sončne elektrarne

Sončne elektrarne so njune za boj proti vedno višjim cenam energije

Medijske novice se v zadnjih nekaj tednih pridno polnijo z vedno več informacijami o pomankanju in hkratnemu draženju električne energije na svetovnem trgu. Sončne elektrarne in samooskrba z električno energijo pa postajata vedno bolj mikavni in nujni rešitvi za prebivalstvo vsega razvitega sveta. Tovrstna zelena rešitev se sicer že leta postopoma uvaja tudi v naš prostor, a se je šele sedaj izkazala za resnično dobro rešitev pri zagotavljanju poceni energentov in brezskrbnem ogrevanju slehernega doma. Razlog za to se skriva v kar nekaj dobrih lastnosti sončnih elektrarn, pa si poglejmo zaradi katerih 3,  si je vredno vmisliti lastno sončno elektrarno.

  1. Dobra lastnost sončne elektrarne: pozitivna finančna računica in nemotena samooskrba

Glavni razlog za investicijo v lastno sončno elektrarno je zagotovo finančni vidik. Pridobivanje elektrike na ta način je po sami izgradnji elektrarne na sonce popolnoma zastonj. Z razvojem takšne tehnologije, si lahko danes bolj kot kadarkoli prej privoščimo samooskrbnost z elektriko, pri tem pa smo lahko popolnoma pomirjeni, da se vam poraba energije na mesečnem računu ne bo pokazala. Prav finančni razlog pa je danes tisti, ki prihaja vedno bolj v ospredje zaradi dražjih cen na trgu svetovne energije. Poleg tega, da ste tisti, ki že imate delujočo sončno elektrarno doma, lahko brez skrbi glede cen energentov na trgu, pa se lahko pohvalite tudi s hitrim povračilom te investicije. Domače  sončne elektrarne se za razliko od drugih podobnih investicij zelo hitro povrnejo. V praksi to pomeni, da boste v cca. 7 do 8 letih po nakupu in zagonu sončne elektrarne že lahko imeli povrnjena vsa sredstva, ki ste jih vložili v izgradnjo. Najboljša novica pa je, da se v Sloveniji pri izgradnji elektrarne na sonce lahko poslužite tudi subvencije, ki jo država namenja. Te boste lahko deležni zato, ker se naša država strateško usmerja in spodbuja gradnjo sončnih elektrarn. Subvencija, ki ste jo lahko deležni znaša 180 evrov na posamezen kilovat instalirane moči vaše sončne elektrarne. To pa še ni vse. Iz finančnega vidika se sončno elektrarno izplača namestiti tudi zaradi zelo dostopnih kreditov, ki imajo posebej subvencionirano obrestno mero. Slednje v praksi pomeni, da boste naložbo odplačali šele ko boste pri elektrarni prihranili na stroških.

  1. Dobra lastnost lastne sončne elektrarne: zelena prihodnost

Kot druga dobra lastnost izgradnje lastne elektrarne na sonce je zagotovo ohranjanje čistega okolja v dolgoročnem smislu. Dolga življenjska doba sončnih elektrarn danes omogoča, da se vsi njeni deli dodobra izkoristijo. Povprečna življenjska doba kakovostne sončne elektrarne vam omogoča kar 30 let okolju prijazne energije za vaš dom. Pridobivanje električne energije s pomočjo sonca bo pripomogla k zmanjšanju porabe fosilnih goriv, ki pa že desetletja zelo škodijo zelenemu planetu. Odgovorno ravnanje do našega planeta bo imelo pozitivne posledice tako na naše življenje kot tudi kakovost življenj naših zanamcev.

  1. Dobra lastnost lastne sončne elektrarne: neverjetna prilagodljivost sistema in vzdrževanja

Mnoge stranke se bojijo, da se bo njihova sončna elektrarna pretvorila v ogromno železno konstrukcijo in tako kazila celoten izgled stavbe. Tretja prednost lastnih sončnih elektrarn je prav v tem, da so vam lahko »pisane na streho«. Izkušeni izvajalci vam bodo še pred nakupom znali svetovati o moči, ki bo zadostovala za potrebe vašega gospodinjstva. Smiselno je, da ima vaša sončna elektrarna toliko moči, da zadovolji prav vse energijske potrebe, od gretja vode, do gretja prostorov in električne energije za osvetlitev hiše. Vsekakor vam bodo dobri ponudniki kot je npr. Ekofrank ponudili celostno obravnavo, kjer se boste lahko pogovorili o potrebah in željah vaše domače elektrarne na sonce. Razložili vam bodo tudi, kako je njena moč odvisna tudi od omejitve električnega omrežja in razpoložljivosti površine strehe vašega objekta. Opozorili vas bodo na pravilno pritrditev glede na lego sonca in vam pomagali izbrati sistem, ki bo v najhitrejšem času pokazal največji izkoristek. Predstavili vam bodo tudi to kako je potrebno za lastno sončno elektrarno skrbeti oz. jo ohranjati, da lahko ta doseže svoj največji potencial.

 

Vsekakor odločitev za nakup lastne sončne elektrarne nikakor ne sme biti prehitra in nepremišljena. Upamo, da boste z zgoraj omenjenimi tremi dobrimi lastnosti nakupa elektrarne na sonce zares uvideli pozitivne prednosti njenega nakupa. Zavestna investicija v energetsko prihodnost, ki bo zagotovila dolgoročno energijsko učinkovitost je lahko vaša še danes. Pustite skrbi o podražitvi energentov za seboj in se prepustite naravi prijaznemu oskrbovanju z energijo.

Avtor prispevka: