svedri

Kakšne svedre je priporočljivo uporabljati?

Delo  krepi človeka je rek, ki med Slovenci obstaja že dolgo časa. Za uspešno delo s stroji so potrebni znanje, izkušnje, predvsem pa kakovostni pripomočki oziroma orodja s katerimi delamo. Danes našo tematiko predstavljajo svedri s pomočjo katerih lahko amaterji in mojstri rabe tega pripomočka opravljajo najrazličnejše storitve in izdelujejo različne izdelke.

Kaj so svedri in kje se začne njihova zgodovina?

V sodobnem času se svedri splošno razširjeno uporabljajo v gospodinjstvih, industriji in gradbeništvu. Če so nekoč prevladovali ročni vrtalniki, ki so služili različnim uporabnim namenom, so te danes nadomestili akumulatorski modeli.

Osnovni namen svedrov je bil podoben kot danes – izvrtati luknjo v nek material, pa naj bo to kamen, kovina ali les. Namen svedrov se torej ohranja skozi celotno zgodovino, se pa je uporaba vrtalnikov in svedrov v sodobnem svetu močno razširila.

Svedri so pripomoček, ki so za vrtanje lukenj, seveda v nekoliko drugačni obliki kot danes, začeli uporabljati že stari Egipčani 3000 let pred našim štetjem. Polžasta oblika svedrov, ki jih uporabljamo še danes pa je začela nastajati v rimskem času.

Začetki sodobnih akumulatorskih vrtalnikov pa segajo v leto 1889, slednji sicer ni bil prenosljiv, sta pa začetnika teh vrtalnikov Avstralca Arthur Arnot in William Brain. Pet kasneje sta Nemca Wilhelm in Carl Fein začela z bolj revolucionarno idejo prenosne oblike vrtalnika, ki je oblikovan na način, da se prilega v roke uporabnika. Vrtalnik s pištolo, ki deluje sprožilnim stikalom pa sta leta 1917 ustvarila Black in Decker.

 

kovinski svedri

 

Svedri – kakšne izbrati?

Svedri so nepogrešljivi pripomočki različnih mojstrov. Pri izbiri svedrov v prvi vrsti razmišljajte o tem, kaj želite z njimi doseči. Svedri, ki jih izberete so v prvi vrsti odvisni od izbranega materiala s katerim želite delati – boste delali z lesom, morda železom?

Material vpliva na izbiro, prav tako pa tudi debelina materialov v katere želite vrtati. Izbirate lahko med svedri iz legiranega jekla in diamantnimi svedri. Izbirate lahko med klasičnimi svedri, svedri mozničarji, svedri za horizontalne vrtalke in podobno. Ko ste izbrali material iz katerega so svedri izdelani, se odločite za premer svedrov – smiselno je, da imate pripravljen nabor svedrov različnih premerov. Izbira je velika in vključuje premere med 1 in 150 mm, priporočljivo pa je razmišljati tudi o setih, ki se cenovno bolj izplačajo.

Katere svedre uporabljati?

V prejšnjem poglavju smo se dotaknili možnosti izbire svedrov. Omenili smo, da je potrebno pri izbiri svedra upoštevati namen in način uporabe svedrov. Pomembno je zavedanje, da za trše materiale potrebujete kakovostnejše svedre, pri tem pazite, da pri nakupu v ospredje ne postavite samo finančnega vidika, pač pa material iz katerega je sveder izdelan ter njegovo uporabno vrednost.

Zavedajte se, da  je investicija v kakovostni sveder, investicija v njegovo dolgo življenjsko dobo, ki se kmalu povrne, če ne naletite na poškodbe in okvare svedra, kot se sicer pogosto zgodi, če slednji niso kakovostni. Seveda ob tem poudarjamo, da cena ni vse – dober sveder lahko uniči tudi sam uporabnik, če se z vrtanjem sooča prvič.

Prav zato je ključno, da se pred vrtanjem posvetujete s kakšnim mojstrom in preverite na kaj morate biti pri delu pazljivi. Če gre za vrtanje v nezahtevne materiale kot je les, je delo relativno lahko, v kolikor pa vaše delo vključuje vrtanje v kovino ali beton, pa bo vsak nasvet dobrodošel. Načeloma velja osnovno načelo – na začetku delajte s svedri manjših premerov, saj lahko hitro presežete želeno velikost luknje.

 

nabor svedrov

 

Varna uporaba vrtalnikov in svedrov

Za varno uporabo vrtalnikov je ključna izbira svedra primernega premera, prav tako pomembna je tudi kakovost materiala svedra. Za optimalno delovanje svedrov upoštevajte navodila proizvajalca glede prilagajanja števila vrtljajev. Poskrbite za varno delovno območje ter poskrbite za pritrditev oziroma namestitev želenega materiala na vrtalni mizi. Ko z večino svedra prevrtate material in se začnete prebijati skozi dno, zmanjšajte moč  vrtanja. Če gre za vrtanje globoke luknje, večkrat zaustavite delovanje naprave, očistite odrezke ter sveder dobro podmažite, da preprečite nepotrebne poškodbe vrtalnika ali samega svedra.

Varnost zagotavljajo pravilno brušeni svedri, ki so prilagojeni na material v katerega vrtate – vsak sveder torej ni primeren za vsak material. Če se sami ne znajdete, prosite za pomoč strokovno usposobljene delavce v trgovini, kjer boste sveder kupili.

Za varnost dodatno poskrbite s pravilno izbiro rezalne tekočine, prav tako skrbite, da ves čas odstranjujete odrezke. Pri tem tega ne delajte ročno, pač pa zato uporabite pripomoček kot je na primer čopič, da preprečite morebitne nepotrebne poškodbe. Slednje lahko preprečite tudi z redno nego in vzdrževanjem vrtalnika, predvsem pa z rednim preverjanjem stanja svedra Sveder, ki je poškodovan ali razpokan ni varen za uporabo, zato ga nemudoma zavrzite in nadomestite z novim. Pri tem seveda ne pozabite preveriti niti novega svedra, saj so lahko poškodbe prisotne že ob nakupu.

Vrtalnika in svedra ne popravljate v času, ko naprava deluje. Za osnovno varnost poskrbite tako, da vrtalnik vedno ugasnete – tudi, če okvare ni in zgolj preverjate normalno delovanje naprave. Ob ugašanju naprave pustite, da se vrtalna glava zaustavi brez vaše pomoči. Med vrtanjem poskrbite za zaščito oči, po potrebi pa tudi za zaščitno obleko in zaščitne rokavice.

 

 

Avtor prispevka: