Športni ribolov je v Sloveniji zelo priljubljen

Ribolov je veliko več kot samo lovljenje rib, kot je to zanj veljalo v preteklosti, kjer je bil eden od načinov za to, da je bil predvsem v obmorskih krajih vsakodnevno na mizi obrok za preživetje. Danes je v rekreacijske namene in kot odličen način sproščanja razširjena vrsta ribolova športni ribolov, pri katerem gre za lovljenje rib, ki se po ulovu spustijo nazaj v vodo, veliko težo pa ima tudi sam proces lovljenja, ki mnogim predstavlja poseben izziv. Slovenija je atraktivna destinacija za različne načine športnega ribolova, saj zaradi svoje majhnosti na vsakem koraku ponuja nove in drugačne možnosti športnega ribolova, v nadaljevanju pa preberite, zakaj jo radi obiščejo tako profesionalni kot ljubiteljski športni ribiči.

  • Neokrnjena slovenska narava je polna ribolovnih rek in jezer

Ne glede na to, kam se odpravite – na vsakem koncu Slovenije boste naleteli na ribolovne reke, med katerimi izstopajo smaragdna Soča, najdaljša slovenska reka Sava in Kolpa v edinstvenem objemu pristne narave. S pestro množico rib privabljajo stoječe vode kot sta Bohinjsko in Blejsko jezero, še poseben vtis pa pusti presihajoče Cerkniško jezero. Če imate rajši bolj mirne kotičke, je Slovenija primerna tudi za nekoliko bolj divji športni ribolov, saj boste hitro našli kakšno skrito ribolovno oazo ter se v miru prepustili čakanju na dober prijem.

  • Različne vrste rib navdušujejo ribiče od blizu in daleč

Nebrzdana moč alpskih rek, čarobno skrivnostno kraško podzemlje ali zasanjane stoječe vode vedno postrežejo z množico različnih vrst rib – jezera vas bodo presenetila z velikimi somi, ščukami in krapi, ki so v zadnjih letih vse večji, težji in posledično še bolj privlačni za lov. Nad slovenskimi rekami bodo še posebej navdušeni beličarji, saj bodo tam hitro nagrajeni s prijemom platnice, mrene ali klena. Skupno živi v slovenskih vodah kar 77 vrst sladkovodnih rib, za športni ribolov jih je zanimivih okoli 20, med njimi pa poleg prej omenjenih izstopajo še sulec, potočna in soška postrv, smuč, som, ščuka in mnoge druge.

  • Različni načini športnega ribolova za vsak okus

V slikoviti slovenski pokrajini imate ob razgibanem vodnem omrežju možnost preizkusiti različne načine športnega ribolova, to so muharjenje, beličarjenje, vijačenje in talni ribolov, vse bolj priljubljen pa je tudi lov rib po načelu »ujemi in spusti«. Ne glede na to, za kakšen način se odločite, zagotovljen vam je užitek v mirni naravi, ki ga zmeraj spremlja vznemirjenje ob pričakovanju prijema. Čisti vodni viri obljubljajo bogat ulov, skrivnost pa je tudi v tehniki ribolova in potrpežljivosti pri lovu. Športni ribolov vas ne bo pustil ravnodušnih, ampak vas bo napolnil z novo energijo in doživetji, ki jih boste zagotovo želeli čimprej ponoviti.

Avtor prispevka: