športna prehrana

Športna prehrana postaja čedalje bolj priljubljena – zakaj?

Športna prehrana postaja vse večji hit, ker je zelo učinkovita in pomaga pri gradnji mišic ter tkiva, regenerira telo, zviša vitalnost in hkrati ohranja vitko linijo. Športniki jo uporabljajo, ker hitreje pridejo do rezultatov, ki so si jih zadali. Športna prehrana je raznovrstna. Lahko izbirate med veliko izdelki, kot so energijske ploščice, maslo, proteini, kapljice, geli in veganski izdelki.

Športna prehrana za vsakogar

Športna prehrana ni nadomestek za normalno raznovrstno prehrano, gre za dopolnitev klasične prehrane, v kateri ne dobimo dovolj energije, snovi in vitaminov ali zdrave maščobe, ki jih potrebujemo za regeneracijo in rast mišic ter tkiv in za ohranjanje telesne teže.

Kaj dejansko človeško telo potrebuje še dodatno poleg redne prehrane? Najbolj so pomembne beljakovine torej proteini, saj brez njih ne gre. Z njimi gradimo mišično maso pri obeh spolih, neglede na starost. Najdemo jih v žitaricah, stročnicah in soji, ki so v vodi topne beljakovine, pa v mesu in mlečnih izdelkih, te pa niso topne.

Proteinski prehranski dodatki so v obliki praškov, proteinskih ploščic in so namenjeni kot dodatek k obrokom ali pa kot obrok po treningu. Narejeni so iz rastlinskih ali živalskih beljakovin. Nekateri izdelki, kot je na primer X3M Veggie Protein ne vsebuje niti laktoze niti glutena in je posebej primeren za alergike.

Sestavni del beljakovin so aminokisline, ki preprečujejo razgradnjo mišične mase. Športna prehrana vsebuje aminokisline, kot so arginin, BCAA, glutamin, karnitin, kreatin, tavrin, tirozin, ki so lahko tudi v kombinacijah in v angleščini poimenovani pre-workout boosterji.

Zdrave maščobe so obvezne v prehrani, to so pokazale znanstvene raziskave v zadnjih letih, saj sodelujejo pri gradnji skladnega telesa in uravnavajo težo.

Športna prehrana vsebuje zdrave maščobe, ki so Omega 3, konjugirana linolna kislina (CLA), organska kokosova maščoba,  organska masla iz oreščkov in arašidovo maslo.

Športna prehrana za večje napore in vzdržljivost

Večjo vzdržljivost in napore premagujemo s pomočjo ogljikovih hidratov, ki so tudi del človekove normalne prehrane. V športu gre za premagovanje velikih razdalj, kjer se potrebuje vzdržljivost, kot pri kolesarjenju, pohodih, maratonih in tudi za kratkotrajne visoke intenzivnosti, kot sta šprint in dvigovanje uteži. Ogljikovi hidrati dajejo dovolj energije, da smo vedno boljši ter napredujemo v športih ali rekreativnih aktivnosti.

V športni prehrani so ogljikovi hidrati v različnih Gainerjih ter napitkih, ki vsebujejo še beljakovine in vlaknine. Okusov pa je res veliko, od čokoladnih, do sadnih ter krompirja. Uporabljajo se med in po treningih v različnih odmerkih.

Vitamini za podporo imunskemu sistemu

Vitamini so sestavni del imunskega sistema in so naša prva obrambna linija. Brez imunskega sistema bomo težko delovali, še manj pa bili dobri pri rekreaciji ali aktivnem športu.

Športna prehrana vsebuje številne vitamine in naravne izvlečke, ki jih potrebuje naš imunski sistem, saj so podpora hitrejšemu pridobivanju mišične mase in učinkovitejšemu hujšanju. Najbolj znana in pomembna sta vitamina C in vitamin B kompleks.

V športni prehrani so še različni minerali, kot so kalcij, cink, magnezij.

športna prehrana

 

Nadomestki obroka za energijo in hujšanje

Športna prehrana je namenjena pridobivanju več energije in da se hkrati uravnovesi telesna teža, kar pomeni, da boste izgubili preveč kilogramov.

Pogosto si v tem tempu življenja ne moremo narediti normalnega obroka ali iti ven v restavracijo, ker včasih to niti ni mogoče, takrat pridejo prav nadomestki obroka. V športni prehrani so kakovostni nadomestki obogateni s proteini, vsebujejo še zdrave maščobe, vitamine in nekaj ogljikovih hidratov. Takšna izdelka sta na primer All ali pa 1 Gainer.

Ta hrana je bogata, kakovostna, vsebuje vse, kar potrebuje naše telo in je hkrati nizko kalorična, zato pomaga tudi pri hujšanju oziroma uravnavanju telesne mase. Izdelka, ki pospešita hujšanje sta X3M Diet Meall ali THE Casein Pudding.

Če pa želite vzdrževati nivo energije skozi ves dan, potem pa se priporočajo izdelki, kot je na primer THE Whey Oat Meall.

Da bi bili zares zdravi in vitalni, moramo imeti več uravnoteženih in rednih obrokov na dan, kar danes ni enostavna naloga. Športna prehrana za take primere ponuja na primer razne energijske in proteinske ploščice ter gele, ki jih imamo lahko vedno pri roki, v torbici ali v žepu.

Ploščici, bogati s proteini ter z malo vsebnosti ogljikovih hidratov, sta na primer Atkins Advantage Bar in Warrior Crunch Bar. Energijska ploščica, kateri so dodani vitamini in minerali, pa je na primer HIGH5 Energy Bar. Za dobro prebavo so primerne ploščice, ki so bogate z vlakninami, kot je zelo priljubljeni VP Lab High Protein Bar.

Za vzdržljivostne športnike pa se priporočajo energijskih geli proizvajalca HIGH5.

Športna prehrana ne more v celoti nadomestiti zdravih obrokov, lahko pa jih tako dopolni ali začasno nadomesti, da naše telo postane popolno oblikovano in vrhunsko vzdržljivo ter odporno. Dejansko je odločitev v vaših rokah in ko boste športno prehrano preizkusili, boste lahko sami ugotovili, kako zelo koristna je.

Športna prehrana je morda drugačen način prehranjevanja, kot ste ga vajeni do zdaj, zato poiščite izkušenega strokovnjaka na tem področju, ki vam bo lahko svetoval glede na vaše potrebe, zgradbo telesa, v kakšnem stanju ste in kakšen je vaš cilj v športu, rekreaciji ali pri hujšanju.

 

Avtor prispevka: