3d printerji

3d printerji lahko izdelajo skoraj vsak predmet iz različnih materialov

3d printerji so resnično koristen moderen izum, ki olajša proizvodnjo majhnih naklad predmetov ali rezervnih delov za stroje in uporabne predmete. Uporabljajo se največ v industriji. So različnih velikosti in zmogljivosti ter namembnosti. Danes se 3d printerji uporabljajo tudi v oblikovalskih studiih, za domačo uporabo ter v gradbeništvu. Najcenejši stanejo okoli 200 Evrov, najdražji pa bistveno več, saj so specializirani in zelo zmogljivi. Natisnejo lahko tudi hišo.

Za kaj vse se 3d printerji uporabljajo?

Vsi 3d printerji so zmogljive naprave, v katere se namesti kolut določenega materiala, kor so guma, plastika, imitacija lesa, kovina ter sodobni materiali. Poznamo tudi 3d tiskalnike, ki tiskajo barvne celo fluorescentne predmete.

Nekateri 3d printerji se uporabljajo za tiskanje zelo majhnih predmetov in delov za stroje ter aparate, ki jih je na klasične načine težko narediti ali pa je proizvodnja predraga.

Oblikovalski printerji tiskajo razne makete, okrasne predmete ali uporabne predmete, od majhne, do srednje velikosti, kar pomeni tudi nekaj metrov.

Industrijski so namenjeni tiskanju rezervnih delov za stroje in za tiskanje velikih premetov na primer za gradnjo hiš in avtomobilov.

Nekateri tiskalniki imajo več glav za tiskanje in so več funkcijski, kar pomeni, da če zamenjate material in seveda program, bodo tiskali nekaj drugega.

Nekateri 3D tiskalniki se uporabljajo kot hobi tako, da v programu navdušenci zrišejo nek predmet, ki ga potem natisnejo za okras ali za uporabo. Predmeti so lahko izdelani iz različnih materialov in pobarvani v različnih barvah.

3d printerji

Kateri 3D tiskalnik kupiti?

Če se ukvarjate s tiskanjem 3D predmetov za sebe, bolj za hobi, lahko kupite 3D tiskalnik, ki je nižjega cenovnega razreda, med 200 in 800 evri. Prednost je, da so poceni, slabost pa je, da taki 3d printerji niso preveč kakovostni. Med bolj cenjene ter kakovostne tiskalnike takega ranga spada tiskalnik Monoprice MP Select Mini V2. S katerim lahko natisnete predmete velikosti do 120 x 120 x 120 mm. Preverite pa, s katerimi materiali zna tiskalnik delati in če se to sklada z vašo vizijo uporabe takega tiskalnika.

Če bi želeli tiskati iz plastičnih materialov, je eden najboljših takih tiskalnikov BCN3D Epsilon. Uporabljajo ga za zahtevno proizvodnjo. Njegovo območje dela je zaprto. Tiska do dimenzije 420 x 300 x 400 mm. Njegova prednost je, da ves čas postopka tiskanja zadrži enakomerno toploto, kar poveča zanesljivost 3d tiska tudi velikih površin. Ima dve neodvisni tiskalniški glavi. Istočasno lahko natisne dva enaka ali zrcalna predmeta. Uporablja lahko veliko materialov in ima vgrajene filtre proti izpustom v okolje, zaradi česar se lahko uporablja v pisarnah ali proizvodnji.

Industrijski 3d printerji lahko tiskajo iz več različnih materialov, poleg plastike uporabljajo tudi ogljikova vlakna in najlon. Tak tiskalnik je Stratasys Fortus 450MC, ki ima zaprt sistem tiskanja in lahko natisne dimenzije do 406 x 355 x 406 mm.

Posebni 3d tiskalniki

Posebni 3d printerji so na primer tiskalniki Desktop Metal Studio System+, ki lahko natisnejo kovinske 3D-dele iz jekla, aluminija, bakra in titana. Gre za zaprte sisteme tiskanja.

Tiskalnik za velike predmete je na primer Stacker S4 Industrial, ki ima štiri tiskalniške glave. Ta tiskalnik zmore natisniti predmete velikosti do 345 x 520 x 650 mm. Tiska lahko z eno tiskalno glavo, z dvema, s tremi ali s štirimi. Če uporabi manj glav, se lahko tiskanje površine še poveča.

3d tiskalniki za podrobnosti lahko natisnejo zelo majhne predmete, ki jih je z obstoječo tehnologijo težko narediti in je proizvodnja draga. Eden boljših tiskalnikov na tem področju je 3d tiskalnik Sindoh 3DWOX 7X. Zmožen je nanašati tanke sloje materiala debeline komaj 0,5 mm. Ta tiskalnik uporablja tiskalne kartuše z nitkami. Tiska pa lahko predmete velikosti do 370 x 390 x 450 mm. Dobite pa ga že za okoli 20 tisoč Evrov.

Barvni 3d tiskalniki so dokaj redki, kar večina tiskalnikov tiska enobarvne plasti materiala. 3D tiskalnik da Vinci Color pa je sposoben natisniti enobarvne predmete in jih z brizganjem pobarvati v različne barve, zato predmetov ni treba dodatno barvati. Ta tiskalnik dejansko opravlja dve funkciji hkrati.

Avtor prispevka: