predvsem vlažni in topli pogoji ter mastna koža ali lasišče. Zdravljenje te kožne bolezni je na voljo z uporabo zdravilnih šamponov, krem ali losjonov.

Dermatološka ambulanta s koncesijo

Kakšno zdravljenje je na voljo?

Tudi to še niso vse bolezni kože, ki nas težijo v teh časih, a vendarle gre za najpogostejše. Zdaj si raje poglejmo še, kje in kako jih zdraviti. Kot prvo se morate odločiti, kakšno ambulanto boste izbrali. Na voljo je dermatološka ambulanta s koncesijo ali samoplačniška dermatološka ambulanta. V čem pa se razlikujeta?

Obe vrsti ambulant spadata pod dermatološke ambulante in sta namenjeni zdravljenju zgoraj omenjenih bolezni. Razlika pa je v tem, da dermatološka ambulanta s koncesijo deluje s pomočjo zdravstvenega zavarovanja in zdravstvenega programa, ki ga določa ministrstvo. Samoplačniška ambulanta pa deluje kot samostojno podjetje, ki je ravno tako strokovno, a se ne nanaša na vnaprej določen program ali zavarovanja.

Katero ambulanto izbrati?

V kolikor potrebujete dermatološki pregled zelo hitro in javne ambulante niso na voljo, se vsekakor raje odločite za samoplačniško. Tam boste morda hitreje dobili oskrbo, saj boste zanjo plačali sami in imajo krajše čakalne dobe. Poleg tega pa v teh ambulantah ne veljajo enaka pravila in predpisi. A tovrstni pregledi so lahko kar velik strošek, na koncu pa ni nujno, da bo obravnava sploh takšna, kot bi mogla biti.

Po drugi strani, dermatološka ambulanta s koncesijo predstavlja strošek, ki je veliko cenejši, bo pa zaradi tega najverjetneje nekoliko daljša čakalna doba. Kljub daljšemu čakanju pa se lahko zgodi, da bo obravnava na koncu boljša, saj ni potrebno gledati na hitrost in velik zaslužek.

Glede prilagodljivosti terminov in samih možnosti zdravljenja pa lahko med tem zatrdimo, da sta tako samoplačniška kot tudi dermatološka ambulanta s koncesijo nekje na isti ravni. Vsaka ima namreč nekaj prednosti in slabosti, na koncu pa je najbolj važno samo to, da so pacienti ustrezno obravnavani.

Zato pozabite na razlike v ambulantah, pomembno je le to, da najdete najbolj primerno in kakovostno oskrbo za vas. Le na tak način bo lahko namreč vaša koža ponovno zasijala.

Avtor prispevka: