Nezahtevne sobne rastline

Nezahtevne sobne rastline: popolna izbira za vse, ki ste veliko zdoma

Imate radi rastline, pa se vam zdi, da ne znate skrbeti zanje, ali pa nimate časa, da bi se jim posvetili? V tem članku si preberite, katere so 4 najbolj nezahtevne sobne rastline.

 

Poleg tega, da rastline sproščajo kisik, nekatere tudi čistijo zrak v prostoru, zato je priporočljivo, da imamo v vsakem prostoru vsaj eno. Nimajo pa rastline samo pozitivnih lastnosti, ki varujejo naše zdravje, ampak so tudi lepa dekoracija. Le kdo nima rad pogleda na prečudovite cvetoče cvetove v dnevni sobi, ali pa bohotne zelene liste na rastlini, ki jo imate v spalnici. Če pa niste pretiran ljubitelj rastlin, ker nimate časa, da bi skrbeli zanje, ne skrbite. Predstavljamo vam 4 nezahtevne sobne rastline, ki vam bodo lepo popestrile prostor, hkrati pa ne zahtevajo veliko dela.

  1. Taščin jezik, oziroma Sansevierija, je na prvem mestu z razlogom, saj je znana po tem, da uspeva povsod. Ta rastlina je navajena težkih razmer, zato jo lahko postavite tudi na žgoče sonce, kar nekatere nezahtevne sobne rastline ne morete. Ker ne potrebuje veliko zalivanja, oziroma vlage celo ne mara, je ta rastlina s ploščatimi in mesnatimi listi, idealna za vse, ki ste veliko zdoma in nimate časa, da bi skrbeli za rastline.
  2. Jukadrevo življenja, je še ena rastlina, ki je primerna za vse, ki nimate časa skrbeti za rastline, pa bi vseeno radi imeli zeleno okrasitev v stanovanju. Juka najbolje uspeva na svetlobi, uspeva pa tako v suhem, kot v hladnem ali pa toplem prostoru. Ker je zelo trpežna, jo lahko imate na balkonu do zime, saj prenese mraz do 3 stopinje. Ime te lepe okrasne nezahtevne sobne rastline, pa govori o njenih zdravilnih funkcijah. Zelo učinkovito naj bi razstrupljala telo in izločala škodljive snovi iz telesa.
  3. Filodendron, je ena izmed najbolj odpornih rastlin, zato je tudi najbolj priljubljena sobna rastlina. Lepo uspeva v temnem prostoru, zalivati pa jo je treba le enkrat na teden, zato je ta lepa rastlina s srčastimi listi najboljša ideja, če iščete nezahtevne sobne rastline. Da bo filodendrom lep okras, mu z listov redno brišite prah.
  4. Kaktus pa je idealna rastlina za vse tiste, ki ste ne vešči, kako skrbeti za nezahtevne sobne rastline. Najbolje uspevajo na soncu, še bolje pa v polsenci. Idealno je, če jih imate pozimi v notranjosti, poleti pa jih prestavite na balkon, da si opomorejo od premalo svetlobe. Ker pozimi kaktusi počivajo, jih takrat ne zalivamo, pa tudi poleti je dovolj če jih zalijemo le enkrat na mesec. Kaktusov obstaja veliko vrst, zato se pred nakupom pozanimajte za katero vrsto gre, saj je tudi od tega odvisna skrb zanje. Ker so različnih oblik in velikosti, hkrati pa lepo cvetijo, so zagotovo ena izmed najboljših rastlin, ki vam lahko popestrijo prostor.

Če ste se po branju tega članka odločili, da bi radi katero izmed okrasnih lepotic, ki spada v kategorijo nezahtevne sobne rastline, jo lahko kupite v katerikoli vrtnariji. Izkušeni vrtnarji vam bodo svetovali, kako zanje najbolje skrbeti.

 

Avtor prispevka: