Fasaderstvo

Fasaderstvo poskrbi za zunanji izgled vaše hiše

Pogled na fasado daje obiskovalcu prvi vtis vaše hiše. In panoga, ki poskrbi za lep zunanji videz vaše hiše se imenuje fasaderstvo. Ampak zmotno je mišljenje, da je fasada samo končna barva hiše. Sem spada vse od svetovanja, pa izolacija same hiše, vgradnja okenskih polic in nazadnje še barva, ki poskrbi, da vaša hiša izstopa od ostalih in se gostu takoj vtisne v spomin. Ker je fasada pomemben del hiše je pomembno, da za izvedbo fasade izberete ponudnika, ki bo pri načrtovanju upošteval vse vaše želje, obenem pa vam svetoval, kaj je najboljše za vašo hišo, da boste z rezultatom zadovoljni.

Fasaderstvo ima nalogo hišo dokončati

Ko je hiša že skoraj končana, postopek dokončanja hiše prevzame fasaderstvo. Njihova naloga je ustvariti končen videz hiše. Najprej se hišo pregleda in izdela načrt poteka dela. Potem mojstri nanesejo prvo plast fasade in sicer podlago, ki mora ustrezati posebnim standardom. Če ta prvi korak ni pravilno izveden, bi lahko fasada na koncu popokala. Zato tu ne sme biti nobenih sledov zunanjih delcev, ki bi povzročili neravno površino, biti mora čista in se popolnoma posušiti pred nanosom drugega dela. Drugi del je nanos izolacije. Izolacija je lahko iz različnih materialov, odvisno od želj lastnika. Glavna materiala sta stiropor in tervol. Oba imata odlične izolacijske lastnosti in sta dobra prezračevalna agenta. Največja razlika je v ceni in cenejši stiropor še vedno ostaja bolj priljubljena izbira. Tu je pomembna natančnost, da ni lukenj med ploščami. Na koncu se nanese še barva in posebni premazi, ki bodo fasado varovali pred spiranjem barv in ostalimi vremenskimi vplivi.

Postopek je zelo podoben tudi, če fasado samo obnavljate. Največja razlika se zgodi na začetku, ko je potrebno odstraniti zaključni sloj stare fasade. Prednost obnove stare fasade je ta, da odgovorno fasaderstvo dodatno učvrsti in zaščiti predele fasade, pri katerih so znaki, da so bili bolj podvrženi takšnim ali drugačnim vplivom. Sicer pa tako kot pri izdelavi nove fasade, se na prvi premaz namesti izolacijske plošče, se fasado prebarva in dodatno zaščiti s premazi.

Za kakšno fasaderstvo se odločiti?

Ko ste v postopku gradnje nove hiše ali pa ko fasado samo obnavljate je pametno najeti za to specializirano fasaderstvo. Ker se v takih podjetjih večkrat srečujejo s fasadami, vam lahko svetujejo, kakšni materiali bi bili najbolj primerni za vašo fasado in pa kakšna barva bi bila glede na ostale elemente hiše in okolice najbolj primerna za vašo fasado. Seveda vam nič ne preprečuje, da se izdelave fasade lotite sami, ampak vprašajte se, ali ste prepričani, da bo fasada na koncu res taka kot ste si jo zamislili? Tu je pomembno, da poznate tudi vse postopke, ki se tičejo termalne izolacije hiše. Tudi, če hišo samo obnavljate morate prepoznati napake v fasadi, da jo boste znali pravilno obnoviti. Mnogokrat se je namreč izkazalo, da je obnova fasade bolj zahtevna od izdelave fasade od začetka. Pri obnovi je potrebno dobro znanje materiala prejšnje fasade, da ne bi nova fasada popokala ali začela razpadati.

Čeprav se fasaderstvo dejavnost, ki se ukvarja z vsem, kar spada v sklop fasade, so na trgu podjetja, ki se ukvarjajo z eno izmed teh dejavnosti, ostalo pa predajo podizvajalcem. Preden se odločite za določeno fasaderstvo se prepričajte, kako je s tem. Če res želite kvalitetno fasado, se obrnite na izvajalca, ki v sklopu svojega podjetja izdeluje vse, kar vam obljublja. Tako vam ne bo potrebno skrbeti, ali so vsi podizvajalci doumeli, kaj želite za svojo fasado, ali so vsi podizvajalci izkušeni in ali bodo res naredili to, kar ste si zaželeli. Eno takih podjetij je Moj Fasader, kjer se zavedajo pomena zaupanja in zadovoljstva stranke. Vseh projektov se lotijo s svojimi zaposlenimi fasadarji, ki svoje delo obvladajo, dobra komunikacija in sodelovanje pa pelje do odličnih rezultatov.

Avtor prispevka: