krušne peči

Krušne peči so še vedno zelo priljubljene – zakaj?

Dandanes smo vse bolj priča vračanju ljudi k naravi, vračanju k sebi in nazaj k starim običajem in načinom življenja. Prav iz tega razloga so še vedno nadvse priljubljene krušne peči, ki celotno izkušnjo preživljanja hladnih dni in večerov naredijo prijetno in ovito v toplino.

Ko smo tudi sami postavljeni pred to odločitev, se lahko brez slabe vesti odločimo za nakup krušne peči, izdelane v Sloveniji. Slovensko podjetje Hrovat namreč s svojo uigrano in izkušeno ekipo že dolga leta uspešno izpolnjuje želje in pričakovanja svojih strank s strokovnostjo in kvaliteto. Zavedati se moramo, da izdelovanje krušnih peči ni preprosto in, da je tu res potrebna ekipa, ki zna svetovati na vseh področjih – od cene pa vse do uporabe najnovejših tehnologij.

Zakaj se odločiti za krušno peč?

Krušne peči so bile od nekdaj del naših domov in so se vse do danes ohranile kot nekdaj nepogrešljiv osrednji del kmečkega domovanja. V osnovi so namenjene peki in nosijo ogrevalno funkcijo prostora. Njihove oblike se med seboj zelo razlikujejo, odločimo se lahko za takšne v obliki kvadrata, pravokotnika ali pa s tlorisom kroga, imajo pa lahko enega ali več zapečkov.

krušne peči

Ker segajo začetki krušnih peči res daleč nazaj, najdemo na vseh tradicionalnih pečeh na njihovi zunanji strani oblogo, narejeno iz raznobarvnih pečnic. Navadno na njih najdemo vzorce s podobami iz letnih časov, motivi iz lovskega življenja ali pa so umetnine naslikane le na določenih delih krušne peči.

Vsekakor so krušne peči velik del kulture, ki se je prenašala skozi številne generacije, njihov glavni namen pa je vseskozi bila priprava hrane, sploh peka kruha. Danes se krušne peči bolj kot za peko uporabljajo kot osrednji del prostora, ki oddaja prijetno toploto in nam s svojo ravno zgornjo površino omogoča tudi ogrevano sedišče ali ležišče. Segrete ploščice, v katere je oblečena peč, oddajajo skupaj s šamotno obzidavo toploto v prostor še ure in ure po tem, ko ogenj v peči že zamre.

Kaj vedeti o krušnih pečeh, preden se odločimo za nakup?

Res je, da krušne peči navadno prikličejo misel na podeželje, a že dolga leta se zaradi vseh njihovih pozitivnih lastnosti odločajo tudi v modernih domovih in vsekakor tudi v stanovanjskih hišah, ki so že bliže mestu. Morda nas najbolj spominjajo na kmečko življenje ravno zaradi svojih prepoznavnih podeželskih poslikav in pečnic v zeleni ali rjavi barvi, ki jih vidimo sploh v raznih domačih gostiščih ali pa v hišah kmečkega turizma. A ne glede na to so vsekakor element, ki se čudovito spoji tudi z modernimi stili in nas poveže s tradicijo.

Pri odločitvi za nakup krušne peči je bistvenega pomena, da se dobro pozanimamo o vseh aspektih izvedbe. Od notranjosti peči pa vse do zunanjih in notranjih vratc krušne peči. Ta so si med sabo lahko zelo različna tako po oblikah, kot tudi po materialih, iz katerih so narejena. Lahko so čisto navadna, gladka, ali pa jih damo na primer po želji kovaško okrasiti. Nenazadnje pa je zelo pomembna tudi notranjost krušne peči – sploh, če jo imamo namen dejansko uporabljati za peko. Izvedena mora biti iz pečarskega šamota visoke kvalitete, dno peči pa iz šamota, ki je namenjen prav za peko.

Zakaj se odločiti za nakup krušne peči podjetja Hrovat?

V podjetju Hrovat ne izdelujemo le tradicionalnih krušnih peči, ampak si v obliki dovolimo iti tudi v bolj moderne ideje. Poskrbimo, da oblikovno sledimo trenutnim trendom, a vseeno ohranjamo kvaliteto na visokem nivoju in za izgled ne žrtvujemo dobre izvedbe na nobenem področju.

Tako navdušimo vsakič znova nad tradicionalnimi pečmi v moderni preobleki tudi nove generacije, ki lahko ohranijo v svojem domu del tradicije, a se zato ne rabijo odreči svoji ideji modernega doma. Sploh v zadnjih nekaj letih smo združili moči s številnimi arhitekti in skupaj z njimi ustvarili krušne peči, ki jemljejo dih. Primerne so za vgradnjo v pravzaprav kakršnokoli okolje, z uporabo številnih novih materialov pa smo kljub modernem izgledu ohranili prvotno funkcijo in zasnovo peči nespremenjeno. Razlikuje se le notranjost peči, ki jo lahko prilagodimo potrebam kupca in ima zdaj kurišče nekoliko manjše. Ker je površina kurišča moderne krušne peči manjša, se ta hitreje segreje in krušna peč je pripravljena na peko v krajšem času. Prav tako je ni potrebno segrevati za peko že ure pred tem, kar poveča tudi njen izkoristek. Manjše kurišče je vsekakor koristno tudi z vidika izvedbe dimovodnih kanalov, zaradi česar lahko dosežemo res optimalni izkoristek naše krušne peči. Za piko na i pa pri takih modernih krušnih pečeh dodamo še steklena vratca, ki odprejo naš pogled na ogenj v kurišču in naredijo celotno izkušnjo še toliko bolj prijetno.

Odločite se za tradicijo v moderni preobleki – odločite se za Pečarstvo Hrovat.

Pečarstvo Hrovat je bilo ustanovljeno leta 1955 in le leto kasneje smo že odprli svoj prvi večji razstavni salon. Svoj trg smo razširili tudi na zahtevni avstrijski trg, kjer smo od naročnikov prejeli številne pozitivne odzive in pohvale. Pred nekaj leti smo na naš velik ponos pridobili zlati znak poslovne odličnosti, ki ga podeljuje Akademija poslovne odličnosti in kot edino pečarsko podjetje smo nagrajeni z zlatim znakom odličnosti v gradbeništvu, ki ga podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Avtor prispevka: