Spoznajte sivi pinot

Pinot gris, znan tudi kot pinot grigio, pri nas pa kot sivi pinot, je bela vinska sorta grozdja vrste Vitis vinifera. Beseda sivi pinot se lahko nanaša na to grozdje ali vina, ki so iz njega narejena. Pinot gris se v številnih regijah zunaj Italije uporablja kot sinonim za italijansko vinsko trto pinot grigio. V Franciji se trta imenuje Malvoisie ali Fromenteau, v Nemčiji Ruländer ali Grauer Burgunder, v Italiji pa Pinot Grigio ali Toscano, pri nas pa sivi pinot. V Alzaciji na vzhodnem delu Francije, ki meji na Nemčijo, ga pogosto imenujejo Tokay d’Alsace. Sivi pinot iz tega grozdja je pogosto lahek in saden, z zmerno kislino. Vina sivi pinot so pogosto opisana kot vina z “medenim” zaključkom. Sorta se včasih uporablja tudi za proizvodnjo penečih vin ter za pripravo desertnih in alkoholiziranih vin. Grozdje je mutacija črnega pinota noir in je eden od številnih potomcev te sorte. Domnevno izvira iz Burgundije v Franciji, vendar so jo našli tudi v drugih regijah Evrope. Pinot gris je bil v Franciji prvič omenjen leta 1409 pod imenom Fromenteau. Ime Pinot gris je pozneje leta 1847 dal Jules Guy.

Sivi pinot

Značilnosti sorte grozdja

Grozdje je nevtralne barve, kar pomeni, da v kožici ne proizvaja antocianinskih pigmentov kot rdeče ali belo grozdje z visoko vsebnostjo klorofila. Barva grozdja je lahko od sivomodre do rumenkasto rjave. Sivi pinot iz tega grozdja je pogosto tudi zelo spremenljive barve, od bledo slamnate do temno zlate. Klon pinota gris, zasajen v italijanski regiji Trentino-Alto Adige, se običajno obira zgodaj, da se ohrani njegova svetlo slamnata barva. Okus vin sivi pinot se lahko zelo razlikuje glede na podnebje in vinorodni okoliš, kjer se pridelujejo. V hladnejšem podnebju so vina običajno bolj sadna in aromatična, z okusom citrusov, koščičastega sadja in cvetličnih not. V toplejšem podnebju so lahko vina sivi pinot bogatejša in bolj medena, z okusi zrelega sadja, začimb in oreščkov.

S katero hrano kombinirati sivi pinot?

Med najbolj priljubljenimi jedmi, ki se ujemajo s tem vinom so pečen piščanec, losos na žaru in kremaste jedi iz testenin. Te kombinacije se tako dobro obnesejo, ker ima sivi pinot rahlo sladkobo, ki odtehta pikantne okuse teh jedi. Prav tako ima dovolj kisline, da lahko preseka bogastvo teh jedi. Če iščete lažjo kombinacijo, poskusite vino s solato ali sušijem. Kislina v vinu bo polepšala okuse teh jedi. Če iščete resnično edinstveno kombinacijo, poskusite to vino in foie gras. Bogastvo foie gras se odlično ujema s sladkostjo in kislostjo vina. Ta kombinacija bo zagotovo navdušila vaše goste!

Kako pridelati sivi pinot?

Pri sivem pinotu morate vedeti nekaj stvari, da boste dosegli najboljše možne rezultate. Prvič, ta vrsta grozdja ima raje hladnejše podnebje, zato če živite na območju z veliko vročine, boste morda želeli razmisliti o gojenju druge sorte. Drugič, grozdje sorte Pinot Gris potrebuje precej vode, zato ga redno zalivajte. Tretjič, potrebuje tudi veliko sonca, zato ga posadite na območje, ki je močno osončeno. Grozdje sorte Pinot Gris je razmeroma odporno na bolezni, zato z njim ne bi smeli imeti večjih težav. Pazite le, da ne pride do pojava pepelaste plesni , saj lahko včasih prizadeneta to grozdje. Na splošno je to odlična sorta za gojenje in z malo nege boste dosegli odlične rezultate. Ne pozabite, da ima ta vrsta grozdja raje hladnejše podnebje ter potrebuje veliko vode in sonca. Z malo nege boste lahko dosegli odlične rezultate.

Kdaj obirati sivi pinot?

Idealen čas za obiranje grozdja je, ko grozdje popolnoma dozori. V večini regij je to običajno konec septembra ali v začetku oktobra. Grozdje je treba obrati na vrhuncu zrelosti, kar lahko ugotovimo z okušanjem. Po obiranju je treba grozdje čim prej prepeljati v vinsko klet, da se ohrani njegova svežina. Vina so običajno lahkega okusa in so različnih barv, od bledo rumene do temno rožnate. Če iz njih naredimo suho vino, jih lahko uživamo kot aperitiv ali ob lahkih jedeh kot so solate in jedi iz perutnine. Ta vina so primerna tudi za staranje in lahko sčasoma razvijejo kompleksne okuse. V večini primerov je Pinot Gris povezan z Alsacijo, kjer ga proizvajajo že od sredine 19. stoletja. Danes pa se grozdje pinota gris goji v mnogih drugih vinorodnih conah po svetu kot so Nemčija, Slovenija in Avstralija. Ameriški vinarji različno imenujete sorto glede na področje, na primer Tokay Pinot Gris ali Willamette Valley Pinot Gris. V Avstraliji in Novi Zelandiji je ta sorta znan tudi kot Pinot Gris. V Sloveniji so znani pridelovalci Edi Simčič, Dario Prinčič, Ščurek, Kobal, Frelih, Erzetič in Valter Sirk.

Kako pravilno uživati vino?

Obstaja veliko knjig in člankov o tem, kako piti vino, vendar v resnici ni treba, da bi bilo to tako zapleteno. Tukaj je nekaj osnovnih nasvetov, ki vam bodo pomagali uživati v vinu, ne glede na to, ali ga pijete sami ali s prijatelji. Najprej se prepričajte, da uporabljate pravo steklovino. Kakovosten kozarec vam bo pomagal ceniti okus in aromo vina. Če nimate kozarcev za vino, je primeren vsak čist kozarec. Izogibajte se le uporabi plastičnih ali kovinskih kozarcev, saj lahko vplivajo na okus vina. Drugič, nalijte si majhno količino vina. Če želite, lahko vedno nalijete več, vendar je najbolje začeti z manjšo količino. Na koncu si vzemite čas in uživajte v vinu. Zavrtite ga v kozarcu, povonjajte ga in nato naredite majhen požirek. Preden vino pogoltnete, ga za trenutek pustite v ustih. Če boste upoštevali te preproste nasvete, boste na dobri poti, da boste v kozarcu vina uživali kot profesionalci!

 

Avtor prispevka: