Kako izdati knjigo

Kako izdati knjigo v samozaložbi

Večina slovenskih založb raje izda knjigo neke svetovno slavne osebe, kot pa nekega nepoznanega slovenskega avtorja. Razumljivo, saj se bo prva knjiga dobro prodajala že zaradi znane osebe. Žal pa to pomeni, da dosti slovenskih nepoznanih avtorjev, ki imajo morda res močne zgodbe in odlično knjigo, ne pridejo na vrsto – ne dobijo založbe, ki bi bila pripravljena izdati njihovo knjigo.

Če verjamete, da imate res močno zgodbo, ki si zasluži živeti večno (slogan Založbe 5KA, ki podpira prav slovenske avtorje), potem se je vredno potruditi, da knjiga vseeno pride na police knjigarn in knjižnic. Lahko jo izdate v samozaložbi.

»Vendar, kako izdati knjigo v samozaložbi?«

Celoten postopek je zelo enostavno in prečiščeno opisan na tej povezavi: https://www.petraskarja.com/kako-izdati-knjigo/.

Bi pa tu izpostavila prednosti in slabosti izdaje knjige v samozaložbi.

knjigo-v-samozalozbi-1

Prednosti:

  • Avtor sam odloča o vsem – kakšna bo vsebina, kaj odstrani in kaj ohrani, kako grafično oblikuje notranjost, kakšne barve je platnica in kakšen naj bo naslov, kje in kako se opiše kot avtor … Vsega tega ne more odločati, če bi knjigo izdala založba.
  • V kolikor se knjiga zelo dobro prodaja, vse zaslužke dobi avtor. Torej se mu tudi finančno izplača izdati knjigo v samozaložbi.
  • Vsako knjigo lahko sam zapakira in pošlje – če vam je to veselje, lahko tudi vsako knjigo podpišete, napišete kakšno posvetilo … To je za tiste, ki imate radi oseben pristop.

Slabosti:

  • Avtor mora sam investirati v izdajo knjige, kar v večini primerov pomeni nekaj tisoč evrov. Torej je tudi nek finančen zalogaj (ki pa se v primeru dobre prodaje povrne).
  • Avtor se podaja na neko področje, ki ga verjetno ne obvlada. Obstaja kar nekaj zakonskih določil pri izdaji in prodaji knjige, mora imeti pravo podlago (torej neko podjetje, ki posluje po zakonitostih pravnih družb), je kar nekaj malenkosti, ki jih je smiselno obvladati, da se prihranita čas in denar v samem postopku izdaje knjige, pa tudi ogromno informacij mora prvič sam izbrskati (kar založbe že obvladajo in imajo utečene procese).
  • v večini primerov avtor nima še nekih baz strank, ki bi jim lahko ponudil knjigo – torej mora začeti iz nule, graditi prepoznavnost, pridobivati dobre kontakte … Kar založbe že imajo.
  • Veliko je dela s samim vodenjem podjetja, računovodstva, vodenjem zalog, urejanje materialnega poslovanja, poročanje za davke, pakiranje in pošiljanje, administracija … Ja, kot neko malo podjetje.
  • Avtor ima v tem primeru nekaj dodatnih stroškov – na primer nakup davčne blagajne, postavitev spletne strani in spletne trgovine, razni programi …

knjigo-v-samozalozbi-2

Je bolje izdati knjigo v samozaložbi ali založbi? Ni pravega odgovora na to. Odvisno od knjige, odvisno od avtorja, odvisno od poslovne podlage, veščin in znanja … Sami boste najbolje vedeli, ali vam je bolje izdati knjigo v založbi ali samozaložbi.

Obstaja pa tudi srednja pot – to je Založba 5KA. Odlična za avtorje, ki bi radi bili aktivni pri tem procesu izdaje in promocije knjige, ampak bi si želeli tudi podporo tistih, ki to področje obvladajo.

Avtor prispevka: