Nuhalna svetlina

Nuhalna svetlina – ena izmed pomembnejših preiskav v zgodnji nosečnosti

Nosečnost je za starše čudovito in neponovljivo obdobje, hkrati pa s seboj prinese tudi veliko izzivov. Slehernega bodočega starša v prvi vrsti zanima predvsem zdravje prihajajočega dojenčka. Zato se večina staršev odloči ter pri specializiranem ginekologu opravi meritev, ki jo imenujemo nuhalna svetlina – izjemno pomembno preiskavo, ki s 95% zanesljivostjo lahko pokaže, kakšna so tveganja za razvoj kromosomskih napak pri dojenčku.  Nuhalno svetlino, tekočino na vratu ploda, lahko ultrazvočno izmerimo, po njeni velikosti pa sklepamo o kormosomskih okvarah ploda.

Nuhalna svetlina ali vratna svetlina je tekočina, ki se v času razvoja plodu nabere v zatilju ploda. Ta predel so poimenovali svetlina, saj je pri ultrazvočnem pregledu ta predel svetlejši od okolice. Vsak posameznik ima v dednem zapisu 46 kromosomov, ki jih označujemo kot 23 parov kromosomov. Pri nekaterih razvojih plodu pa se kromosomska sestava naključno spremeni, določen par se potroji in pride do trisomije. Trisomija 21 para kromosomov povzroča denimo Downow sindrom, trisomija 18 para pa Edwardsow sindrom. Nuhalna svetlina je preiskava, ki jo lahko opravljajo samo licencirani izvajalci, kateri pridobijo certifikat z imenom Fetal Medicine Foundation v Londonu.

Preiskava nuhalna svetlina se s pomočjo ultrazvoka opravi med 11. In 14. tednom nosečnosti. Zdravnik izmeri razdaljo med plodovo hrbtenico ter kožo na zatilju. Če je razdalja manjša, je manj možnosti za razvoj kromosomskih okvar plodu, če pa je nuhalna svetlina večja, je večje tudi tveganje za kromosomske napake.  S pomočjo nuhalne svetline ter ostalih dejavnikov se nato izračuna stopnja tveganja ter možnost razvoja napak. Nuhalna svetlina je v tem obdobju najlažje izvedljiva zaradi velikosti plodu, hkrati pa se v tem času, na voljo staršev, še lahko opravi morebitna prekinitev nosečnosti.

Preiskavo nuhalna svetlina opravijo specializirani ginekologi z licenco. Pregled je izveden hitro, strokovno ter brez nepotrebnega čakanja, nanj pa se je potrebno le čim prej in pravočasno naročiti, nato pa se lahko posvetite mirni nosečnosti. Preiskava se izvede ambulantno in traja od 15 do 20 minut, razen če pride do zahtevne postavitve plodu, kjer lahko preiskava traja do ene ure. Za nuhalno svetlino si je potrebno vzeti dovolj časa, kajti vsaka takšna preiskava lahko traja malo dlje kot predvideno.

Ultrazvok

Občasno se tudi zgodi, da je nuhalna svetlina povečana, izvid kromosomov pa normalen. Po mnenju nekaterih ginekologov je v teh primerih mogoče tveganje  za srčne napake, zato se zanje priporoča skrben ultrazvok srca med 14 in 16 tednom ter kasneje okrog 22. tedna nosečnosti.  Obstajajo različna menja glede starosti matere ter vpliva starosti na samo tveganje, da bo dojenček kromosomsko drugačen, na splošno pa velja, da imajo starejše nosečnice večje možnosti za različna tveganja. Ultrazvočne preiskave nam lahko posredujejo informacije o zdravju dojenčka in ne škodujejo nerojenemu otroku, zato jih lahko ponavljamo. Za nosečnice stare med 35. in 37. let se pregled lahko opravi tudi na napotnico. Napotnico izda vaš ginekolog, sami pa se prijavite na nuhalno svetlino v želeni ambulanti .

Pri preiskavah kot je nuhalna svetlina so zmeraj dobrodošli tudi očetje, ki si lahko na ekranu pogledajo rezultate ultrazvoka ter kako v resnici zgleda otročiček v maternici. Skupaj lahko opazujete kako se otrok giblje, sodelujete pri pregledu ter posvetu z ginekologom. Ultrazvočni posnetek otroka lahko starši dobijo na CD-ju ali v drugi obliki, mnogi pa si ga shranijo za spomin na to čudovito ter edinstveno pričakovanje.

Avtor prispevka: