omega 3

Zakaj so Omega 3 pomembni dodatki- mali vodnik

V svetu prehrane je malo hranil, ki pritegnejo toliko pozornosti, kot so to omega 3 maščobe. Te esencialne maščobe imajo namreč številne koristi na naše počutje in zdravje, saj ugodno vplivajo na zdravje srca, delovanje možganov, vnetja, sklepe, vid in drugo. V nadaljevanju se bomo poglobili v svet omega 3 po dostopni ceni, raziskali njihove vire, delovanje, koristi in vam svetovali kako najbolje izkoristiti njihov potencial. Najprej pa si poglejmo kako so odkrili pomemben vpliv omega 3 na naše zdravje.

Prelomna raziskava s severa

Leta 1970 sta se dva Danca odpravila na potovanje na Arktiko. Jørn Dyerberg, mlad zdravnik po duši raziskovalec je želel vedeti, ali obstaja povezava med tradicionalno prehrano grenlandskih Inuitov, bogato z maščobami, ter nenavadno nizko pojavnostjo srčnih bolezni med njimi. V tistem času so Inuiti še naprej živeli kot lovci in ribiči, se prehranjevali z ribami in tjulnjevim mesom, kar je vzbudilo Dyerbergovo zanimanje. Ali je v njihovi prehrani zakopana skrivnost zdravja? Družbo na potovanju mu je delal dr. Hans Olaf Bang, znanstvenik, ki je imel enako vnemo do raziskovanja. Pot ju je vodila na odmaknjeno severozahodno obalo Grenlandije, kjer sta preučevala prehranske navade Inuitov. Zbrala sta 130 vzorcev krvi in po dveh letih laboratorijskih raziskav so odkrili prisotnost dveh ključnih maščobnih kislin, EPK in DHK. Tako se je začela zgodba razumevanja pomena omega 3 maščob za zdravje ljudi.

Najpomembnejše omega 3 maščobe

Omega-3 maščobne kisline so vrsta polinenasičenih maščob, ki so ključnega pomena za naše splošno zdravje in dobro počutje. Veljajo za esencialne maščobe, ker jih naše telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo pridobiti s prehrano. Najpomembnejše omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v prehrani, vključujejo alfa-linolensko kislino (ALK), dokozaheksaenojsko kislino (DHK) in eikozapentaenojsko kislino (EPK). ALK prevladuje v rastlinski hrani, kot so listnata zelenjava, lanena in chia semena ter oreščki. DHK in EPK se nahajata predvsem v živalski hrani, še posebej v morski hrani in algah, pri čemer ribe, kot so losos, slanik, sardine in postrv, predstavljajo izjemno bogat vir. Zanimivo je, da lahko telo pretvori nekatere molekule DHA v EPK, zlasti če je prisoten višji vnos DHA v primerjavi z EPK.

Vendar pa presnova rastlinske hrane v telesu za pretvorbo ALK v DHK in EPK ni tako dobra, zlasti pri tistih, ki imajo pomanjkanje potrebnih encimov. Raziskave potrjujejo, da se le približno 10 % ALK dejansko pretvori v DHK in EPK.

Čeprav se priporoča, da redno vključimo v jedilnik morske ribe se nam ob tem lahko pojavi pomislek zaradi prisotnosti škodljivih snovi, kot so živo srebro, dioksin, mikroplastika in druge nevarne spojine, ki lahko negativno vplivajo na zdravje. Zato ni presenetljivo, da se vedno več ljudi odloča za kakovostne dodatke omega 3 z optimalno vsebnostjo DHK in EPK, ter strogo nadzorovanimi visokokakovostnimi sestavinami.

S svojim celostnim delovanjem omega 3 maščobne kisline pomembno prispevajo k zdravju srca in ožilja ter zmanjšujejo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Zdravstvene koristi omega 3

Maščobne kisline omega 3 so bile predmet številnih znanstvenih študij in njihove potencialne koristi so impresivne. Poglejmo si jih nekaj.

Zdravje srca s podporo omega 3

Omega 3 maščobne kisline predstavljajo ključno sestavino v boju proti srčno-žilnim boleznim, saj prispevajo k zmanjšanju različnih dejavnikov tveganja. Dokazano je, da EPK in DHK zmanjšata raven trigliceridov v krvi. Nekatere raziskave pričajo kar o 30-odstotnemu znižanju njihove koncentracije. Omega 3 zvišujejo tudi »koristni« HDL holesterol v krvnem obtoku, in tako dodatno podpirajo zdravje srca. Omega 3 učinkovito vzdržujejo normalen krvni tlak, kar ima pomembno vlogo pri preprečevanju srčnih obremenitev. Prav tako zmanjšujejo vnetja v telesu in preprečujejo nastanek krvnih strdkov.
S svojim celostnim delovanjem omega 3 maščobne kisline pomembno prispevajo k zdravju srca in ožilja ter zmanjšujejo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Vzdrževanje kognitivne vitalnosti z omega 3

Omega 3 maščobni kislini, EPK in DHK, igrata ključno vlogo pri optimalnem razvoju možganov skozi celotno življenje. Nekatere raziskave so prišle do povezave med uživanjem rib ali dodatkom ribjega olja med nosečnostjo ter višjimi rezultati na testih inteligence in kognitivnega razvoja pri otrocih v zgodnjem otroštvu. Pri starejših odraslih pa so opazili, da nižje ravni DHA v krvi sovpadejo z hitrejšim staranjem možganske strukture. Vnos DHK vpliva na izboljšanje spomina, boljšo koncentracijo in razpoloženje. Omega-3 imajo lahko tudi vlogo pri zmanjševanju tveganja nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Protivnetno delovanje in boljša gibljivost sklepov

Vnetje predstavlja naravni odziv telesa na okužbe in poškodbe in igra ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja. Kljub temu se lahko zgodi, da se vnetje razvije v kronično stanje, ki traja dlje časa, tudi ko okužba ali poškodba nista več prisotni. To lahko privede do razvoja kroničnih bolezni kot so srčno-žilna obolenja, revmatoidni artritis, pa tudi osteoporoze.

Ena izmed strategij za obvladovanje kroničnega vnetja je uživanje omega 3 maščobnih kislin, ki lahko zmanjšajo proizvodnjo molekul in snovi, povezanih z vnetno reakcijo (t.i. vnetnih eikozanoidov). Raziskave so pokazale, da so bolniki, ki trpijo za revmatoidnim artritisom ter v svojo prehrano vključijo omega 3 maščobne kisline, poročali o zmanjšanju bolečin v sklepih in izboljšanju oprijema.

Ohranjanje ostrine vida

Pomanjkanje DHK lahko privede do različnih težav z vidom, saj vpliva na optimalno delovanje mrežnice. Hkrati pa raziskave tudi kažejo, da vnos omega 3 maščobnih kislin  zmanjšuje tveganje za razvoj degeneracije rumene pege. Ta degeneracijo, ki je med starejšimi glavni krivec za izgubo ostrine vida, lahko upočasnimo ali celo preprečimo z rednim uživanjem omega 3 maščobnih kislin.

Pravo razmerje maščobnih kislin

Medtem ko omega-3 maščobne kisline ponujajo številne koristi za zdravje, je pomembno najti ravnovesje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Omega-6 maščobne kisline so prav tako esencialne, vendar so zaradi visoke porabe rastlinskih olj in predelane hrane bolj razširjene v sodobni prehrani, kot omega 3, kar lahko pripelje do neravnovesja v telesu.
To neravnovesje pa lahko negativno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Prekomerna prisotnost omega-6 maščobnih kislin spodbuja nastajanje vnetnih imunskih celic, kar lahko privede do kroničnih vnetij in razvoja različnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, vnetne motnje ter avtoimunske bolezni, vključno z rakom. Če pretiravamo z vnosom omega 6 bodo te tudi zavirale absorbcijo omega-3 maščobnih kislin, ki imajo protivnetne in antikoagulantne lastnosti. Za optimalni učinek je priporočljivo ohranjati razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami pri 4:1 ali še manj.

Če želite doseči bolj zdravo ravnovesje, potem vam svetujemo, da povečate vnos živil bogata z omega 3 ( mastne ribe, kot so losos, skuša in sardele). Poleg tega vključite rastlinske vire ALA, kot so lanena semena, chia semena, orehi in konopljina semena. Zmanjšajte predelano in ocvrto hrano, ki vsebuje veliko maščobnih kislin omega 6. Odločite se za bolj zdrava olja za kuhanje, kot sta oljčno olje ali kokosovo olje.

Vsaka kapsula vsebuje 1000,2 mg ribjega olja, ter kar 300 omega 3 maščobnih kislin ( 180 mg EPK in 120 mg DHK).

Kako izbrati učinkovite omega 3 kapsule?

Dodatki omega 3 so na voljo v različnih oblikah, kot so kapsule ribjega olja, kapsule na osnovi alg (za vegetarijance in vegane) in v tekočih pripravkih.  Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), ki v Evropski uniji predstavlja avtoriteto na področju prehranskih dopolnil, je potrdila, da potrebujemo 250 mg EPK in vsaj 250 mg DHK dnevnega vnosa omega 3 maščob.

Pri podjetju Algena, ki je prisotno že 18 let, lahko naročite visokokakovostne kapsule Omega 3, brez nepotrebnih primesi kot so gluten, škrob, sladkor, sol, kvas, laktoza, soja, barvila, aromati in konzervansi, kar odraža zavezanost k vrhunski kakovosti. Vsaka omega 3 kapsula je temeljito testirana za vsebnost težkih kovin, živega srebra ter pesticidov. Ker je izvor rib izjemno pomemben, je njihova omega 3 pridelana na Norveškem. Vsaka kapsula vsebuje 1000,2 mg ribjega olja, ter kar 300 omega 3 maščobnih kislin ( 180 mg EPK in 120 mg DHK) Dodan je tudi vitamin E v količini 3,8 mg.

Z omega 3 nasproti bolj zdravemu jutri

Maščobne kisline omega 3 so nedvomno vir zdravstvenih koristi, saj vplivajo na vse od zdravja srca in ožilja do delovanja možganov in več. Z vključitvijo različnih živil, bogatih z omega 3, v svojo prehrano in, če je potrebno, z izbiro visokokakovostnih dodatkov, lahko sprostite potencial teh esencialnih maščob in podprete svoje splošno dobro počutje. Ne pozabite, da je uravnotežen pristop k vnosu omega 3 in omega 6 ključen, in se odločite za bolj zdrav jutri.

Avtor prispevka: