Kako izboljšati železo v krvi

Vsi ljudje se vsaj enkrat v življenju srečamo s pomanjkanjem železa v krvi. Kako izboljšati železo v krvi, ni več tako težka naloga, saj si lahko pomagamo tudi sami. Da pa bi vedeli, kdaj nam primanjkuje železa v krvi, je dobro poznati znake oziroma simptome, ki se pojavljajo. Ti so utrujenost, slabost, bledost, omotičnost, mravljinčenje v nogah, otekanje jezika, hladne roke in noge in glavoboli.

Kako izboljšati železo v krvi – najpogostejši vzroki

V hitrem tempu življenja dostikrat pozabimo, da je nepravilna prehrana naš največji sovražnik in velik krivec za pomanjkanje železa v krvi. Drugi vzrok je lahko tudi nosečnost, ali notranje krvavitve oziroma pretirane krvavitve in jemanja zdravil. Najbolj dovzetne za pomanjkanje železa v krvi so ženske v rodni dobi, nosečnice, ljudje, ki se prehranjujejo z enolično prehrano in tisti, ki darujejo kri, prav tako otroci, ki so nedonošeni ter tisti ljudje, ki posegajo po raznih ekstremnih dietah. Če želimo telesu dobro in mu prizanesti, vemo vzroke, ki se jih je dobro izogniti in si tako izboljšati železo v krvi.

Kako izboljšati železo v krvi – primerna hrana

Uživajte v raznoliki in bogati hrani. Suhe slive, zelena listnata zelenjava, rozine, oreščki, fižol, čičerika, semena, brokoli, paprika in agrumi, naj bodo redno na vašem jedilniku. Prav tako ne pozabite na cvetačo, ohrovt, alge in seveda žita, ki naj ne vsebujejo glutena. Kuhajte hrano v posodah, ki so litoželezne.

Kako izboljšati železo v krvi – hrana in pijača, ki jo umaknite

Za vse vrste bolezni se najde tudi hrana in pijača, ki škodi. Če želite izboljšati železo v krvi, za nekaj časa opustite pitje kave in alkohola, izognite se sladkorju, pekovskim izdelkom, pecivu in vnaprej pripravljene hrane.

Kako izboljšati železo v krvi – stari ljudski nasveti

Upoštevajte stare ljudske nasvete. Mesni izdelki, kot so jetrca in goveje meso, pa tudi pesa, jajca, brusnice, česen, leča so bogate z železom. Ne pozabimo še na korenje in stročnice. Nikakor ne smete zmanjšati kalorij in predvsem ne uživajte kalcijevih šumečih tablet. Tudi maline in banane so vir železa, zato si lahko naredite kakšen smuti, pri tem pa uporabite jogurt.

Kako izboljšati železo v krvi – vadba

Če radi tečete, si lahko samo določite treninge. Najbolj priporočljiva vadba je, da naredite 6 intervalov po 800 m, vmes si vzemite čas vsaj 3 minute za hojo.

Radi kolesarite? Naredite intervale po 5 minut, ki so visoko intenzivni, nato naredite 5 minut regeneracije in znova ponovite interval, ki je pod pragom adrenalina.

Kako izboljšati železo v krvi – prehranski dodatki

Obstajajo posebni železovi preparati, ki so lahko v obliki sirupa ali tablet. O njihovi uporabi je najbolj vprašati zdravnika ali farmacevta. Primerno je uživanje kapsul, ki do obogatene z vitaminom B12, ki pomaga tvoriti eritrocite. Uživajte tudi alge, najbolj primerne in bogate z železom so tiste, ki vsebujejo spirulino in klorelo.

Kako izboljšati železo v krvi – uporabite vitamin C

Predvsem na jedilnih popestrite s hrano, ki vsebuje veliko vitamina C. Vitamin C namreč izboljšuje in vsrkuje železo.

Kako izboljšati železo v krvi – ostali vitamini

Za izboljšanje železa v krvi dodajte k prehrani tudi vitamin A. Vitamin A najdete v rumenjaku jajca, v zelenjavi intenzivnih barv in v sadju. Prav tako je dobro, da uživate veliko B2 vitamina, ki je v ribah in kvasu.

Kako izboljšati železo v krvi – pripravite si krepčilni čaj

Čaj koprive in čaj plahtice ter lakote in gladišnika je več kot odličen način, da telo okrepite. Vse sestavine zmešajte v enakih delih, poparite z vrelo vodo in čaj po 10 minutah precedite. Primerna mešanica čaja je tudi iz materine dušice, mrtve koprive, žitnega zebrata, islandskega lišaja, ptičje dresni, preslice in jesenske rese. Mešanico tega čaja pijte do 4 tedne, vsaj 3-krat na dan.

Priporočen dnevni vnos železa v telo odraslega človeka je 14 mg, otroci naj bi imeli vnos železa do 10 mg, nosečnice in doječe matere pa od 20 do 30 mg na dan. Železo ima zelo pomemben namen, saj v organizmu sodeluje pri prenosu in hrambi kisika, ki je za naše telo zelo pomemben. Kronično pomanjkanje železa vpliva na nas negativno, saj vpliva na fizično moč in oslabi imunski sistem. Na nekatere dejavnike, ki povzročajo pomanjkanje železa v krvi, ne moremo vplivati, to pomeni za kronične bolezni, vsekakor pa lahko v veliki meri pomagamo telesu z zdravo prehrano.

Avtor prispevka: