Eterično olje čajevca: uporaba pri odraslih

Melaleuca alternifolia ali po slovensko čajevec, velja za dobro uveljavljeno zdravilno rastlino v domači medicini in tudi farmaciji. Za nekatere čudežno zdravilno drevo, ki ga poznamo tudi kot čajno drevo ali čajna mirta, izvira iz vzhodne močvirnate obale Avstralije in se je razširilo po celotnem svetu. Tako lahko danes njegove plantaže najdemo na Kitajskem, v Afriki in Indiji. Če vas zanima kakšne pozitivne zdravilne učinke na odrasle uporabnike ima eterično olje čajevca, si preberite nadaljevanje članka.

ETERIČNO OLJE ČAJEVCA- UPORABA LE-TEGA DALEČ OD OBIČAJNEGA ČAJA

Danes večina eteričnega olja čajevca še vedno pridobivajo in izvažajo iz rodne Avstralije, to je kar 90% vsega svetovnega trga. Veliko ljudi, ki se prvič sreča s čajevcem, tega zamenja za rastlino čajevca, ki se uporablja za izdelavo čaja in ne vedo, da gre za eterično olje čajevca. Uporaba »tea tree« eteričnega olja je znana predvsem za zmanjševanje in lajšanje kožni težav ter vnetij sluznice ust. V Sloveniji se to prodaja brez izdaje recepta in zato seveda samoplačniško.

ETERIČNO OLJE ČAJEVCA- UPORABA IN PRIDELAVA

Ta prozorna do svetlo rumena tekočina je predvsem znana po svojem zelo značilnem vonju. Postopek s katerim pridobimo to čudovito snov je parna destilacija listov in tankih vejic čajnega drevesa.

  • ETERIČNO OLJE ČAJEVCA- UPORABA V LJUDSKI MEDICINI

Že avstralski staroselci t.i. aborigini so poznali zdravile lastnosti, ki jih ima eterično olje čajevca. Uporaba le-tega je bila pri avstrijskih domorodcih povezana predvsem z zdravljenjem prehladov, vnetij žrela, pikov različnih insektov, kožnih obolenjih in kot razkužilo ran. Pomorščak, kateremu se lahko zahvalimo, da je to zdravilno sredstvo prišlo v 18. stoletju tudi na zahod, je vsem dobro poznani James Cook. Eterično olje čajevca pa se je razširila tudi na zdravljenje kašlja, luskavice, opekline, itn.

  • ETERIČNO OLJE ČAJEVCA- UPORABA PRI ODRASLIH

Želimo, da bi eterično olje čajevca postalo zdravilno sredstvo tudi v vaši domači lekarni. Prav zato vam bomo v nadaljevanju predstavil kakšne glavne zdravilne lastnosti ima eterično olje čajevca. Uporaba, ki jo v nadaljevanju pa je izključno primerna le za odrasle osebe, pri tem moramo izvzeti nosečnice, seveda pa se način uporabe razlikuje tudi za uporabo pri otrocih.

Vsakdanja uporaba eteričnega olja čajevca je v večini primerov vezana na pripravo njegovih razredčenih pripravkov. Z 100% koncentratom eteričnega olja čajevca se boste zelo poredko srečevali. Tega lahko odrasle osebe uporabljajo v primeru  glivičnega obolenja nohtov, kjer je priporočen dvakrat dnevni nanos, ki bo nohte pozdravil v roku pol leta. Veliko podjetij je za uporabo 100% eteričnega olja čajevca razvila tudi veliko bolj preproste oblike v gelnih pripravkih.

Redčenje eteričnega olja vedno poteka pred samo uporabo, saj so tako učinkovine veliko bolj uspešne pri zdravljenju. Pri tem skoraj v vseh primerih domače uporabe uporabljajte vodo, in ne pozabite na ustrezno razmerje med obema tekočinama. Razmerje se razlikuje tudi glede na namen uporabe.

  1. V primeru uporabe pri turih in aknah zmešajte v 100 ml rahlo tople vode od 22 do 32 kapljic eteričnega olja čajevca preverjenega proizvajalca. Pripravek lahko do 3x dnevno nanesete na oboleli predel kože pri tem pa pazite, da se ne boste izpostavljali močni sončni svetlobi.
  2. V primerih manj akutnih vnetij ustnih predelov sluznice si lahko pripravite mešanico 100 ml vode z 5 do 10 kapljic eteričnega olja. Ta bo za odrasle povsem varna za grgranje ali samo rahlo izplakovanje ustnega predela. Pri tem pa boste pozorni, da vsebine ne popijete.
  3. Eden od načinov uporabe eteričnega olja čajevca za odrasle je tudi lajšanje srbečice in draženja pri pojavi atletskega stopala. V primeru te težave si lahko trikrat dnevno na oboleli predel kože nanesete 10% eterično olje, ki bo draženje občutno zmanjšalo.

  • ETERIČNO OLJE ČAJEVCA- UPORABA LE-TEGA RES LAHKO POVZROČI NEŽELENE STRANSKE UČINKE?

Odrasli uporabniki ob pravilni uporabi naj ne bi zaznali kakršnih koli nezaželenih stranskih učinkov. V primeru, da imate bolj občutljivo kožo se lahko pojavijo manjši srbeči izpuščaji, rdečice, pekoč občutek in suha koža. V večini primerov pa je skrb popolnoma odveč, saj večina uporabnikov ni zaznala kakršnegakoli slabega medsebojnega učinkovanja med drugimi zdravili in eteričnim oljem čajevca. Njegova redna in regulirana uporaba je zato v primerih kožnih obolenj zelo zaželena. Do draženja lahko vsaj na začetku pride tudi pri uporabi raztopine eteričnega olja v ustni votlini.  V večini primerov sicer do tega prihaja zelo redko in se lahko zgodi predvsem pri zelo občutljivih posameznikih. Na tem mestu vas moramo opozoriti predvsem na pravilno shranjevanje eteričnega olja, zaščito pred svetlobo, zrakom in vlago o katerem vam bo več povedal posamezen proizvajalec.

Eterično olje čajevca je s strani farmacevtov priznano kot zelo varno sredstvo za lajšanje različnih obolenj. Kljub temu, pa je pomembno zavedanje, da je zmernost lepa čednost in tudi pretiravanje z naravnimi zdravili lahko posamezniku na koncu škoduje. Zmerna  in pravilna uporaba naj bo vaše vodilo do zdravega duha v zdravem telesu.

Avtor prispevka: