Bi radi ustanovili start-up podjetje?

Bi radi bili sam(a) svoj(a) šef(ica), namesto da delate za druge? Uspeh podjetja še posebej danes nikakor ni zagotovljen in sveži podjetniki vsaj na začetku svoje poslovne poti delajo precej več kot nekdo, ki ima »običajno« službo, a marsikdo se strinja, da pozitivne strani, ki jih prinese start up podjetje, pretehta nad negativnimi. V nadaljevanju vam predstavljamo glavne štiri razloge, zakaj je ustanoviti podjetje bolje kot delati za nekoga drugega.

Dosežki in občutek izpopolnjenosti. Vedno je čudovit občutek, da smo nekaj postavili iz nič, še posebej, če je ta nekaj kar celotno podjetje. Z dobrim občutkom si sicer ne morete plačati položnic, pa vendar je za marsikaterega podjetnika ta začetni ponos, ta zagon po prvih uspehih ključen, da nadaljuje svojo podjetniško pot in se prebije na danes prenasičen trg.

Neodvisnost. Če ne marate šefov in vam ni všeč, da vam kdo ukazuje, potem se vam splača ustanoviti start up podjetje. Tudi kot podjetnik oziroma podjetnica boste še vedno morali sodelovati s strankami in marsikatera se bo obnašala kot vaš šef, vendar boste z večino strank razvili bolj enakopraven odnos, brez jasnih določitev, kdo je podrejeni in kdo je nadrejeni. Če vam odnos ne bo odgovarjal, lahko na svojo željo in brez privolitve drugih prekinete sodelovanje s to stranko.

Imeli boste nadzor nad svojo usodo. V klasičnih službah imamo nemalokrat občutek, da smo prepuščeni na milost in nemilost šefom, pod katerimi delamo. Zdi se nam, kot da nimamo izhoda. Pogosto se zgodi, da so šefi bolj diktatorji kot vodje in negativni odnosi lahko vodijo v stres, ki negativno vpliva tudi na druge aspekte našega življenja. Kot podjetnik si lahko delo v veliki meri krojite po svoje in se obdate z ljudmi, ki vam ne bodo pomagali rasti samo v poslovnem, temveč tudi v duhovnem smislu.

Svojo idejo lahko spravite v svet. Večina ljudi, ki odprejo start up podjetje, ima dobro idejo, s katero se nadejajo, da bodo dobro zaslužili. Tudi vam lahko uspe. Kljub že zgoraj omenjeni nasičenosti trga vam lahko uspe preboj, če je ideja res dobra in če se znate dobro oglaševati. Marsikdo je prepričan, da bi lahko s svojo idejo velikemu številu ljudi močno olajšal življenje, pa v podjetjih, za katera delajo, pogosto enostavno nimajo posluha za te stvari. V svojem podjetju lahko počnete skoraj, kar vas je volja in nihče vas ne bo grdo gledal, če boste sedeli v pisarni in brskali za načini, kako bi to svojo idejo že nadgradili.

Podjetništvo je za marsikoga najlepša življenjska pot, pot samostojnosti in neodvisnosti. Nanjo se podajo resnično pogumni, ostanejo pa tisti, ki se znajo oglaševati in ki v delu uživajo.

Avtor prispevka: