kemični svinčnik za plonkanje

Kemični svinčnik za plonkanje izdelan na inovativen način

Pred časom sem naletela na zanimiv kemični svinčnik. V njegovo ohišje je vgrajen papirni trak, ki ga izvlečeš. Trak se lahko uporabi za reklamno sporočilo ali za zapisovanje zaznamkov. Dijaki in študentje so ga poimenovali kemični svinčnik za plonkanje.

Nikoli nisem znala plonkati. Tudi, če sem si želela plonkati, ker so to počeli vsi moji sošolci (ali kolegi na faksu), meni plonkanje ni šlo od rok. Očitno moraš imeti tovrstno sposobnost prirojeno.
Čeprav sem se kdaj opremila s plonk listki, sem največkrat ugotovila, da sem se že s samo izdelavo naučila učno snov in plonkanje nato sploh ni bilo potrebno.

Ker se mi zdi kemični svinčnik za plonkanje zanimiv izdelek, bi ga z veseljem podarila. Tako kemični svinčnik za plonkanje kot tudi kemični svinčnik z gravuro sta lahko čudovito darilo.

kemični svinčnik za plonkanje
kemični svinčnik z gravuro je lepo darilo

Iz nalivnega peresa se je razvil kemični svinčnik za plonkanje

Nalivno pero, ki mu pravimo tudi nalivnik ali pero, se je razvilo iz preprostega pisala, ki je bilo narejeno iz votlega ptičjega peresa. V antiki sta ptičje pero nadomestila kovina in les, nalivno pero pa so največkrat uporabljali pisarji.
Koncem srednjega veka so izumili nalivno pero, ki ga ni potrebno po vsaki zapisani besedi namakati v črnilo. Le-to se namreč nahaja v plastičnem valjčku znotraj nalivnega peresa. S tem so si olajšali delo in preprečili kapljanje črnila na poti od posodice do papirja.

Četudi je John J. Loud že leta 1888 izumil napravo za označevanje usnja, ki spominja na kemični svinčnik, le-to žal ne moremo šteti za prvo pisalo, saj naprava ni bila primerna za pisanje na papir.

Kemični svinčnik za plonkanje se je razvil iz pisal, ki jih je leta 1906 patentiral hrvaški izumitelj slovaškega porekla Eduard Slavoljub Penkala. Poleg nalivnega peresa in tehničnega svinčnika je zaslužen še za 70 drugih izumov, med katerimi so še danes zelo uporabni termofor, vrteča ščetka za zobe, detergent za perilo, žepna baterijska svetilka, prisluškovalna naprava,… Ves denar, ki ga je zaslužil s prodajo tehničnih svinčnikov in nalivnikov, je vložil v gradnjo prvega hrvaškega letala.

Leta 1938 sta brata Biró predstavilo izum, ki sta ga razvijala osemnajst let: kemični svinčnik s kroglico. Licenčne pravice je kupila britanska vlada, ki je potrebovala učinkovito pisalo za britansko kraljevo letalstvo. Novo pisalo ni puščalo v bojnih letalih, ko so letela na višjih nadmorskih višinah, tako kot so to počela nalivna peresa, zato je bilo pisalo zelo dobro sprejeto. Tako zelo, da je v naslednjih letih množično prihajalo do kraj patenta in njegovega prisvajanja.

Prelomnica v razvoju kemičnih svinčnikov

Leta 1944 začne Francoz Marcel Bich izdelovati poceni nalivna peresa in držala za peresa. Četudi je sprva skeptično gledal na kemični svinčnik, je kasneje od bratov Biró odkupil patent za kemični svinčnik. Leta 1950 zažene proizvodnjo kemičnega svinčnika BIC Cristal. Njegova posebnost je konico pisala s kroglico iz nerjavečega jekla. Kemični svinčnik BIC Cristal je postal svetovna uspešnica, katerega delovanje in izgled sta do današnjega dne ostala nespremenjena.

V zadnjih desetletjih so se proizvajalci kemičnih svinčnikov posvetili ergonomiji pisanja.
Kemični svinčniki so opremljeni z gumijastim držalom, ki nudi uporabniku dober oprijem in lajša bolečine pri dolgotrajnem pisanju. Zelo koristno pa je to držalo tudi za najmlajše uporabnike, ki se šele učijo pisati, saj jih nedrseč gumijasti oprijem prisili k pravilni drži pisala. Pri oblikovanju kemičnih svinčnikov so postali proizvajalci pozorni tudi na vse tiste uporabnike, ki za pisanje uporabljajo levo roko.

Kemični svinčnik za plonkanje je zapletena naprava

Kemični svinčnik za plonkanje izgleda na prvi pogled preprosta naprava, a ima relativno zapleteno sestavo.

Kemični svinčnik je pisalo, ki je sestavljeno iz dveh med seboj povezanih delov. Oba dela sta votla in narejena iz plastike, kovine ali okolju prijaznega materiala. Spodnji del pisala vsebuje vzmet in spodnjo polovico vložka s črnilom, zgornji del pisala pa mehanizem za premikanje vložka in zgornji del vložka s črnilom.

Črnilo v vložku je lahko katerekoli barve. Najpogosteje je to modra.
Vložek s črnilom je na koncu zaprt z majhno kroglico, ki se vrti, ko pišemo in prenaša barvo na papir. Kadar ne pišemo, kroglica zaradi sile težnosti zapre vložek. Črnilo v vložku se ne suši in ne izteka. Vseeno je zelo pomembno, da se črnilo hitro posuši, ko ga prenesemo na papir, saj le tako na papirju ne pušča nepotrebnih pack.

Kemični svinčnik za plonkanje ima v zgornji del ohišja pisala vgrajen papirni trak, ki ga lahko po potrebi izvlečeš s posebnim držalom. Papirni trak se kot rolo zvije nazaj v ohišje.

kemični svinčnik za plonkanje

Kemični svinčnik z gravuro je odlično promocijsko darilo

Večina današnje komunikacije teče preko elektronskih medijev. Tudi zapiske ali zaznamke si zapišemo na telefonu v telefonsko beležnico. Kljub temu kemični svinčnik ni odšel v pozabo. Ostaja klasika, ki je eno najbolj uporabnih daril z veliko različnimi možnostmi za promocijo podjetja.

Raziskave so pokazale, da ima velika večina uporabnikov doma vsaj en promocijski kemični svinčnik z gravuro ali natisnjenim logotipom. Nekateri uporabniki jih imajo tudi 10 ali več.
Ker jim je podjetje podarilo promocijski kemični svinčnik z gravuro, se uporabniki za sodelovanje raje obrnejo prav na to podjetje.

Kemični svinčnik z gravuro ali natisnjenim logotipom uporabniki uporabljajo še vsaj pol leta po tem, ko ga dobijo v dar. Pomembno je, da je podarjeni kemični svinčnik kvalitetno izdelan in uporaben. Takšno darilo bo doseglo svoj osnovni namen: pridobiti nove stranke ter povečati ugled in prepoznavnost podjetja.

Največkrat podjetja kemični svinčnik z gravuro podarjajo na prireditvah kot so konference, sejmi, predavanja,… Izgled kemičnih svinčnikov se lahko prilagaja dogodku in uporabnikom, ki bodo dogodek obiskali.

Kvaliteten kemični svinčnik z gravuro

Ko izbiramo kemični svinčnik, ki ga bomo podarili, moramo biti pri izbiri bolj pozorni na njegovo kvaliteto in uporabnost kot na ceno.

Četudi je marsikomu kemični svinčnik potrošni material, ki mu ni potrebno posvečati prevelike pozornosti, je smiselno kupiti kvaliteten kemični svinčnik. Kvaliteta se bo odrazila v njegovi dolgotrajni uporabnosti in v zadovoljstvu uporabnika. V pestri ponudbi AGARIC d.o.o. so na voljo pisala različnih barv, vzorcev, materialov in oblikovnih izvedb, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše kupce.

Največkrat so prva izbira kupcev plastična in kovinska pisala.
Za ekološko osveščene je na voljo pisalo, ki ima možnost menjave vložka s črnilom. Ali pa kupijo pisalo, ki je izdelano iz recikliranih in naravnih materialov.
Vsi, ki želijo izstopati, potrebujejo pisalo v živih barvah, ki je istočasno opremljeno s hudomušnimi dodatki.
Za tehnološke navdušence je najboljša izbira pisalo, ki ima dodatno funkcijo: touch konico, čistilec zaslona, USB ključek, laserski kazalec ali lučko.

Pisalo ne bomo podarili »golo«, če imamo z njegovo pomočjo namen narediti reklamo svojemu podjetju. Dobro moramo razmisliti o prostoru, ki ga imamo na voljo, da vanj vstavimo podatke o podjetju. Količina podatkov, ki jih bomo navedli, mora biti racionalno izbrana, saj lahko postane hitro nečitljiva. Nečitljivost pa zmanjša promocijsko vrednost pisala. Največkrat zadostujeta že ime in logotip podjetja.

Od materiala, iz katerega je izdelan kemični svinčnik je odvisno, katero tehniko zapisa imena in logotipa podjetja bomo uporabili. Na plastičen kemični svinčnik se največkrat podatki tiskajo. Graviranje pa je primernejše za kovinski kemični svinčnik.

Kemični svinčnik z gravuro lahko podarite v lični škatlici, ki sledi celostni grafični podobi podjetja in s tem še dodatno dvignete vrednost darila in povečate ugled vašega podjetja.

kemični svinčnik za plonkanje

Kemični svinčnik za plonkanje moderne dobe

Inovativnost in človeška domišljija sta brezmejni. Tako v načinih plonkanja kot v tehnologiji, ki to omogoča.

Kako se je plonkalo včasih in se plonka še danes?

 • z listi različnih velikosti, ki so si jih dekleta prilepila na nogo ali na notranjo stran krila
 • z zapisom prilepljenim na etiketo plastenke, ki se ga je lahko bralo skozi steno plastenke
 • z zapisom na spodnji strani velikega obliža na roki
 • z zapisom prilepljenim na jezik športnega copata
 • z zapisom na pokrovu kalkulatorja
 • z ročno vgraviran zapisom v kemični svinčnik
 • z zapis na radirki

Inovativnejši način plonkanja ponuja kemični svinčnik za plonkanje, ki ima v zgornji del ohišja vgrajen papirni trak. Ta je ovit okoli vložka za črnilo in se ga iz pisala izvleče s posebnim držalom. Papirni trak se kot rolo zvije nazaj v ohišje. Papirni trak je različnih dimenzij in omogoča večkratno pisanje na obe strani traku.

Kako se bo plonkalo v prihodnosti?

Naprednejša, a tudi dosti dražja različica kemičnega svinčnika za plonkanje je digitalni kemični svinčnik za plonkanje.
Je podobno velik kot klasični kemični svinčnik, a se od njega razlikuje s svojimi digitalnimi funkcijami:

 • na čarobnem zaslonu (ločljivost 128×32 slikovnih pik), ki ni osvetljen, se prikažejo zapisi, ki jih na pisalo naložimo s pomočjo USB kabla za prenos podatkov in polnjenje.
 • ima gumb za klic v sili, ki ga lahko kadarkoli aktiviramo. S pritiskom nanj se vse funkcije pisala zaklenejo in popolnoma potemnijo. Kombinacija, s katero se pisalo ponovno odklene, je znana le uporabniku.
 • besedilo na zaslonu se samodejno premika brez pritiskanja na gumbe ali pa ga premikamo ročno
 • podpira pdf, word in txt formate, saj je združljiv tako z Window kot Mac operacijskim sistemom
 • ima 8 GB spomina
 • izdelan je v dveh različicah: za desničarje in levičarje

Kljub temu, da bi si takšno tehnološko dovršeno napravo za plonkanje želel vsak študent ali dijak je cena tista, ki bo povprečnega kupca še nekaj časa odvračala od nakupa.

Do takrat pa so nam na voljo klasična pisala AGARIC d.o.o., ki odlično opravljajo svoje delo – več na Facebooku in njihovih spletnih straneh.

 

Avtor prispevka: