Zakaj se uporabljajo kineziološki trakovi?

Tako med profesionalnimi, kot tudi amaterskimi športniki vse pogosteje lahko opazimo različne elastične barvne trakove, ki jih imajo polepljene po različnih delih telesa. To so kineziološki trakovi, ki so namenjeni predvsem rehabilitaciji določenih predelov. Ker so vse bolj priljubljeni, si vsekakor zaslužijo, da si jih nekoliko podrobneje ogledamo.

Zakaj so postali tako priljubljeni?

Trakove je razvil japonec Kenzo Kase, po katerem se tudi imenujejo, z namenom uporabe pri športni medicini in rehabilitaciji. Trakovi nimajo v sebi vgrajenega nobene posebnega sistema. Gre le za preproste trakove, ki imajo na eni strani lepljivo površino, za svoje delovanje pa izkoriščajo lastnosti gibanja telesa kot so delovanje mišičnih tkiv ter limfnega in živčnega sistema. Namestimo jih na predel, ki potrebuje rehabilitacijo. Ker jih nalepimo na predele, kjer se koža dviguje, tako zmanjšamo pritisk na živčni in limfni sistem, zaradi česar se poveča cirkulacija in regeneracija steče hitreje. Hkrati pa s tem povečamo prostor med kožo in mišico, sprostimo živčne receptorje in tako nekoliko zmanjšamo bolečino na tistem predelu. Zato v primeru pravilne uporabe kinezioloških trakov gibanje pospešuje zdravljenje poškodbe.

Ker so se pozitivni učinki njihove uporabe začeli kazati zelo hitro, je hitro rastla tudi njihova priljubljenost, zato jih danes pri svojem delu uporabljajo fizioterapevti, nekatere bolnišnice, športni zdravniki, vse pogosteje pa tudi amaterski športniki za blaženje in rehabilitacijo lažjih poškodb,

Kdaj jih lahko uporabljamo?

Kineziološki trakovi so namenjeni rehabilitaciji po različnih poškodbah. Pomembno je, da pred začetkom njihove uporabe pridobite dovolj ustreznega znanja, saj si lahko v nasprotnem primeru stanje še poslabšate. Zato vam vsekakor svetujemo, da jih prvič namestite v prisotnosti fizioterapevta oziroma osebe, ki dobro ve, kako morajo biti pravilno nameščeni.

Ker so tovrstni trakovi danes res že zelo pribljubljeni, se je na trgu pojavilo veliko njihovih različic, ki pa niso vse najbolj zanesljive. Prave kineziološke trakove prepoznate po njihovem posebnem elastičnem materialu, ki vam lahko kljub nalepljenemu traku omogoča nemoteno gibanje.

Pravi trakovi so na voljo v različnih barvah, ki uradno nimajo posebnega pomena.

Ali gre lahko kaj narobe?

Kljub temu, da so ti trakovi zelo učinkovita metoda rehabilitacije poškodb, pa je pomembno, da se zavedamo, da gre lahko ob njihovi uporabi lahko kdaj kaj tudi narobe. Da se izognete nepotrebnim zapletom in si zagotovite uspeh se morate zato dobro naučiti prepoznave, kam in kako pravilno namestiti trak. Trakov tudi ne smete uporabljati v primeru alergijskih reakcij, tumorjev in srčnega popuščanja.

Kineziološki trakovi vam lahko zelo pomagajo pri zdravljenju športnih poškodb ali drugih težav z mišicami in sklepi, hkrati pa vam še vseeno omogočajo nemoteno gibanje. Če boste bili pozorni na varnost pri njihovi uporabi, je uspeh zagotovljen.

Avtor prispevka: