Inkubator

Inkubator za vsak laboratorij

Laboratoriji so dom za vse svetovne raziskave in primerno temu morajo biti tudi dobro opremljeni. Čeprav vsak ob omembi laboratorija pomisli na mikroskope in epruvete, pa ima notranjost laboratorija veliko več elementov. En element, ki ga vsak laboratorij zagotovo potrebuje je inkubator. Tu seveda ne gre za inkubatorje novorojenčkov, ampak za laboratorijske inkubatorje, ki v notranjosti zadržujejo idealne pogoje, ki so potrebni za razvoj mikroorganizmov. Na trgu je ogromno inkubatorjev, ki imajo različne lastnosti, ki so potrebne, da znanstveni svet napreduje pri raziskavah in odkritjih.

Za kaj se uporabljajo laboratorijski inkubatorji in kakšnega izbrati

Laboratorijski inkubatorji se uporabljajo, da omogočijo okolje, ki je kontrolirano, kjer ni kontaminacije in so primerni za delo z različnimi celicami in tkivi. V ta namen imajo laboratorijski inkubatorji možnost nadzora temperature, vlažnosti in vsebnosti CO2. Nekateri inkubatorji so primerni tudi mikrobiološko uporabo in se jih uporablja za rast in shranjevanje različnih mikroorganizmov.

Inkubatorji se torej med seboj razlikujejo glede na to, kaj uporabnik potrebuje. Razen velikosti, imajo različni inkubatorji specifične lastnosti, ki jih razlikujejo od ostalih inkubatorjev. Nekateri so primerni za gretje, spet drugi za hlajenje ali pa je inkubator mešanica obojega. Potem so tu še inkubatorji, ki uravnavajo raven CO2 in vlage. Glede na industrijo v kateri se gibljete, pa niso vsi inkubatorji primerni za vse.

Preden se odločite za nakup laboratorijskega inkubatorja se morate vprašati nekaj osnovnih vprašanj, ki vam bodo pomagale pri izbiri pravega inkubatorja za vas. Najprej je seveda glede na potrebe izbrati velikost, da je notranji volumen dovolj velik za vaše potrebe. Nato se je treba vprašati, ali boste inkubator uporabljali za hlajenje, gretje, ali boste pri delu rabili uravnavati vlago in CO2 in način pritoka vode. Današnji inkubatorji so sicer po večini izdelani iz nerjavečega jekla, zaradi sodobne tehnologije, pa kritičnih odstopanj skoraj ni več.

Vrste laboratorijskih inkubatorjev

Inkubatorji IN / IF

Najosnovnejši inkubatorji IN / IF so primerni za uporabo v medicini, farmaciji, pri analizi živil in živilski kemiji. Glavna lastnost inkubatorja je gretje in je primeren za vse naloge do 80 °C. Oznaki IN in IF označujeta način kroženja zraka, saj je lahko kroženje zraka naravno (N) ali prisilno (F). Inkubator ima dvojna vrata za dober pregled notranjosti, pri čemer so notranja vrata steklena, zunanja pa iz nerjavečega jekla. Za upravljanje poskrbi display, ki je glede na zmogljivost inkubatorja enojni ali dvojni.

Inkubatorji s Peltier hlajenjem IPP

Peltier tehnologija takim inkubatorjem omogoča, da v enem sistemu segreva in ohlaja notranje elemente. Za take inkubatorje se odločajo v mikrobiologiji, zoologiji, živilski industriji, kozmetiki in farmaciji. Prednost Peltier inkubatorja je ta, da ne potrebuje dodatnega kompresorja in zato v laboratoriju prihrani prostor, prav tako pa je energijsko varčen. Tudi ta inkubator ima zunanjost iz nerjavečega jekla, notranja vrata pa iz stekla za pregled notranjosti.

Shranjevalni inkubatorji s Peltier hlajenjem IPS

S podobnimi specifikacijami kot inkubatorji IPP, je ta shranjevalni inkubator predvsem namenjen shranjevanju industrijskih in mikrobioloških vzorcev. Odličen je za shranjevanje pri konstantni temperaturi za potrebe medicine, farmacije, kozmetične in živilski industrije, sploh za daljša obdobja.

Inkubator-za-vsak-laboratorij-1

CO2 inkubatorji ICOmed

Celične in tkivne kulture, kot tudi mikroorganizmi potrebujejo zaščito v nadzorovanem idealnem okolju. Vsak odklon v temperaturi, vlagi in CO2 lahko vpliva na razvoj organizmov. Ta inkubator poskrbi, da do odstopanj ne pride, če pa že, pa na to opozori z različnimi alarmi in celo preko telefona. CO2 inkubatorji se uporabljajo tudi in-vitro zunajtelesno oploditev (IVF), zato ni čudno, da je nadzor pri inkubatorju res natančen.

Kompresorsko hlajeni inkubatorji ICP

Tisti, ki za shranjevanje ali gojenje organizmov potrebujejo večji volumen komore, je inkubator ICP idealna izbira. Kot pri ostalih, je zunanjost iz nerjavečega jekla, notranja vrata pa so steklena. Sistem uravnavanja temperature omogoča, da je notranja komora popolnoma izolirana od zunanjega okolja, zato je vzreja, hlajenje in inkubacija organizmov primerna za biologijo, zootiko, botaniko, bakteriologijo in medicino.

Avtor prispevka: