Lesena okna

Lesena okna prinašajo številne prednosti. Katere?

Lesena okna so še vedno najboljša izbira za vaša okna, saj gre za naraven material, ki diha. Les je človeku in okolju prijazen. Ko dihate zrak v prostoru, kjer so okna iz lesa, boste vdihavali lesno smolo in hlape, kar je za človeka stimulativno in poživljajoče. To je bistvena prednost lesenih oken.

Druga bistvena prednost pa je, da lesena okna dejansko dihajo in s tem skrbijo za zračenje prostorov na naraven način. V prostorih z lesenimi okni ne bo nikoli vlage, saj je les dobesedno živ še desetletja.

Tretja velika prednost pa je okoljska. Les se namreč lahko obnovi in je spet tak, kot je bil prej. S tem prihranite tudi na denarju. Če pa se okna zamenja, se bo les naravno in neškodljivo razgradil. Čeprav cena lesenih oken ni najnižja, pa se investicija v njihov nakup povrne zaradi njihove dolgoživosti. Hkrati je vse bolj opazen trend odločanja uporabnikov za montažo te odlične vrste stavbnega pohištva. Ljudje se namreč vse bolj vračamo k naravi in dobrinam, ki nam jih le ta ponuja. Da pa bi bil nakup kar se da dostopen, lahko za lesena okna pridobite tudi posebno nepovratno finančno spodbudo Ekosklada RS, ki zahteva, da je toplotna prehodnost okna Uw= 1,1 W/m2K ali manj. Ravno to pa vam omogočajo tudi okna podjetja Kosec Tim, kar je tudi glavni razlog, da jih ljudje izberejo pri gradnji tako novih objektov, kot tudi obnovi nizkoenergetskih hiš.

Zdravju in okolju prijazna ter kakovostna okna iz lesa se izdelajo v treh korakih

Za izdelavo lesenih oken, ki se dostikrat izdelujejo po vaši meri, izberite kakovostnega ponudnika, kajti lesena okna je potrebno znati pravilno izdelati, da bodo z vami še desetletja in bodo krasila vaše prostore.

Lesena okna

Korak 1: posek naravnega lesa iz gojenih gozdov

Kakovostna lesena okna so izdelana samo iz pravilno posekanega lesa. Izdelujejo se v treh korakih. Najprej se les seka ob določenem času, ponavadi v zimskih mesecih, po stari luni, drugače se ga ne da dobro posušiti in obdelati, zato je podvržen lahko lesnim škodljivcem in plesni.

Korak 2: sušenje lesa na sodoben način

Les je potrebno dobro in pravilno posušiti ter obdelati. Včasih, so ga sušili nekaj let na zraku, danes pa so za to namenjene komore za sušenje, ki so povsem pod nadzorom glede vlage in temperature ter časa sušenja. Tako ga sušijo nekaj tednov. Uporabijo les dreves, kot so smreka, bor, macesen, merantija, hrast in modificiran smrekov les.

Korak 3: kakovostna obdelava lesa

V tretjem koraku les še obdelajo tako, da se ne krivi, kajti sam les po sebi je pri sušenju podvržen temu, da se ponekod suši hitreje in se zato skrivi. Običajno zato upravljajo lepljen les in ojačan z aluminijastimi okvirji, da ostane trden in na svojem mestu vsa desetletja.

Kakovostna masivna, varčna in varna lesena okna 

Izjemno kakovostna in s strani Eko sklada subvencionirana masivna lesena okna INO 92, proizvajalca Kosec trade, so energijsko varčna in primerna za vgradnjo v kakovostne pasivne ter nizko-energijske objekte. Zaradi subvencije boste pri teh oknih precej prihranili in bo začetna investicija nižja.

Ker so debeline okvirjev teh oken kar 92 mm, so ta okna odličen zvočni izolator, ki ne prepušča zvoka ven ali noter v prostor tudi, če živite v precej hrupnem okolju, kar je super, tako za zasebne hiše, kot za poslovne stavbe in proizvodnjo.

Lesena okna INO 92 so energijsko najboljša okna na trgu. Ta okna imajo toplotne izolativnosti Ug= 0,5 Wm2/K. Skupaj z vgrajenimi stekli ta okna dosežejo izolativnost Uw= 0,76 Wm2/K. To pa zadošča vsem regulativam in okoljskim zahtevam v skladu z Gradbenim zakonom pasivnih in nizko-energijskih hiš.

Za izdelavo se uporablja nespojen les. Možno pa jih je nabaviti v dveh barvnih različicah. Vsebujejo pa tudi že skrito okovje.

Energijsko varčna okna iz lesa 

Za druge vrste objektov so zelo priporočljiva izjemno kakovostna lesena okna proizvajalca Kosec trade INO 80, ki imajo troslojno zasteklitev, ki je izjemna izolacija. Tudi to okno je nizko energijsko in precej varčno, kar pride prav pri obstoječih in starejših stavbah, ki majo sedaj težave zaradi slabih oken, kajti skozi njih ugaja toplota in s tem se poveča strošek za ogrevanje. Varčna lesena okna INO 80 imajo res vrhunske toplotne karakteristike do Uw=0,83W/m2K.

Pri izdelavi kakovostnih oken uporabljajo kakovostno steklo Ug do 0,5 W/m2K. Na vašo željo pa je možno vgraditi kaljeno ESG ali lepljeno steklo VSG, ki sta še precej bolj odporna, tako na vremenske vplive, kot na udarce.

V ta okna je možno vgraditi skrito okovje ROTO NT Designo RC1 in RC2. Tovrstno okovje zagotavlja tudi visoko stopnjo varnosti in ima nosilnost do 130 kg.

Izbirate lahko izdelavo v klasični različici ali v zaobljenih linijah, ki dajejo še bolj nežen in topel občutek v prostoru.

Cenovno ugodna elegantna klasična lesena okna

Klasična lesena okna so cenovno ugodna, lepa in zdravju prijazna. Njihov izgled je lep in klasičen, kot smo ga vajeni iz preteklosti, zato so ta okna še posebej primerna za starejše hiše, ker se dobro ujamejo oblikovno s samo gradnjo hiše.

Za starejše hiše se priporoča verzija klasičnega okna z leseno odkapno letvijo, kar še bolj poglobi naraven videz samega okna. Izgledajo pa izjemno elegantno. Izbere se lahko tudi verzijo okna, ki ima stilno okroglo oblikovane robove, ki pritegne poglede zaradi zanimivega dizajna in še poglobijo domačnost v stavbi.

Ena izmed prednosti teh oken je tudi, da se jih da v celoti obnoviti čez desetletja in ponovno zaščitit pred korozijo ter vremenskimi vplivi, pa bodo spet taka kot prej. Izjemno so vzdržljiva na vremenske vplive, saj so premazana s tremi sloji zaščite.

Klasična lesena okna dihajo in s tem ustvarjajo naravno ter zdravo klimo v stanovanju, brez zadrževanja vlage. Imajo dvojno termo zasteklitev s toplotno prehodnostjo do 0,9 W/m2K. Vendar se na vašo zahtevo lahko vgradijo tudi trije sloji stekla skupaj z medstekelnimi distančniki iz raznih materialov. Glede tega je najbolje, da se pozanimate na podjetju, kjer vam bodo vse pojasnili in svetovali, katero okno je za vas najbolj primerno.

Tovrstna okna se izdelujejo najpogosteje iz dreves smreke, tudi bora, trdnega macesna, merantija in kakovostnega hrasta.

Avtor prispevka: