Pisarniški stoli

Pisarniški stoli so naložba v vašo prihodnost

Primerno izbrani pisarniški stoli v pisarnah vaših zaposlenih znanstveno dokazano povečujejo produktivnost kadra. Kaj je tisto, kar najbolj definira popolnost pisarniškega stola, ki lahko res pomembno pripomore k drži telesa na dolgi rok, si lahko preberete v nadaljevanju članka. Po vsej verjetnosti bodo prav posebnosti pisarniških stolov tiste ki bodo marsikateremu »sedečemu« podjetniku preprečili neprijetne bolečnine v hrbtnem predelu v zrelem obdobju življenja. Ponudba pisarniških stolov je velika, odločitev o izbiri pa težka.

Udobje pisarniškega stola je ključ do kvalitetno opravljenega dela

Poleg vedno bolj pomembne estetike pisarniške opreme, vedno več kupcev daje prednost tudi udobju in s tem povezano dolgoročno naložbo za zdravo hrbtenico. Nič kaj drugače ni tudi pri opremi kot so pisarniški stoli. Le-teh pa je na današnjem globalnem trgu praktično nešteto mnogo. Prav zaradi velike ponudbe pa se prepogosto zgodi, da se kakovost pogojuje s ceno ali celo popularnostjo na trgu, kar pa ni vedno resničen odraz kakovosti. Prav zato si lahko v naslednjem poglavju preberete različne kategorije pisarniških stolov, med katerimi boste zagotovo lahko našli vam primerno.

Kateri pisarniški stoli na tržišču sploh obstajajo?

Večina kupcev na začetku misli, da se pisarniški stoli delijo le glede na zunanji izgled, kar pa ni popolnoma res. Pisarniški stol, ki bo »kraljeval« vaši pisarni si lahko izberete med naslednjimi kategorijami:

  • Konferenčni pisarniški stoli so manjkrat izbrana opcija za namestitev v pisarne, saj so zaradi svoje preproste ergonomije veliko bolj primerni za krajše sedenje, ki ni vsakodnevno vezano le na večuren sedeč položaj. Kljub temu je pomembno, da so tudi ti narejeni iz primernih materialov (primerne tkanine in vzdržljive kovine), saj bodo le tako zagotavljali kar največ udobja. Pri nakupu je priporočljivo, da preverite kako ergonomsko oblikovano je sedišče, kakšen material so uporabili za izdelavo podnožja, kako je oblikovan hrbtni del sedišča in ali so pritrjena tudi zelo uporabna naslonjala za roke.
  • Direktorski pisarniški stoli so včasih veljali predvsem za uporabo v direktorskih poslovnih prostorih, kot že ima samo pove. To danes praktično ne velja več, saj se vodje zavedajo pomembnosti udobnih stolov tudi za preostale zaposlene. Prav zato jih boste lahko srečali že v vsaki boljše opremljeni pisarni. Pri nakupu je pomembno, da se sedež prilega obliki vašega telesa oz. da se lahko položaj telesa spreminja s nastavljanjem pisarniškega stola. Direktorski stol bo zaradi svoje kompaktnosti mogoče nekoliko cenovno bolj težje dostopen, se vam bo pa na dolgi rok veliko bolj obrestoval, predvsem zaradi načina sedenja, ki avtomatično sprošča mišice.

  • Leseni pisarniški stoli so bolj kot udobni, odraz posebnega dizajnerskega vtisa. Zaradi nekoliko neprilagodljive ergonomije jih zato ne priporočamo za vsakodnevno sedenje zaposlenih v podjetju. V primeru, da se jim nekako ne morate izogniti vam svetujemo, da jih uporabite kot sedišča za poslovne partnerje oz. stranke.
  • Operativni ergonomski pisarniški stoli sledijo principu aktivnega sedenja, kar pomeni, da na svojevrsten način med slednjim lovimo ravnotežje. Poleg tega imajo velikokrat pritrjeno tudi posebno prsno oporo, ki olajšuje dihanje v sedečem položaju, kar posledično preverjeno vpliva tudi na povišano raven koncentracije med delom.

Kaj so odlike kvalitetnega pisarniškega stola?

Glavna značilnost dobrega pisarniškega stola je primerno sedalo. To naj bi bilo po priporočilih fizioterapevtov možno gibati v vseh smereh, kar omogoča nemoteno in predvsem pravilno gibanje medeničnega predela. Poleg tega pa je zelo pomembno tudi to kako je oblikovana sama podpora za hrbtenico. Prav s tem boste lahko zmanjševali vedno prekomeren in nevaren pritisk na hrbtenico. Poleg tega vam svetujemo, da si umislite pisarniški stol, ki bo imel dodatno podporo za roke in vrat, po možnosti pa tudi posebno stopničko za noge, ki jo boste lahko prilagajali vaši višini telesa.

Izbira kakovostnega pisarniškega stola prav zares ni enostavno opravilo. Vseeno pa verjamemo, da se vam lahko premišljen nakup tisočerno povrne z zdravjem vaše hrbtenice. Vedno bolj pogoste »sedeče službe« si zato olajšajte s primerno izbranimi pisarniškimi stoli.

Avtor prispevka: