otroške jopice

Otroške jopice izdelane iz koži najbolj prijaznih materialov

Ne tako dolgo nazaj so otroške jopice sklicale izredni sestanek. Nadvse resno so se morale namreč pogovoriti o svojem aktualnem položaju v svetu oblačil in o možnostih večjega vključevanja jopic v modne zapovedi za prihajajočo pomlad.

Na sestanku so izrazile željo, da po najboljših močeh pomagajo mamicam olajšati večno dilemo kako v pomladanskem času obleči malčka za odhod v vrtec. Otroka namreč ne sme zebsti, istočasno pa mu ne sme biti vroče. Oblačila morajo biti praktična, udobna in lepa. Izdelana morajo biti iz naravnega in kvalitetnega materiala. Z malčkom morajo oblačila čim dlje rasti. Biti morajo tako trpežna, da jih lahko nosi več otrok en za drugim, a se ne bodo obrabila ter jim barva ne bo zbledela.

Ročno pletene otroške jopice so se odločno postavile zase. Prepričane so, da so bile v preteklosti prevečkrat prezrte. Tudi strojno pletene otroške jopice so trdno zagovarjale stališče pletenih oblačil, da morajo zatiranju narediti konec.
Ali so bila tokrat njihova prizadevanja uspešna? Bodo mamice izbrale otroške jopice, ko bodo izbirale otroška pomladna oblačila?

Pokukajmo v zakulisje dogajanja in poglejmo, o čem so se jopice pogovarjale ter kaj so se dogovorile.

otroške jopice
personalizirane otroške jopice

Prihaja čas »zračenja« otroških omar

Ko se zima počasi poslavlja in so sončni žarki vedno močnejši, mamice odprejo otroške omare. Iz njih potegnejo kupe otroških oblačil, ki jih razporedijo po tleh otroške sobice in pričnejo s selekcijo. Na tleh se izoblikujejo kupi oblačil kategorizirani po njihovih značilnostih:

  • oblačila z veliko potenciala: sem se uvrstijo oblačila, ki so otroku prav in so primerna za prihajajoči letni čas;
  • oblačila z zmernim potencialom: sem se uvrstijo dobro ohranjena, a premajhna oblačila. Romala bodo na vrh omare, kjer bodo počakala, da bodo sorojenci zrastli ali pa jih bodo mamice dale sorodnicam in prijateljicam za njihove otroke;
  • oblačila s kančkom potenciala: sem se uvrstijo oblačila, ki so otroku prav, a so izgubila svoj prvotni sijaj in jih lahko otrok nosi le doma, ker za »javnost« niso več primerna;
  • oblačila brez kančka potenciala: sem se uvrstijo raztrgana, razvlečena in razbarvana oblačila, ki sodijo samo še v koš za smeti.

Pletene otroške jopice se bodo podale v boj za kakovost

Otroške jopice so vznemirjene ugotavljale, da vse preveč njihovih članic prehitro pristane v zadnji kategoriji oblačil. Kratek rok trajanja in slaba kakovost ne smeta biti njihova značilnost. Ročno pletene otroške jopice so se izgovarjale na slabo kakovost prej in volne, iz katerih so spletene. Strojno pletene otroške jopice pa so za svojo površno izdelavo krivile ljudi.

Odločen NE škodljivim snovem v otroških oblačilih

Veliko zaskrbljenost mamic povzročajo kemikalije v otroških oblačilih. Nanje bi morali biti trgovci in proizvajalci še posebej pozorni in bi morali kupce predhodno opozarjati, saj kemikalije namerno uporabljajo pri proizvodnji oblačil, da z njimi zagotovijo določene lastnosti oblačil.

Obstojne kemikalije se kopičijo v otroškem telesu in se iz njega ne izločajo. Kemikalije se ne razgrajujejo, zato so škodljive tako za zdravje otrok kot za okolje, v katerem živijo. Težave se pojavijo predvsem takrat, ko otrok dalj časa nosi oblačilo, ki vsebuje kemikalije in je tem kemikalijam dolgo izpostavljen.

Znanstveniki v obsežnih raziskavah o prisotnosti nevarnih kemikalij v oblačilih ugotavljajo, da tudi svetovno znani proizvajalci oblačil uporabljajo nevarne kemikalije. Zadnje raziskave so pokazale, da so oblačila vsebovala kar 20 različnih kemikalij, ki dražijo kožo in kemikalije, ki so potencialno alergene ter kemikalije, ki so rakotvorne.

Da zaščitijo otroke otroške jopice mamicam priporočajo, da vsako oblačilo pred prvo uporabo obvezno operejo.

otroške jopice
naravna volna za ročno pletene otroške jopice

Na občutljivo otroško kožo sodi samo kvaliteten material

Otroške jopice so enoglasno sklenile, da bodo od tega trenutka dalje odločno zavračale materiale sumljivega porekla ter istočasno vršile pritisk na površne, malomarne in neodgovorne proizvajalce in prodajalce.

Skupina otroških jopic, razočaranih nad neetičnim delovanjem svetovno znanih proizvajalcev oblačil, je ponosno omenila svojega proizvajalca – Medora spletna trgovina. Pohvalile so se, da niso običajne otroške jopice, saj so izdelane iz naravnega materiala, ki je na otip debelejši, a zato trajnejši. Nežno blago iz 95% bombaža in 5% elastana je prijazno do občutljive otroške kože, kar je bilo dokazano tudi s testiranji.
Ker so jopice krojene nekoliko »oversize« in imajo podaljšane patente, jih otroci nosijo dalj časa kot običajno krojena oblačila.

V skupini je še posebej izstopala nežno zelena jopica s kapuco z dvema ušeskoma in z žepom z izvezenim napisom Mojca. Tako je namreč ime jopičini lastnici. Okroglolični in temnooki malčici Mojci je »oversize« jopico za rojstni dan podarila njena babica. Dodala je še hlače v enaki barvi, ki imajo prav tako podaljšane patente. Oba kosa oblačil sta bila izdelana v šivalnici v Sloveniji in v lični embalaži poslana babici na njen naslov.
Mojca bo lahko jopico in hlače nosila v vseh letnih časih, v mrzlih zimskih dneh in ob hladnejših poletnih večerih. Blago oblačil je debelejše, vendar ni kosmateno, zato je kompaktno, a ne prevroče. Je pa tudi vzdržljivo in bo brez težav zmoglo vsa raziskovanja, ki jih bo Mojca opravila po kolenih dokler ne bo shodila.

Tudi oblačila za najmlajše sledijo modnim trendom

Biti oblečen po najnovejših modnih smernicah ni privilegij, ki si ga prilaščajo odrasli. Tudi otroška moda sledi trendom, pa vendar ostajajo nekateri kosi oblačil brezčasni. Med njimi so grafično potiskane majice, otroške jopice, kratke hlače, jeans jakne, jeans hlače in pajkice.

Kaj narekujejo modni trendi za prihajajočo pomlad?

Pomlad bo v znamenju:

  • oblačil, ki ne definirajo spola otroka in s tem otroka ne omejujejo pri izbiri. Oblikovalci so opustili pristop, ki deklicam dodeljuje nežna oblačila roza barve ter dečkom resna modra oblačila. Potiski dinozavrov in avtomobilov ter vezenje, kvačkanje in pletenje bodo krasili oblačila deklic in dečkov;
  • športnih oblačil in športnih dodatkov za deklice in dečke;
  • oblačil, katerih navdih je ljudska tradicija interpretirana na sodoben način. Motivi prihajajo iz različnih koncev sveta in upodabljajo vzorce afriških, indijanskih, azteških,…. plemen;
  • oblačil, ki so potiskana z živalskimi vzorci;
  • oblačil, ki navdušujejo ekološko ozaveščene starše in so narejena iz naravnih in organskih materialov kot so organski bombaž, organska volna, juta, bambus, kašmir, žamet in celo saten.

Pomlad bo naklonjena tudi za ročno pletene otroške jopice, ki jih bodo babice pletle iz organskih prej v nežno pastelnih barvah. Prav Mojčina nežno zelena jopica je ostale jopice spomnila, da se na oblačila vračajo pastelne barve. Le-tem se bodo pridružile živahne barve, s katerimi se otroci najbolje izražajo, saj jim dajejo občutek neodvisnosti. Svetlo rumena, modro zelena, oranžna in odtenki gorčične barve pa so barve, ki bodo v oblačila vnesle toploto in energijo.

otroške jopice
pletene otroške jopice bo otrok nosil dalj časa

Ročno pletene otroške jopice in praktičnost uporabe oblačil za malčke

Najpogostejša napaka, ki jo storijo mamice v pomladnem času je, da otroka za odhod v vrtec preveč oblečejo, zato otroške jopice mamicam svetujejo, da se držijo spodnjih načel.

Večplastnost. Oblecite otroka v več plasti oblačil. Otrok se bo lahko na ta način lažje slekel in oblekel ter s pomočjo vzgojiteljic prilagajal število plasti glede na vreme, temperature in telesne aktivnosti.

Udobje. Udobje otroka mora biti najpomembnejše. Oblačila otroka ne smejo utesnjevati, ne smejo ga praskati, biti morajo prilagodljiva in prilegati se morajo telesu. Prav tako se morajo otroci z lahkoto sleči in obleči: brez kompliciranih gumbov, pritiskačev, zadrg,…

Praktičnost. Oblačila morajo biti trpežna. Ko se zmočijo, se morajo hitro posušiti. Biti morajo enostavna za čiščenje in likanje.

Ob koncu sestanka so se otroške jopice odločile, da mamicam prišepnejo še kontakt ponudnika, ki bo poskrbel, da bodo njihovi otroci oblečeni v lepa, udobna in praktična oblačila iz naravnih in trpežnih materialov.

Avtor prispevka: