vrtalni stroj

Kaj je vrtalni stroj in kako se ga lahko uporablja

Zakaj potrebujemo vrtalni stroj? Vrtalni stroj omogoča natančno vrtanje, ne da bi poškodoval predmet, tako da je nepogrešljiva obdelovalna tehnologija v industrijski proizvodnji, zato tukaj poiščite vrhunski vrtalni stroj – Interdiskont. Ste kdaj razmišljali o tem, kako narediti luknje v obdelovancu, ne da bi ga poškodovali? Zato potrebujemo vrtalne stroje. Uporabljajo se za rezanje lukenj v ali skozi kovino, les ali druge materiale.

Kako se uporablja vrtalni stroj?

Najprej bomo na obdelovancu označili točko, kjer bomo naredili luknje. Nato uporabimo vrtalni stroj za nastavitev komponent in vzamemo ostro cilindrično večtočkovno rezalno orodje, ga vstavimo v vpenjalno glavo in jo trdno pritrdimo. Ko to storite, postavite blok obdelovanca na mizo vrtalnega stroja tako, da konica orodja postane kolinearna s točko, označeno na bloku z vrtljivo objemko mize. Nato premaknite mizo vzdolž stolpca do določene razdalje med orodjem in blokom.

vrtalni stroj

Nazadnje vklopimo napajanje, nato začne orodje delovati. Poskrbite, da se vrteče orodje premika linearno proti bloku, dokler orodje ne vrti vzvoda. Nato orodje zaide globoko v blok zato lahko nadaljujte z vrtenjem vzvoda oziroma svedra, dokler orodje ne prebije bloka. Tako se naredi luknja v bloku, ne da bi ga poškodovali.

Kako delujejo različni tipi vrtalnih strojev?

Postopek vrtanja pomeni izdelavo luknje v trden kovinski kos z uporabo vrtljivega orodja imenovanega sveder. Z vrtalnim strojem je mogoče poleg vrtanja lukenj izvajati tudi številne druge operacije.

V starih časih so za vrtanje lukenj uporabljali ploščati sveder, danes pa se vsesplošno uporablja spiralni sveder. Spiralni sveder je rezalno orodje in se uporablja v povezavi z vrtalnim strojem. Spiralni sveder ima dve rezili, zato je večtočkovno rezalno orodje.

Kaj je spiralni sveder?

Spiralni svedri imajo običajno stožčasto steblo, na koncu, ki je vgrajen v vrtalni stroj, ima stožčasto pušo. Ko se stožčasti tulec vrti, se skupaj z njim vrti tudi spiralni sveder zaradi trenja med dvema stožčastima površinama. Včasih je steblo obdelano vzporedno, nato pa je v vrtalni stroj nameščena posebna vpenjalna glava, v kateri je sveder.

Sveder ima dve ustnici na drugem koncu, kjer poteka rezanje, ko se sveder vrti. Kot med dvema rezalnima ustnicama je običajno 118°. Ostružki, ki nastanejo na rezalnih robovih, se samodejno vodijo navzgor skozi spiralne utore, vrezane v telo svedra.

Delovanje vrtanja

Za vrtenje svedra in premagovanje upora pri rezanju je potreben navor za vrtenje svedra. Potrebna je tudi aksialna sila, ki potiska sveder vse globlje in globlje v izvrtano luknjo. Sveder ne bo začel rezati kovine, če se njegovo dno površinsko dotika kovinske površine. To je zaradi roba dleta, ki ne dovoli, da bi rezalni robovi prišli v stik s kovino in začeli rezati, dokler rob dleta ne prodre v kovinsko površino za približno 1 mm. Za olajšanje rezanja naredite majhno vdolbino z udarcem na sredini luknje, ki jo želite izvrtati. Spiralni svedri so izdelani iz trdnega hitroreznega jekla, kaljenega in brušenega v obliko. Na voljo so tudi svedri z vložki iz volframovega karbida.

Vrste vrtalnih strojev

Namizni vrtalni stroj je lahek stroj, ki lahko izvrta luknjo s premerom največ 12 mm, njegova hitrost vretena pa je ustrezno visoka. Ta vrtalni stroj se lahko spoprime z majhnimi opravili. Obdelovanec držimo na mizo in ga vpnemo v ustrezni položaj ter izvrtamo luknjo s spuščanjem vretena vrtalne glave. Pomik poteka z nežnim premikanjem ročnega kolesa, ki spusti vreteno in izvrta luknjo do zahtevane globine. Ne pozabite, da je treba opravilo premakniti tako, da poravnate središče luknje točno pod vreteno.

Stebrni vrtalni stroj je na splošno podoben namiznim vrtalnim strojem, vendar je namenjen težjemu delu. Navpični steber je lahko iz pravokotnega ali okroglega dela; slednji ponuja prednost, da je mizo mogoče zasukati in nekoliko večja opravila namestiti na podstavek stroja namesto na mizo. Vrtalno glavo je mogoče spustiti in med delom izvrtati luknjo.

Radialni vrtalni stroj je v resnici namenjen vrtanju lukenj v večje in težje obdelovance, ki jih ni mogoče manipulirati tako, da bi središče luknje lahko poravnali z vrtalnim vretenom. V tem primeru je vrtalna glava nameščena na radialni roki. Radialno roko je mogoče vrteti okoli okroglega stebra, vrtalno glavo pa lahko premaknete navznoter ali ven na radialni roki.

Obdelovanec ostane na mizi, ki je v resnici sestavni del podnožja in s kombiniranim gibanjem radialne roke in vrtalne glave lahko pokrijete katero koli točko na obdelovancu in izvrtano luknjo na zahtevanem mestu, brez premikanja težkega obdelovanca.

Večvretenski vrtalni stroji so namenjeni temu, da na teh strojih lahko hkrati izvrtate več kot eno luknjo. Ti stroji so zelo uporabni za masovno proizvodnjo. Vreteno vrtalnega stroja je povezano z elektromotorjem s pomočjo V jermena in stopničaste jermenice. Ko je napajanje vkloljeno, se začne elektromotor vrteti in vrti tudi vreteno. Vreteno ima sveder določenega premera, ki se vrti z veliko hitrostjo skupaj z vretenom.

Rotacijski sveder se približa ciljni lokaciji, da naredi luknjo v obdelovancu. Med postopkom vrtanja se na vreteno prek ročnega podajanja uporabi zadostna količina sile, da se poveča globina luknje v obdelovancu. Po izdelavi luknje se elektromotor izklopi, da ustavi proces. V nekaterih primerih, kot je vrtanje lukenj v kovino, se uporabi mazivo (olje ali voda), da se prepreči nastajanje toplote. Tako se točno uporablja vrtalni stroj za varno in učinkovito delo.

Avtor prispevka: