Sedežna garnitura

Sedežna garnitura, ki poživi dnevni prostor

V vsakem stanovanju ali hiši je dnevna soba osrednji prostor, kjer družina preživlja največ skupnega časa in kjer sprejemajo obiske. Zato mora biti notranja oprema dnevne sobe primerna za vse vrste priložnosti in za večje število ljudi. Kar zagotovo naredi dnevni prostor bolj vabljiv, so vrhunske sedežne garniture, ki niso samo lepe na pogled, ampak tudi kvalitetne in praktične. Če svoj dom opremljate od začetka, lahko najprej izberete sedežno garnituro, nato pa še ostalo notranjo opremo v dnevni sobi. Če je prostor že opremljen, pa je pomembno, da bo sedežna garnitura lepo pasala v celoto in ne bo izstopala zaradi napačnih razlogov. Pred nakupom sedežne garniture se zato splača premisliti, kakšna sedežna garnitura bo najboljša pridobitev za vaš dom in v nadaljevanju si preberite, na kaj paziti pri izbiri.

Prava dimenzija sedežne garniture za vaš prostor

Pri izbiri prave sedežne garniture je treba na začetku izmeriti velikost prostora, kjer bo sedežna garnitura postavljena. Ne sme biti prevelika, saj v tem primeru ne bo dovolj prostora za ostale pohištvene elemente in lahko se zgodi, da bodo prehodi oteženi. Prav tako lahko prostor s preveliko sedežno garnituro izgleda preveč natlačen in nekoherenten.

Podobna težava se lahko pojavi, če izberete premajhno sedežno garnituro. Tu je sicer rešitev tudi, da dodate nekatere elemente, ki bodo prostor primerno zapolnili in ne bo izgledalo, kot da nekaj v prostoru manjka.

Oblika sedežne garniture

Za sedežno garnituro si lahko izberete prav vsako obliko. Lahko so sedežne garniture ravne, torej dvo- ali trosed, po želji tudi daljše, potem obstajajo kotne sedežne garniture v obliki črke L ali v obliki črke U. Ne glede na obliko, je lahko sedežna garnitura v večjih ali manjših dimenzijah, zato naj vam manjši prostor ne prepreči, da se ne bi odločili za ljubšo obliko sedežne garniture.

Generalno so kotne sedežne garniture primerne za prostore, kjer je treba paziti na vsak centimeter in je nujen pravilen izkoristek prostora. Lahko se odločite tudi za sedežno garnituro v več delih, ki jih razporedite po prostoru tako, da bo poleg več prostora za počivanje in sedenje, tudi dovolj prostora za proste prehode. Pri večjih prostorih je načeloma več možnosti za izbiro večjih sedežnih garnitur, tudi takih v več delih, ki jih ne omejuje kompaktnost in imajo lažje tudi bolj zaokrožene linije.

Material in barva sedežne garniture

Sedežna garnitura naj bo iz materiala, ki je skladen z vašim življenjskim stilom, obenem pa se sklada z ostalo notranjo opremo dnevnega prostora. Enako velja tudi za barvo sedežne garniture. Predvsem je to pomembno, če imate manjše otroke ali hišne ljubljenčke. Material, pa naj bo to usnje ali tkanina, naj bo tak, da ga boste enostavno čistili, poleg tega pa naj bo kvaliteten, da se ne uniči takoj.

Tudi barva sedežne garniture igra pomembno vlogo pri izbiri. Tu je možnost, da bo sedežna garnitura v prostoru izstopala z živo barvo in bo vso pozornost osredotočila nase. Lahko pa so sedežne garniture v klasičnih barvah, če je cilj, da dnevni prostor izraža monotonost ali minimalistični stil.

Sedežna garnitura

Zadnji detajli pri sedežnih garniturah

Preden se dokončno odločite za sedežno garnituro jo morate preizkusiti. Ko se usedete nanjo vam mora biti udobno, kar pomeni, da je sedežna garnitura dovolj široka, da udobno sedite in da vam vzmetenje in ogrodje odgovarjata. Sedežne garniture lahko pridejo tudi z različnimi dodatki. Tu so v prvi vrsti počivalniki, ki izkušnjo na sedežni garnituri naredijo res udobno. Sedežna garnitura naj ne bo le prostor, kamor se usedete, ampak prostor, kjer se lahko po napornem dnevu tudi uležete in je čez dan nadomestilo za posteljo. Nekatere sedežne garniture imajo možnost tudi, da postanejo dodatno ležišče, kar je zagotovo uporabna funkcija, sploh pri obiskih. Na koncu pa lahko sedežne garniture uporabite tudi kot dodatni prostor za shranjevanje stvari. S tem močno prihranite pri prostoru, še posebej pri stvareh, ki jih ne uporabljate vsak dan ne želite, da so vam v napoto.

Avtor prispevka: