Kje se lahko opravi ugodna menjava zimskih gum?

Počasi se bliža čas, ko boste morali vašega jeklenega konjička spet preobuti v »čeveljce«, ki ustrezajo novemu letnemu času. Zakon zapoveduje, da morajo imeti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem zimske gume, preostali del leta pa so predvidoma v uporabi letne. A menjava zimskih gum seveda stane in marsikdo bi na ta strošek ob predvidenem času menjave najraje kar »pozabil«. A tudi pri menjavi gum lahko prihranite, če se držite naših nasvetov.

Gume so ves čas v stiku s tlemi, zato ob vožnji prihaja do trenja, ki obrablja gume. Še posebej se to vidi, če naglo zavirate. Črne črte zaviralne poti niso nič drugega kot majceni delci gume, ki so zaradi ogromnega trenja odpadli in obarvali cesto. Obrabljena guma povzroča nepravilno zaviranje, poleg tega pa lahko, ker je na določenih delih zelo stanjšana, hitro poči.

Preglejte več ponudnikov. Enako kot v trgovini; če se ustavite pri prvem, ki ga zagledate, boste verjetno plačali preveč. Primerjajte cene različnih ponudnikov v vaših krajih in ugotovite, kje je menjava zimskih gum najcenejša. A pozor – kljub nizki ceni mora biti storitev kakovostno opravljena.

Poiščite kupon. V času pred obvezno menjavo marsikateri vulkanizer na spletnih straneh s popusti objavi kupon za menjavo gum. Raziščite in še dodatno prihranite. Na tovrstnih spletnih straneh se običajno najdejo popusti tudi do 75 odstotkov.

Menjave se lotite nekoliko prej. Ni vam treba čakati na zadnji dan, da zamenjate gume. Dlje, kot boste odlašali, bolj zasedeni bodo vulkanizerji in na koncu boste čisto preveč časa porabili za to, da boste mrzlično iskali vulkanizerja, ki vas bo sprejel. Poleg tega ob povečanem povpraševanju običajno naraste tudi cena in dobro veste, kaj to pomeni za vas, kajne?

Kje pa ne smete varčevati?

Obstajajo triki, s katerimi je lahko menjava zimskih gum nekoliko bolj ugodna, a pri pnevmatikah ne smete nikoli varčevati. Ne vozite se z obrabljenimi pnevmatikami. Ne uporabljajte gum izven letnega časa, ki so mu namenjene, saj material ni prilagojen za vožnjo v teh razmerah. Preverite profil gum in nemudoma pokličite vulkanizerja, če vidite, da niso več take, kot bi morale biti. Morda se vam zdi strošek menjave gum res visok, a ko gre za življenje, nobena cena ni previsoka.

Če rabite nove gume, nikakor ne bežite pred tem stroškom. S primernimi gumami boste na cesti bolj sigurni, kar pomeni večjo varnost za vas in voznike okoli vas.

Avtor prispevka: