Električni vrtalnik – nasveti za uporabo

Vsestransko orodje, ki se lahko uporablja za različne namene doma, na vrtu ali celo na gradbišču, se imenuje električni vrtalnik. V tem prispevku vam bomo podali nekaj nasvetov, kako uporabljati električni vrtalnik, ter nekaj prednosti njegove uporabe. Začnimo!

Električni vrtalnik

Prednosti uporabe električnega vrtalnika

Ena od prednosti uporabe električnega vrtalnika je, da lahko z njim opravila, ki bi bila običajno dolgočasna in zamudna, opravite veliko lažje in hitreje. Če morate na primer v kuhinji postaviti nekaj polic, lahko z električnim vrtalnikom naredite pilotne luknje za vijake in si s tem prihranite veliko časa in truda. Druga prednost uporabe električnega vrtalnika je, da ima večjo moč kot ročni vrtalnik, zato je idealen za težja opravila, kot je vrtanje v beton ali kovino.

Kako uporabljati električni vrtalnik?

Ali morate postaviti police ali sestaviti pohištvo, vendar nimate vrtalnika? Ali pa morda vrtalnik imate, vendar ga še nikoli niste uporabljali in ste nekoliko prestrašeni. Če je tako, je ta prispevek namenjen prav vam! Preberite, kako uporabljati električni vrtalnik, ter nekaj nasvetov in trikov.

Osnovno delovanje električnega vrtalnika

Električni vrtalnik je orodje, ki z vrtljivim svedrom ustvarja luknje v različnih materialih ali pritrjuje vijake. Motor vrtalnika poganja elektrika, bodisi s pomočjo kabla, ki se priključi v vtičnico, bodisi iz baterije. Če želite uporabiti vrtalnik, preprosto pritisnite stikalo na ročaju. Dlje ko držite stikalo, hitreje se vrti sveder. Če stikalo spustite, se vrtenje ustavi.

Večina električnih vrtalnikov ima tudi stikalo za vzvratno delovanje, s katerim lahko spremenite smer vrtenja. To je lahko koristno, ko morate odstraniti premočno privit vijak. Če želite uporabiti stikalo za vzvratno delovanje, ga preprosto preklopite iz položaja “naprej” v položaj “nazaj” in nato pritisnite stikalo.

Izbira pravega svedra za vaš projekt

Ena najpomembnejših stvari, ki jih morate vedeti o uporabi električnega vrtalnika, je izbira pravega svedra za vaš projekt. Na voljo so različne vrste svedrov, vsak pa je namenjen določenemu namenu. Če morate na primer narediti veliko luknjo, uporabite večji sveder. Če pa morate pritrditi vijake, uporabite sveder s križno glavo. Vse te nastavke lahko kupite na spletu.

elektricni-vrtalnik-2

Varna uporaba električnega vrtalnika

Kadar uporabljate kakršno koli električno orodje, je pomembno, da upoštevate varnostne ukrepe. Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri uporabi električnega vrtalnika:

  • Nosite zaščitna očala. Včasih se lahko svedri zlomijo in odletijo v nepričakovane smeri.
  • Ne pretiravajte. Če preveč pritiskate na vrtalnik ali ga poskušate prisiliti, lahko zlomite sveder ali poškodujete material, v katerega vrtate.
  • Bodite previdni s kabli. Prepričajte se, da napajalni kabel ni prepleten, in ga ne postavljajte na mesta, kjer bi se lahko spotaknili. Prav tako se izogibajte vrtanju v bližini vodnih virov, saj sta lahko voda in elektrika skupaj nevarna.
  • Vzemite si odmore, da ne boste utrujeni. Vrtanje je lahko naporno, zato si pogosto privoščite odmore, da se izognete utrujenosti.

Kako izbrati pravi električni vrtalnik za svoje potrebe?

Električni vrtalnik je vsestransko orodje, ki se lahko uporablja za različna opravila po hiši, od obešanja slik do vrtanja lukenj za police. Toda kako vedeti, kateri električni vrtalniki so primerni za vas, saj je na trgu toliko različnih vrst in blagovnih znamk? V tem prispevku vas bomo seznanili z vsem, kar morate upoštevati pred nakupom električnega vrtalnika.

Vrste električnih vrtalnikov

Prva stvar, ki jo morate upoštevati pri izbiri električnega vrtalnika, je, katero vrsto vrtalnika potrebujete. Obstajajo tri osnovne vrste električnih vrtalnikov: vrtalniki s kabli, akumulatorski vrtalniki in udarni vrtalniki

Vrtalniki s kabli so najmočnejša vrsta električnih vrtalnikov in se lahko uporabljajo za težke projekte. Vendar morajo biti priključeni v vtičnico, kar lahko omejuje vašo mobilnost

Akumulatorski vrtalniki so bolj priročni kot vrtalniki z napeljavo, saj niso vezani na vtičnico. Vendar pa morda nimajo tolikšne moči kot vrtalniki s kabli in jih je treba po daljši uporabi ponovno napolniti.

Udarni vrtalniki so podobni akumulatorskim vrtalnikom, vendar so posebej zasnovani za vrtanje v zid ali beton. Imajo vrtljivo kladivo, ki je idealno za prebijanje trdnih materialov.

Zdaj, ko poznate različne vrste električnih vrtalnikov, ki so na voljo, si oglejmo še nekaj drugih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pred nakupom

Cenovni razpon

Še en dejavnik, ki ga morate upoštevati pred nakupom električnega vrtalnika, je vaš proračun. Cene električnih vrtalnikov se gibljejo od približno 30 do več kot 200 evrov. Seveda bodo dražje možnosti ponujale več funkcij in boljšo zmogljivost kot cenejše; vendar to ne pomeni, da morate za dober električni vrtalnik plačati ogromno. Pravzaprav bo veliko cenejših možnosti povsem ustrezalo vašim potrebam – odvisno le od tega, za kakšne projekte boste uporabljali svoj vrtalnik.

Kako izbrati ustrezne svedre?

Ko izberete velikost svedra, je treba izbrati vrsto materiala, iz katerega je sveder izdelan. Najboljše vrste materialov za svedre so hitrorezno jeklo (HSS) in kobaltno legirano jeklo. Vrtalniki iz jekla HSS zagotavljajo dobro zmogljivost pri mehkejših kovinah, kot sta aluminij in plastika, medtem ko vrtalniki iz kobaltove zlitine jekla zagotavljajo boljšo zmogljivost pri trših kovinah, kot sta nerjaveče jeklo in titan.

Pri izbiri svedra preverite premer svedra; od tega je odvisno, kako dobro se prilega čeljusti vpenjalne glave električnega vrtalnika. Če imate opravka s trdimi površinami ali abrazivnimi materiali, je najbolje izbrati svedra z ustrezno prevleko, ki je nanesena na rezalne robove. Premaz pomaga zmanjšati obrabo, zmanjšuje toploto, ki nastaja pri rezanju, in podaljšuje življenjsko dobo svedra.

Zaključek

Električni vrtalniki so razmeroma preprosta orodja, ki lahko olajšajo številna gospodinjska opravila. Ne glede na to, ali morate postaviti police ali sestaviti pohištvo, lahko z električnim vrtalnikom delo opravite hitro in enostavno (in z manj bolečinami v mišicah!). Ne pozabite le na ustrezne varnostne ukrepe in izbiro pravega svedra za vaš projekt, pa boste na dobri poti, da postanete profesionalec v vrtanju! Električni vrtalniki so vsestranska orodja, ki lahko olajšajo številna opravila doma ali na gradbišču.

Avtor prispevka: