Jahorina

Smučišče Jahorina – Biser v Dinarskem gorovju

Smučanje spada med najbolj priljubljene športe na snegu. In medtem, ko se nekateri odločajo za smučanje v Italiji ali v Avstriji, se vi odločite za spremembo in obiščite Bosno in Hercegovino, kjer se nahaja eno najbolj popularnih smučišč na Balkanu – Jahorina. Smučanje na Jahorini postaja vse bolj priljubljena smučarska destinacija za Slovence, saj okolica ponuja veliko več kot samo smučanje. Ne le, da se smučišče in njegove naprave vsako leto nadgrajujejo, velika izbira smučarskih prog zadovolji smučarje vseh znanj, enodnevni izleti po krajih v okolici pa presekajo smučarsko monotonost.

Smučarski center Jahorina

Zapisi o prvem smučanju na Jahorini segajo že v pozno 19. stoletje, prvi sledovi smučarskega letovišča na gori pa spadajo v leto 1923. Današnje uradno ime – Olimpijski center Jahorina se je izoblikovalo leta 1984, ko so v bližnjem Sarajevu potekale zimske olimpijske igre in so na Jahorini potekale tekme za žensko alpsko smučanje.

Danes je Jahorina eno izmed najbolj sodobno opremljenih smučarskih centrov na območju Balkana. Smučišče se nahaja v Bosni in Hercegovini in je del dinarskega gorovja, južno od Sarajeva. Na tem območju se stikata toplo mediteransko in hladno kontinentalno podnebje, kar ustvari idealne razmere za sneg. Na leto je povprečna zasneženost na tem območju kar 145 dni, sneg pa lahko naraste tudi do 5 m višine. Medtem, ko se smučarski center in najvišja smučarska točka nahajata na nadmorski višini 1890 m, je najvišji vrh Ogorjelica le nekaj metrov nad njima, z nadmorsko višino 1916 m. Najnižja točka smučišča leži na nadmorski višini 1300 m, kar pomeni, da je višinska razlika na smučišču skoraj 600 m.

Smučarske proge in žičniške naprave

Jahorina ima skupno kar 47 km smučarskih prog za smučanje in 10 km prog za tek na smučeh. Zaradi tega je smučanje, pa tudi bordanje na snegu primerno tako za bolj izkušene smučarje, kot tudi za čiste začetnike. Proge so tako kot pri ostalih večjih smučiščih razdeljene glede na težavnost in smučarji lahko izbirajo med 24 različnimi progami. Največ prog je lahkih, ki skupaj štejejo 20 km, nato sledijo srednje lahke proge, ki jih je skupaj 15 km, zadnje pa so najtežje oz. črne proge, ki so primerne le za najbolj izkušene smučarje in skupaj tvorijo 12 km smučarskih stez. Kot že omenjeno, je podnebje na Jahorini primerno za več kot 145 dni snega, v vsakem primeru pa so steze opremljene tudi s snežnimi topovi, ki v primeru pomanjkanja snega poskrbijo za zadostno zasneženost smučarskih prog. Smučarji pa lahko smučajo tudi po temi, saj so nekatere smučarske proge opremljene z osvetlitvijo za smučanje v večernih urah.

Največje novosti in modernizacija Jahorine pa pripada žičniškim napravam. Vsega skupaj ima Jahorina kar 12 žičniških naprav, ki pomagajo smučarjem, da pridejo na vrh izbrane smučarske proge. Najnovejša pridobitev je gondola Poljice, ki lahko prepelje 3.600 smučarjev na uro in je primerna tako za dnevne, kot za nočne in panoramske vožnje. Razen dveh žičniških naprav, so vse ostale žičniške naprave novejše in lahko skupno prepeljejo kar 28.800 smučarjev na uro.

Cene smučarskih kart

Cene smučarskih kart na Jahorini so z razliko od prejšnjih let nekoliko višje. Medtem ko se cena celodnevne karte giblje od 28,50 in 33,50 evrov, se splača nakup večdnevne karte, če nameravate ostati več dni. Za 7-dnevno karto boste odšteli do 207,50 evra za dvo-tedensko karto pa do 276,50 evra. Poleg tega je za družine priporočljiv nakup družinske karte, kar se močno pozna pri končni ceni.

Namestitve na Jahorini

Jahorina ima zaradi velikosti smučišča na voljo ogromno namestitev. Seveda so glede na del sezone, ko boste obiskali Jahorino, cene različne in pričakovano bodo med glavno sezono cene nekoliko višje. Za rezervacijo nastanitev, pa naj bo to hotel ali apartma, je najbolj priporočljiva predhodna rezervacija preko spleta preko preverjenih spletnih portalih. Tam se lahko pozanimate tudi o dodatnih prednostih določene nastavitve in seveda njenih razpoložljivosti.

smucisce-jahorina-1

Pot do Jahorine

Čeprav je v Sarajevu letališče, je iz Slovenije najbolj idealna pot z osebnim avtomobilom. Od Ljubljane je Jahorina oddaljena 480 km, kar pomeni približno 7 ur vožnje. Najhitrejša pot pelje preko Zagreba in Sarajeva, kjer je potem v bližini Jahorina. Če vam ni odveč narediti ovinek ali dva, se lahko med vožnjo ustavite in si ogledate kakšno znamenitost, saj jih je med potjo kar nekaj.

Okolica Jahorine

Jahorina je od Sarajeva oddaljena le malo manj kot 30 km in obisk smučišča je odlična priložnost, da si ogledate tudi glavno mesto Bosne in Hercegovine. V Sarajevu se nahaja ogromno znamenitosti, ki so vredne ogleda. Ne glede na to ali vas zanima zgodovina, šport, umetnost ali kulinarika, Sarajevo je pravi naslov za ljubitelje tega in onega.

Lahko se zapeljete tudi do Višegrada, kamor boste potovali okoli 2 uri in si tam ogledate znamenit most na Drini o katerem je pisal Ivo Andrić. Lahko se odločite tudi za izlet do Mostarja in tam preživite dan. Jahorina ima res pestro okolico in zaman bi bilo, da si ne bi vzeli vsaj enega dneva in ga posvetili za ogled znamenitosti, ki jih ponuja to območje.

Written by

169   Posts

View All Posts