suhe oči

Suhe oči – vzroki za težave in samopomoč

Se zjutraj zbujate z občutkom zlepljenih oči, čez dan pa imate večkrat občutek, kot bi imeli pesek v očeh ali pa vas oči pečejo? Ste pomislili, da gre mogoče za suhe oči? V nadaljevanju preberite vse podrobnosti, ki jih morate vedeti, če se soočate s temi težavami.

 

Zakaj pride do suhih oči?

Za pojav suhih oči sta običajno odgovorna dva razloga in sicer zmanjšano nastajanje solz in pa spremembe v sestavi solznega filma, kar vodi do tega, da solzni film očesa ne ščiti več dovolj. Zelo pogosto se te težave pokažejo pri starejših, saj se v starosti zmanjša izločanje solz. Bistveno več težav s suhimi očmi imajo ženske zaradi hormonskih sprememb. A ne glede na spol se težave zaradi suhih oči najpogosteje kažejo pri ljudeh, ki veliko časa preživijo za zasloni računalnika, tablic, televizije … Med gledanjem v ekran namreč premalokrat pomežiknemo, kar pa pomeni, da se solzni film na očeh ne obnavlja dovolj pogosto. Suhe oči so lahko posledica tudi zadrževanja v suhih in klimatiziranih prostorih ter nošenje kontaktnih leč.

suhe oči

Kako vedeti, da gre za suhe oči?

Strokovnjaki težave s suhimi očmi opišejo kot nekakšno praskanje, zbadanje ali kot bi imeli tujek v očeh. V nekaterih primerih se pojavi tudi vnetje, ki lahko vodi do poškodb očesa, natančneje roženice in celo poslabšanje vida. Hkrati pa strokovnjaki opozarjajo, da je pretirano solzenje prav tako lahko znak suhih oči. Se sprašujete, kako je to mogoče, ko pa se pri suhih očeh proizvaja premalo solz? Do tega lahko pride, ko solzna tekočina ni primerna in se slabo porazdeli po površini očesa. Posledično je roženica preveč suha, kar pa povzroči še večjo proizvodnjo tekočine v solznih žlezah. Nastala tekočina po svoji sestavi ni primerna in zato ne obstane na površini očesa. Suho oko je precej bolj občutljivo na vse zunanje dejavnike (veter, mraz, močna sončna svetloba …). 

 

Suhe oči – kako si lahko pomagate sami?

Če ste prepričani, da gre za suhe oči, potem se je najbolje lotiti reševanja težave korak po korak. Najprej razmislite o možnih vzrokih, ki so privedli do težav s suhimi očmi. Če v službi in tudi doma več ur zrete v različne ekrane, potem zavestno v čas dela uvedite premore. Premore si razporedite na 20 minut in takrat vsaj 2 minuti glejte nekam v daljavo, da se oči sprostijo. Po opravljenem delu za računalnikom pa se potrudite, da preostanek dneva ne zrete v ostale zaslone (TV, telefon, tablice …) ali berete časopise in knjige, odpravite se raje v naravo. A pozor, uporabljajte zaščitna očala za sonce, ob močnejšem vetru, pa tudi med plavanjem v bazenu. Druga stvar, ki jo lahko naredite je to, da poskrbite, da zrak v vašem stanovanju in pisarni ni preveč suh, optimalna je vsaj 50 % vlažnost. Izogibajte se zakajenim in klimatiziranim prostorom, tudi v avtu omejite uporabo klime, če jo že uporabljate, naj vam ne piha direktno v obraz. V primeru, da uporabljate kontaktne leče, pa prilagodite nošenje le teh, dokler vam je še udobno, potem pa jih odstranite in si nadenite očala. V vsakem primeru pa je zelo priporočljivo uživati zdrava in raznolika živila ter popiti dovolj tekočine čez dan, saj ustrezna hidracija telesa pripomore tudi k zdravim očem. Šele, ko se držite zgornjih priporočil, se odločite za kapljice za oči oz. kot jim rečemo umetne solze. Pa še en nasvet, po 40. letu obiščite oftalmologa, tudi če nimate nikakršnih težav z očmi, saj veste, da je bolje preprečiti, kot pa zdraviti. 

suhe oči

Katere kapljice izbrati za suhe oči?

Na tržišču je mnogo različnih proizvajalcev kapljic za oči, pri izbiri bodite pozorni, da kapljice zadostijo vsem strogim zahtevam, ki so predpisane za pripravke za oči. Še posebej je pomembno, da so kapljice sterilne, bistre in seveda ustrezno viskozne. Če je le mogoče izberite kapljice, ki ne vsebujejo dodanih konzervansov, to je še posebej pomembno takrat, ko kapljice uporabljate daljše časovno obdobje, saj lahko povzročijo očesno okvaro. Prav tako je pomembno, da uporabljate kapljice brez konzervansov, če nosite kontaktne leče, ki se lahko v stiku z različnimi konzervansi tudi obarvajo, česar pa si ne želite, kajne? V primeru, da je suhost oči posledica bolezenskega stanja, obiščite zdravnika, ta vam lahko napiše recept za kapljice ali gel. Tudi v lekarni vam bodo znali svetovati, katere kapljice ali gel izbrati. Prednost gelov je, da se dlje časa zadržijo na površini očesa, zato jih je priporočljivo uporabljati predvsem zvečer pred spanjem.

 

Kdaj k zdravniku?

Izbranega zdravnika obiščite, če občutite bolečine v očesu, poslabšanje vida ali pa težave s suhimi očmi ne minejo po nekaj dneh samozdravljenja. Pomembno je, da se zavedate, da se na osebnega zdravnika ali oftalmologa obrnete čim prej, saj boste dolgoročno težave rešili le s pravilnim zdravljenjem. Suhe oči so kronično stanje, ki zahteva dolgoročno zdravljenje, ki pa se razlikuje od posameznika do posameznika. Terapijo določi oftalmolog po temeljitem pregledu.

Avtor prispevka: