Kolikšna je cena za menjavo diskov in ploščic?

Zavore so najpomembnejši del vašega avtomobila, del, ki vas varuje pred prometnimi nesrečami. Glavne komponente zavor v avtomobilu so zavorne ploščice in diski. Ker med uporabo prihaja do obrabe, je občasno potrebna menjava diskov in ploščic. Cena je odvisna od več dejavnikov.

Ko zaviramo, se med zavorno ploščico in diskom ustvari trenje, saj ploščica pritisne na disk. To povzroči, da se vozilo ustavi ali upočasni. Trenje seveda sčasoma pripelje v obrabo komponent zavore, zato je treba diske in ploščice (pa tudi druge dele) redno menjati in vzdrževati.

Primeren čas za menjavo zavornih diskov in ploščic se ne določa (samo) glede na prevožene kilometre, temveč glede na določene bolj pomembne opozorilne znake, ki nam dajo vedeti, da so komponente že tako obrabljene, da ne opravljajo več svojega dela.

Če pri zaviranju slišite glasno škripanje, to pomeni, da je potrebno zamenjati ploščice, saj so obrabljene. Če med zaviranjem vaš avtomobil vleče v eno smer, to lahko kaže na neenakomerno obrabo ploščic, saj je pritisk na disk na eni strani drugačen kot na drugi. Vibracije med zaviranjem pa kažejo na obrabljene diske, na katere ploščice zaradi neravne površine ne pritiskajo enakomerno.

Tako torej ugotovimo, ali je potrebna menjava diskov in ploščic. Cena menjave se razlikuje od ponudnika do ponudnika. Vsak serviser za svojo delo postavi določeno ceno, poleg tega pa je cena odvisna tudi od tega, ali so uporabljeni originalni deli ali ne, ter od modela in znamke avtomobila. Nekateri se menjave lotijo kar sami (prej kupijo samo material), a tega vam ne priporočamo, če res dobro ne veste, kaj delate. Avtomobil je ena izmed stvari, s katerimi se ni dobro igrati, če ne vemo natanko, kako in kaj.

Koliko torej stane menjava diskov in ploščic? Cena se giblje od okrog 50 evrov pa vse do nekaj stotakov, odvisno od zgoraj omenjenih dejavnikov. Predlagamo, da pred izbiro serviserja malo poklikate po Googlu in poiščete takšnega, ki vam bo v celoti ustrezal, tako glede cene kot glede drugih zadev.

Med stroški, povezanimi z avtomobili, ki se jim ne moremo izogniti, je tudi menjava diskov in ploščic. Cena tega, da se vozite naokrog z zavorami, na katerih že dolgo ni bil opravljen servis, je previsoka (lahko resno ogrozi vaše življenje), zato se ne splača tvegati. Če opazite kateregakoli od zgoraj naštetih znakov, da vaše zavorne ploščice in diski niso v najboljšem stanju, čimprej pokličite serviserja in se dogovorite za menjavo.

Avtor prispevka: