Domače čistilo za vodni kamen

Domače čistilo za vodni kamen je varno in 5-krat učinkovitejše od klasičnih čistil

Domače čistilo za vodni kamen je dosti bolj učinkovito, kot so kemikalije, ki jih kupimo v trgovini, ki so zelo drage, pa še pustijo posledice na materialih, kot tudi na zdravju ljudi, otrok in živali, saj jih ne moremo tako dobro odstraniti in splakniti s površin, ne da bi ostalo vsaj malo čistila na njih. Domače čistilo za vodni kamen je poceni, naredi ga lahko vsak, pa še zdravo je, zakaj ga ne bi uporabili tudi pri vas doma?

V trgovini je veliko različnih čistil za vse možne površine. Skoraj vsak gospodinjec in gospodinja sta ugotovila, da imajo vsa čistila več ali manj enake učinke in je povsem vseeno, katerega kupite. Nekateri so sicer bolj agresivni od drugih in v večini primerov pustijo kar nekaj posledic na površinah, kot so motnost, praske, zbledelost barv, odstopanje laka in podobno.

Hkrati pa jih ne boste mogli nikoli toliko odstraniti z vodo, da ne bi še nekaj dni učinkovali na površini in s tem ogrožali zdravje vseh stanovalcev. Otroci in živali, ki so pogosto na tleh ali v kadi in se dotikajo raznih površin, imajo lahko zaradi tega glavobole, navidezne prehlade, ki so dejansko vnetja, alergije, živalim pa odpada dlaka, teče iz nosu ali se jim vnamejo šape.

 

Učinkovito domače čistilo za vodni kamen je na dosegu roke

Dejansko je domače čistilo za vodni kamen zelo lahko narediti. S tem čistilom boste očistili celotno kopalnico s fugami vred, kad, tuš kabino, pipe, umivalnike, steklene in lesene površine ter ploščicam vrnili nekdanji sijaj, saj vodni kamen povzroči, da zgledajo mat.

Očistili boste lahko tudi WC, kuhinjo in hodnik, skratka domače čistilo za vodni kamen je univerzalno za vse površine in jih ne bo poškodovalo. Tam, kjer je trdovratna umazanija, kot je na primer rja ali veliko vodnega kamna, uporabite gospodinjsko gobico za pomivanje posode z malo bolj grobo površino, drgnite dlje časa in vse bo šlo dol.

Dejansko najbolj čistijo površine kisline, alkoholi in soli, ki so tudi sestavni del kemikalij za odstranjevanje vodnega kamna. Nekatere kupljene kemikalije skorja nič ne delujejo, nekatere pa so tako agresivne, da morate obvezno imeti rokavice, drugače vam ranijo kožo ali dobite hude alergije.

Recept za domače čistilo za vodni kamen

Za izdelavo domačega čistila za vodni kamen potrebujete naslednje sestavine, ki so večinoma pri roki v vsakem domu, drugače pa jih dobite v vsaki trgovini.

 

Potrebujemo naslednje sestavine:

2l vode

500 g prave sode bikarbone (pazite, da ni sintetična)

1 dcl limoninega soka iz svežih limon

1 dcl alkoholnega kisa

 

Postopek:

V hladno vodo postopoma stresite sodo bikarbono in med tem dobro mešajte, dokler se sol ne raztopi v vodi. Nato ji dodajte limonin sok, premešajte in malo počakajte, nekje 2 do 3 minute. Na koncu vlijte alkoholni kis in še enkrat dobro premešajte ter pustite stati 1 uro, da se reakcije, ki bodo med sestavinami nastale, umirijo.

 

Zakaj domače čistilo za vodni kamen deluje?

Domače čistilo za vodni kamen deluje, ker snovi, iz katerih je narejeno, reagirajo med seboj in ko čistimo površine, reagirajo tudi na vodni kamen ter umazanijo in rjo tako, da jih razjedo. Niso pa nevarne za zdravje ljudi in živali, saj če jih splaknemo  z navadno vodo, za njimi ne bodo ostale nobene sledi. Tudi, če bi kdo to tekočino pomotoma popil, ne bi imel drugih reakcij, kot nekaj driske in morda močan glavobol zaradi alkohola.

Kakšno vodo uporabimo? Voda je boljša, če je čim bolj mehka, lahko uporabite tudi destilirano vodo, ki zagotovo ne bo pustila nobenih sledi na primer na steklenih površinah, keramiki ali ogledalih.

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat in je sol, ki je sestavljena iz natrija in hidrogenkarbonata. Je zelo močna baza in ima šibke ogljikove kisline. Ker je njen pH bazičen, reagira s kislinami. Sol je eden redkih hidrogenkarbonatov, ki je v vodi topna. Dejansko, če sode bikarbone nimate, lahko uporabite sol, ki pa ne sme biti sintetična, saj se ne topi.

Limona je močna kislina, ki razjeda vodni kamen in tudi na primer zobe, zato ni dobro, da si jih peremo z limono, saj jih raztaplja. Pri WC školjki in banji ter fugah pa je to zaželeno.

Alkoholni kis nastane iz alkoholnih pijač, to je iz tekočin, ki vsebujejo sladkor. Kis mehča vodni kamen.

 

Kako uporabimo domače čistilo za vodni kamen?

Ko je domače čistilo za vodni kamen narejeno in se je umirilo, ga lahko damo v razpršilko, razpršimo po površinah in jih podrgnemo z gobico ter obrišemo s čisto krpo. Za take površine, ki niso kritične ali so bolj občutljive, lahko zgornji recept razredčite z 1:10 vode.

Za površine, kjer je dosti vodnega kamna ter rje, kot so pipe, umivalniki, banje, WC školjke, tuš kabine in fuge pa uporabite kar takšno tekočino, kot je v receptu.

Domače čistilo za vodni kamen dajte v neko posodo, v kateri boste lahko ožemali gobico. Gospodinjsko gobico pomakajte v vodo ter drgnite kritične površine. Če je kamen zelo trdovraten, malo tekočine nalijte na kritično mesto, počakajte 5 minut in podrgnite z gobico. Na koncu pa obrišite s čisto, suho krpo.

Če uporabite domače čistilo za vodni kamen za WC školjko, jo najprej dobro namočite s tekočino v celoti, tudi pod robovi, za kar lahko uporabite pršilke ali namočene krpice in gobice. Nato še dobro podrgnite z metlico, počakajte 1 uro, postopek ponovite in splaknite. Školjka bo kot nova.

Avtor prispevka: