fotoaparati

Vrhunski fotoaparati z izmenljivimi objektivi za nepozabne trenutke

Vsako praznovanje, potovanje in ostali dogodki so nepopolni brez fotografij, ki nas na njih spomnijo. Za kvalitetne fotografije pa boste potrebovali tudi kvaliteten fotoaparat. Novejši fotoaparati so že zelo zmogljivi in med profesionalnimi in tistimi za ljubiteljsko uporabo, je le malo razlik. Prav tako pa lahko nekateri modeli fotoaparatov nadomestijo tudi kamere in so priljubljena izbira za vse, ki si želijo en aparat za fotografije in posnetke. Ko ustvarite popolno fotografijo, ali pa posnamete video, boste njihovo kvaliteto najlažje občudovali na velikih zaslonih, kjer bo za odličen zvok vaših videoposnetkov poskrbel hišni kino Bose.

Vsak lahko naredi dobro sliko

Kvalitetne fotografije so včasih ustvarjali le tisti, ki so se profesionalno ukvarjali s fotografijo. Fotoaparati so bili dragi in marsikomu so bili zaradi tega nedostopni. Danes pa temu ni več tako, saj so na trgu cenejši fotoaparati, ki so po kvaliteti podobni profesionalnim fotoaparatom. Taki fotoaparati lahko naredijo zelo kvalitetne slike, če se le naučite, kako z njimi pravilno ravnati.

Vendar pa tudi fotoaparati z izmenljivimi objektivi ne pomenijo, da bo vaša fotografija najboljša. Pri fotografiranju je, tako kot pri vsaki stvari, pomembna vaja. Svoj nov fotoaparat dobro preučite in potem eksperimentirajte. Morda na začetku rezultat ne bo tak, kot ste si ga zamislili, ampak z nekaj vaje, bodo tudi vaše fotografije izgledale profesionalne.

Vrste fotoaparatov

Danes je na trgu več različnih fotoaparatov, ki se med seboj razlikujejo glede na strukturo. Lahko rečemo, da v grobem ločimo tri vrste fotoaparatov, med katerimi so nekateri bolj priljubljeni, kot drugi.

Kompaktni digitalni fotoaparati

Najbolj osnovni kompaktni digitalni fotoaparati so najbolj primerni za res nezahtevne uporabnike. Take fotoaparate se uporablja na počitnicah, potovanjih in za posebne priložnosti. Pričakujete lahko dokaj kvalitetno sliko, ki pa se žal ne more približati bolj kvalitetnim fotoaparatom.

Zanj je značilno res enostavno upravljanje in z njim lahko upravlja res kdorkoli. Prednost kompaktnih digitalnih fotoaparatov je njihova nizka cena, saj spadajo med najcenejše. Načeloma so ti fotoaparati manjših dimenzij in teže. Ker pa niso tako zmogljivi, kot ostali fotoaparati, pa pri njih menjava objektivov ni mogoča.

Zrcalno-refleksni fotoaparati (DSLR)

Zrcalno refleksni oz. DSLR fotoaparati veljajo za ene najbolj kvalitetnih fotoaparatov. Za njih so značilne izjemno kakovostne fotografije in so zato priljubljena izbira za profesionalne fotografe, pa tudi ljubitelje fotografije. Da bodo fotografije res odlične, poskrbijo mnoge funkcije, kot je prilagajanje svetlobe in možnost natančnega ostrenja.

Pri nastavitvah imate možnost, da te funkcije delujejo samodejno, imate pa tudi možnost nastavitve vseh funkcij ročno. Ta način je zelo priljubljen pri izkušenih fotografih, da je končna fotografija res taka, kot želijo.

DSLR fotoaparati so fotoaparati z izmenljivimi objektivi. To pomeni, da lahko za različne objekte fotografiranja izbirate med različnimi objektivi. Objektivi za fotoaparate se med seboj precej razlikujejo in s pravilno izbiro se dosežejo odlične fotografije, ki vas presenetijo.

Brezzrcalni fotoaparati

Za brezzrcalne fotoaparate bi lahko rekli, da so nekakšna mešanica med DSLR in kompaktnimi fotoaparati. Gre namreč za fotoaparate, ki so izjemno zmogljivi in ustvarjajo izjemno kvalitetne fotografije, pa tudi posnetke. Opazili boste, da ima večina brezzrcalnih fotoaparatov dobro hitrost fotografiranja in samodejnega ostrenja.

Medtem, ko imajo brezzrcalni fotoaparati tako rekoč lastnosti DSLR fotoaparatov, imajo po drugi strani dimenzije kompaktnih digitalnih fotoaparatov. Opazili boste, da so brezzrcalni fotoaparati nekoliko manjši od DSLR fotoaparatov, pa tudi lažji. Zaradi tega so bolj priljubljeni za potovanja. Tudi tu je možno možna izbira različnih objektivov, glede na to, kaj nameravate fotografirati.

Sony fotoaparati spadajo med najbolj kakovostne na trgu

Podjetje Sony spada v sam vrh, kar se tiče izdelave fotografske opreme. Na trgu je že več kot 60 let in vsako leto njihovi izdelki napredujejo na področju tehnologije in oblikovanja fotografske opreme. V zadnjem času so med amaterskimi in profesionalnimi fotografi vse bolj priljubljeni fotoaparati z izmenljivimi objektivi. V nadaljevanju si poglejte nekaj primerov Sony fotoaparatov, ki so trenutno med najbolj priljubljenimi na trgu.

SONY α7 IV

Trenutno, je po mnenju strokovnjaku fotoaparat SONY α7 IV en izmed najboljših na trgu. Gre za brezzrcalni fotoaparat, ki je pravi hibrid, s katerim lahko naredite kvalitetne fotografije in posnetke. Kvaliteta fotografij je vrhunska tudi pri slabi svetlobi in sistem poskrbi za zaznavanje obrazov, kjer se prilagodi svetloba za naraven odtenek kože. Poleg tega se ponaša s hitrim samodejnim ostrenjem in  neverjetno ločljivostjo.

SONY ZV-1F za vloganje

Za tiste, ki želijo fotoaparat, ki je namenjen še posebej snemanju, bo SONY ZV-1F za vloganje odlična izbira. Z njim lahko hitro zameglite ozadje, upočasnite ali pohitrite posnetek, brez da bi izgubili kvaliteto posnetka. Ostrenje je hitro tudi med premikanjem, za dobro kvaliteto glasu pa poskrbi notranji smerni mikrofon s 3 kapsulami.

Kompaktni SONY RX100

Fotoaparat Sony RX100 je še posebej priljubljen pri tistih, ki iščejo fotoaparat manjših dimenzij. Gre za res kompakten fotoaparat, ki ga brez problema spravite v žep. Ta fotoaparat je najboljša izbira za tiste, ki pogosto potujejo in bi jim bil večji fotoaparat v napoto. Kljub svoji velikosti, pa ima Sony RX100 vseeno solidno kvaliteto slike in odlično samodejno ostrenje.

Objektivi za fotoaparate naredijo veliko razliko

Ko kupite fotoaparat, ki ima možnost menjave objektiva, je potem treba izbrati še primeren objektiv. Nekateri fotoaparati z izmenljivimi objektivi imajo objektiv že priložen ohišju, drugi ne. Taki objektivi bodo načeloma standardni, ki ponujajo najbolj obsežno možnost fotografiranja vaših objektov.

Preden pa se lotite nakupa dodatnih objektivov, morate poznati razlike med njimi. Objektivi za fotoaparate lahko namreč naredijo veliko razliko pri fotografiranju in končnemu rezultatu. Če izberete napačen objektiv, se lahko še tako trudite, pa končna fotografija ne bo izgledala tako, kot ste si zamislili.

Objektivi za fotoaparate imajo več lastnosti, kjer sta najbolj pomembni goriščna razdalja, ki je merjena v mm in pa svetlobna jakost, ki jo najdete v obliki f/x. Dodatno se ločijo še po drugih lastnostih, ki določajo kvaliteto in zmogljivost določenega objektiva.

Vrste osnovnih objektivov za fotoaparate:

  • Standardni zoom objektiv: Osnoven objektiv, ki je najboljša in tudi najbolj priljubljena izbira za začetnike in nezahtevne uporabnike. Z njimi se lahko fotografira vse od pokrajin do portretov, saj je razpon goriščne razdalje velik.
  • Makro objektiv: gre za objektiv, s katerim se načeloma fotografira podrobnosti, ki prostemu očesu niso najbolj jasne. S takimi objektivi bodo fotografirali tisti, ki želijo fotografijo dežne kaplje na listu ali cvetlici, insektov in podobno.
  • Širokokotni objektiv: kadarkoli želite fotografijo pokrajine, razgledov ali arhitekture, bodo širokokotni objektivi najboljši. Prav tako pa so širokokotni objektivi najbolj primerni za fotografiranje notranjih prostorov, saj bo z njimi fotografija najmanj popačena.
  • Zoom objektiv: za fotografiranje objektov, ki so oddaljeni od vas, bo najbolj primeren zoom objektiv. Ta objektiv ima zmožnost kvalitetnih fotografij z velikih razdalj. Zoom objektiv je nujna oprema fotografov divjih živali in ptic, ki morajo za dobro vidnost, objekt močno približati.

Glejte slike in posnetke na velikem zaslonu

Ko naredite fotografije ali posnetke, je le naravno, da jih želite pokazati še drugim. Fotografije lahko razvijete in jih pokažete drugim. Tega pa s posnetkom ne morete narediti, zato morate najti drug način, kako ga pokazati najbližjim. Najboljši način, kako bodo vsi polno uživali v vašem posnetku je, da ga predvajate na televiziji. Tako boste lahko videli vsako podrobnost posnetka in se počutili, kot da ste tudi vi tam.

Še večji užitek pri predvajanju posnetka pa bo, če bo tudi zvok kristalno čist. V takem primeru ni nič boljšega, kot hišni kino Bose. Hišni kino vam nudi prostorski zvok, kateremu je primerljiv le zvok iz kino dvorane.

Hišni kino Bose za vrhunski zvok

Pri predvajanju posnetkov, ki ste jih naredili z vašim fotoaparatom, pa tudi pri gledanju televizije in filmov ali pa pri poslušanju glasbe, vas hišni kino Bose ne bo razočaral. Gre namreč za sistem, ki bo zvok popeljal na višji nivo. Zvok je kristalno čist, dodatno pa ga lahko opremite z dodatnimi sistemi za prostorski zvok in dodatne base.

Hišni kino Bose je v osnovi v obliki letve oz. soundbara. Gre za privlačen dizajn, saj je soundbar eleganten, obenem pa komaj opazen. Povežete ga lahko z vsako napravo, ki podpira Bluetooth, torej to pomeni tudi s telefonom, tablico, fotoaparatom in podobno.

Fotoaparat z vsemi dodatki

Fotoaparati so v osnovi zgrajeni iz ohišja in objektiva. Ohišje je osnova, ki določa zmogljivost in funkcije fotoaparata. Kljub temu, da igra ohišje pomembno vlogo, pa na kvaliteto fotografije močno vpliva tudi objektiv.

Kot smo omenili, so nekateri fotoaparati z izmenljivimi objektivi, pri drugih vrstah pa je objektiv fiksno pritrjen na ohišje. Če gre za primer, kjer se objektivi za fotoaparate lahko menjajo, je od vas odvisno, koliko objektivov potrebujete. Nekaterim je dovolj en objektiv, bolj izkušeni fotografi pa imajo načeloma za svoje potrebe več objektivov.

Dodatno lahko svojemu fotoaparatu dodate še bliskavico ali filter, ki bosta pripomogla k boljšemu rezultatu. Zagotovo pa pri svojem fotoaparatu ne smete pozabiti na baterije in pa spominske kartice. Brez tega fotoaparat ne bo ustrezno deloval in še tako kvalitetni objektivi za fotoaparate ne bodo pomagali. Če se odpravljate na potovanje, je smiselno s seboj vzeti več baterij in spominskih kartic. Tako boste lahko fotografirali ali snemali dalj časa in v večjih količinah.

Ne pozabite še na ustrezno varnost vašega fotoaparata in objektiva. Objektiv boste najlažje zaščitili s pokrovčkom, ki ga prejmete ob nakupu. Skupaj z objektivom, pa fotoaparat ob neuporabi shranite v zaščitne torbe. Vse to in še več, lahko najdete v spletni trgovini Lorexcenter, kjer si lahko izberete svoj fotoaparat in začnete s fotografiranjem in snemanjem nepozabnih fotografij in posnetkov.

 

Avtor prispevka: