Najpomembnejše prednosti, ki jih prinaša 5 G tehnologija

V zadnjem letu smo lahko slišali veliko različnih mnenj, ki ljudi še vedno delijo na tiste, ki mislijo, da je  5G tehnologija dobra in tiste, ki se s to trditvijo ne strinjajo. Kljub pojavljanju te tematike v različnih medijih, pa še vedno veliko posameznikov popolnoma ne ve kaj sploh je 5G tehnologija. Še manj pa kakšne posledice ta prinaša v naša življenja. V nadaljevanju smo le za vas raziskali to, nekaterim tuje področje. Le berite naprej.

KAJ SPLOH RAZUMEMO POD POJMOM 5G TEHNOLOGIJA?

Mobilni telefoni so bili tudi v tem desetletju potrebni nove prenove omrežja. Tako se je pojavila ideja in zasnova za novo novejšo verzijo omrežja ali t.i. 5G tehnologija. Ta velja za peto oz. četrto generacijo, če v poštev vzamem samo digitalno zgodovino mobilnih omrežij. Ne tako daleč nazaj oz. v začetku 90ih let prejšnjega stoletja smo bili priča ustanovitvi omrežja GSM. Temu je kasneje sledila UMTS ali 3G tehnologija. Za to je prišla neka vmesna stopnja, ki jo imenujemo HSPA tehnologija, kateri je sledila 4G ali LTE tehnologija, ki ga uporabljamo  trenutno. Kaj pa je razlika med njimi? 3+ tehnologija je bil neke vrste začetek mobilnega interneta, ki se je z LTE tehnologijo v celoti preselil na telefon, na katerem lahko dostopamo do internetnih vsebin. Napovedana 5G tehnologija pa nam bo omogočala do sedaj neverjetne stvari, kot so tipala, ki bodo lahko nadzirala infrastrukturo, sisteme v mestih in celo prevoz avtomobilov brez voznikov.

Verjamemo, da se to zdi kar malce znanstveno fantastično in za nekatere povsem nemogoče, ampak ta realnost res ni tako daleč, kot si vsi predstavljamo. Kakšne so glasno opevane prednosti, ki jih prinaša 5G tehnologija, si preberite v nadaljevanju.

PREDNOSTI, KI NAM JIH OMOGOČE 5G TEHNOLOGIJA

  • Prva prednost tovrstnih sistemov je njihova robustnost. V mislih imamo predvsem posledično večji obseg frekvenc, ki bo posledično omogočala večje kapacitete in prav tako boljše hitrosti omrežja.
  • Druga prednost tega novega omrežja bo zagotovo bolj odzivne in ločene komunikacijske poti med napravami, ki bodo odgovarjali potrebam domačih uporabnikov.
  • Tretja izboljšava bo pripomogla izboljšanju trajanja baterije za uporabo prej omenjenih tipal, kot so kamere, stikala, ipd.
  • Najboljša izboljšava bo zagotovo povezana z neposredno komunikacijo. Na ta način si bomo med seboj lahko sporočali različne informacije brez tega, da bi se povezovali na vmesne bazne postaje. To bo še posebej pomembno za primere, kjer je posredovanje potrebno v času milisekund, kot so semaforji, parkirne hiše in parkirišča.

Kaj nam poleg zgoraj naštetega prinaša 5G tehnologija? Seveda si danes malokdo še predstavlja vsakdan brez telefona povezanega na medmrežje. Iskanje informacij na vsakem koraku je ključno za uspeh in učinkovitost posameznika. Izboljšana hitrost bo z uvedbo tega omrežja omogočila hitrost enega gigabita na sekundo. Za lažjo primerjavo, danes omrežje 4G deluje s hitrostjo od 10 do 50 megabitov na sekundo. V praksi bo to pomenilo, da boste lahko dvorni film,  namesto v nekaj minutah naložili na svoj računalnik v nekaj sekundah. Podobno se bo hitrost odziva računalnika na vaš ukaz zmanjšala iz nekaj sekund v milisekunde. Poleg vsakdanjega življenja bo 5G tehnološki napredek pripomogel tudi posodobitvam na področju kmetijstva, industrije, zdravstvu, logistiki in še po veliko drugih področjih.

Neglede na to kako pomemben je za nas razvoj 5G tehnološki razvoj, bo do realne uporabe le-tega bilo potrebno poiskati še veliko rešitev za njegovo uresničitev. Na tem mestu imamo v mislih predvsem iskanje pravih in uporabnih frekvenc. Svet gre naprej, zato bomo morali v korak z njim stopiti tudi mi.

 

Avtor prispevka: