Avtodom nakup

Šest stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom avtodoma

Ste se odločili, da bi imeli čisto svoj avtodom? Nakup naj bo premišljen. V ta namen smo za vas pripravili seznam 6 stvari, ki jih morate vedeti pred dokončnim nakupom avtodoma, da vam kasneje ne bo žal oz. da ne pride do slabe volje in neželenih dodatnih stroškov.

Vsak avtodom ni primeren za vsakogar

Danes je na trgu veliko različnih modelov avtodomov, ki so v največji možni meri prilagojeni različnim željam in potrebam uporabnikov. Starejši uporabniki avtodomov, ki večinoma potujejo v dvoje, iščejo več udobja in notranjo zasnovo, ki jim omogoča čim lažje gibanje v notranjosti avtodoma. Zanje je pomembno, da ima avtodom ravno dno, nizko nameščene postelje, široka vhodna vrata itd. Med tem, ko je mlajšim, bolj aktivnim družinam pomemben predvsem prostoren garažni boks zadaj. Zanje je pomembno, da lahko vanj poleg kamping opreme pospravijo tudi kolesa in drugo športno opremo. Če pa že zdaj veste, da boste kupili avtodom in ga oddajali v najem drugim uporabnikom, v tem primeru pa je zelo pomemben podatek, koliko ljudi lahko avtodom sprejme, natančneje, koliko ima homologiranih sedežev in ležišč. Pri samem nakupu naj prevlada specifika avtodoma in ne cena, saj se vam lahko kaj hitro zgodi, da boste kupili cenejši avtodom. Nakup pa bo, kaj hitro ugotovljen kot zgrešen, saj vam avtodom ne bo odgovarjal, glede na vaše potrebe in želje.

Avtodom – nakup ali najem?

Preden se odločite za nakup avtodoma, je vsekakor priporočljivo, da avtodom najprej nekaj dni zaporedoma najamete in uporabljate. Vedno imejte v mislih tudi to, katere destinacije želite obiskati. Tako boste lahko preizkusili več različnih modelov avtodomov ter ugotovili, kateri vam najbolj ustreza glede na letni čas in potrebe. Sama odločitev za nakup bo potem veliko lažja in na ta način boste zmanjšali verjetnost, da bi bili s kupljenim avtodomom nezadovoljni. Na tem mestu je treba napisati tudi to, da se (avtodom) nakup izplača v primerih, ko boste avtodom uporabljali vsaj 50 dni na leto, sicer bo za vas zagotovo boljša, predvsem pa cenejša izbira najem avtodoma.

Avtodom – nakup in vaše prioritete

Na trgu je zagotovo že na voljo avtodom, ki je narejen po vaših željah, ne glede na to, če vam je prioriteta do podrobnosti načrtovana kuhinja, luksuzna kopalnica, prostorni WC ali velik prtljažni boks. A zavedati se morate, da ena prioriteta jemlje prostor drugi. Večje, kot so vaše prioritete, povečuje se tudi samo vozilo, hkrati se pa izgublja nosilnost in zmanjšuje okretnost. Ne malokrat se zgodi veliko razočaranje po nakupu avtodoma, ko uporabniki ugotovijo, da določenih komponent, ki so pred nakupom veljale za zelo pomembne ali celo odločilne pri izboru modela, na koncu sploh ne uporabljajo oz. jih ne potrebujejo.

Ne pozabite, da ko boste premočeni, premraženi, vas bo tiščalo na WC in boste utrujeni od prijetnih dogodivščin v naravi, vam ne bo mar ali je WC v desnem ali levem kotu, na katerem koncu je postelja in kako dovršeno je oblikovano stikalo za priklop gretja. Predvsem na zimskih popotovanjih bo ogrevanje veliko bolj pomembno od vzorca tkanine na jedilni mizi. Ste vedeli, da sta garažni boks in postelja najcenejša elementa v avtodomu a hkrati jemljeta največji del prostora. Torej, več je ležišč, manj je prostora za prostorno kopalnico, kuhinjo in različne omare. Še en zelo pomemben podatek, avtodom za dve osebi ima ravno tako velik WC kot avtodom za 6 oseb. V nekaterih primerih ima avtodom za 2 osebi celo več vode, kot avtodom za 6 oseb, zaradi upoštevanja nosilnosti. Avtodom (nakup) za 6 oseb bi moral imeti povečane kapacitete vsaj trikrat, s čimer pa že stopamo v kategorijo vozil C kategorije. Ko nastopi prostorska kriza, imajo proizvajalci dve možnosti in sicer ali krčijo omizje ali daljšajo vozilo. Ko izbiramo avtodom, si napišimo podroben seznam, kaj nam je pri avtodomu res pomembno: spanje, WC, kuhanje, sedenje ali kaj povsem drugega.

Avtodom (nakup), kaj še morate vedeti pred nakupom?

Še nekaj zelo pomembnih stvari, ki jo morate vedeti pred samim nakupom avtodoma, ena je zagotovo to, da avtodom trikrat počasneje izgublja vrednost kot osebni avto. Kot bodoči uporabnik avtodoma se morate zavedati, da je izjemno pomembno, kako boste skrbeli oz. shranjevali avtodom v času neuporabe. Zato si še pred nakupom zagotovite suh prostor, kjer bo parkiran avtodom, če pa to ni mogoče, pa mu privoščite vsaj nadstrešek. Potem pa so tu še dodatni stroški registracije in zavarovanja. Ne ustrašite se, avtodom (nakup) ne predstavlja dodatnega ubijalca družinskega proračuna. Stroški obveznega in kasko zavarovanja so, glede na vrednost vozila, občutno nižji kot pri osebnih avtomobilih ali kombijih. Se sprašujete, zakaj? Statistika pravi, da je z avtodomi veliko manj nesreč kot z osebnimi avtomobili. A pri sklenitvi zavarovanja bodite pozorni, ali vaša zavarovalna polica krije tudi škodo na parkiriščih. Potem pa so tukaj še stroški nadomestil za uporabo cest, ki se obračunavajo enako kot pri osebnih avtomobilih, torej glede na delovno prostornino motorja. Vsi avtodomi, ki so homologirani kot avtodomi, za vožnjo po avtocestah velja vinjeta za osebni avtomobil.

Torej, izberite zase najprimernejši in najboljši avtodom, nakup pa naj bo vozovnica za še več nepozabnih dogodivščin.

Avtor prispevka: