Klevevž

Klevevž: termalni izvir za vaše zdravje

Če vas očara lepota narave, prežeta z zgodovino, je Klevevž zagotovo nepogrešljiv kraj za obisk. Obiščite ga tudi, če vam je všeč šumenje vode ali če želite spoznati gostoljubne ljudi na Dolenjskem. Klevevž je termalni izvir na Dolenjskem. Potok Radulja v svojem srednjem toku ustvarja sotesko z majhnimi slapovi. Soteska se nahaja med Homskim hribom in grajskim hribom, kjer so razvaline gradu Klevevž. Na dnu soteske je majhno zajetje, katerega je včasih koristil grajski mlin. Ob zadnjem slapu je bazen, kamor priteče ob geološkem prelomu voda s temperatura okrog 25 stopinj Celzija. Klevevž se imenuje tudi grad, ki je bil prvič omenjen v 13. stoletju. Med drugo svetovno vojno je bil požgan in kasneje ni bil obnovljen. V bližini gradu se nahajata tudi vhoda v Zgornjo in spodnjo Klevevško jamo. V spodnji jami se tudi nahaja termalni izvir in je tako ta jama edina s termalnim izvirom v Sloveniji.

Kako priti do Klevevža?

Klevevž je dostopen z avtomobilom. Avtocesto morate zapustiti na izvozu za Šmarješke Toplice. Pot nadaljujete mimo Šmarjete, do samega cilja pa je najlažje priti, če v Google maps vtipkate “Klevevška toplica”. Klevevž je eno termalni izvir, kateremu narašča priljubljenost. Glavni razlog za njegovo priljubljenost je prisotnost mineralov v vodi, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Termalni izviri kot je Klevevž so naravni pojav, pri katerem podzemna voda izvira iz tal in se segreva z geotermalno toploto. Temperatura vode lahko doseže veliko stopinj Celzija, kar jim daje različne zdravilne lastnosti. Mineralna sestava termalnih voda se lahko razlikuje glede na lokacijo – nekatere lahko vsebujejo arzen ali litij, druge pa so bogate z železom ali silicijevim dioksidom. Poleg tega, da imajo ti izviri zdravilne učinke za ljudi, lahko koristijo tudi rastlinam in živalim v njihovem lokalnem okolju. Termalne vode na primer pogosto podpirajo nenavadne ekosisteme z različnimi rastlinami in živalmi v primerjavi z običajnimi na teh območjih.

Prednosti termalne vode

Termalna voda Klevevž ima številne prednosti, med drugim pomaga izboljšati krvni obtok in pospešuje razstrupljanje. Topla voda lahko pomaga razširiti krvne žile in izboljša krvni obtok. Poleg tega naj bi minerali v termalni vodi blagodejno vplivali na splošno zdravje srca in ožilja. Nekateri so celo prepričani, da lahko redna uporaba termalne vode pomaga pri preprečevanju bolezni srca. Ne glede na to, ali so te trditve resnične ali ne, je termalna voda nedvomno odličen način za sprostitev in izboljšanje krvnega obtoka. Če iščete način za izboljšanje zdravja srca in ožilja ali pa se želite le sprostiti v topli vodi, razmislite o obisku termalnega izvira Klevevž. Termalna voda je odličen način za razstrupljanje telesa. Visoka temperatura vode pomaga odpreti pore in omogoča telesu, da izloči toksine. Znojenje je naraven način, s katerim telo izloča toksine, termalna voda pa lahko pomaga povečati učinkovitost tega procesa. Termalna voda je bogata tudi z minerali, ki lahko pomagajo obnoviti zaloge teh pomembnih hranil v telesu. Po dolgem dnevu izpostavljenosti toksinom vaše telo potrebuje vso pomoč, da ponovno vzpostavi ravnovesje. Termalna voda vam lahko da spodbudo, ki jo potrebujete, da se boste počutili sveže in pomlajeno.

Termalna voda lajša bolečine

Termalna voda lahko pomaga pri lajšanju bolečin na več različnih načinov. Toplota vode lahko pomaga sprostiti napete mišice, kar lahko zmanjša bolečine. Voda lahko tudi poveča pretok krvi na območju, kar lahko pomaga zmanjšati vnetje in bolečino. Če imate težave z bolečinami, je morda vredno preizkusiti termalno vodo. Na splošno je varna in ima malo stranskih učinkov. Morda pa se boste želeli najprej posvetovati z zdravnikom, da se prepričate, ali je primerna za vaše stanje. Termalna voda za zdravljenje ekcema je odlična možnost zdravljenja za tiste, ki se spopadajo s tem dražečim stanjem kože. Ta vrsta vode vsebuje minerale, ki imajo zdravilne in pomirjujoče lastnosti, kar je lahko zelo učinkovito pri zmanjševanju simptomov in zdravljenju razpokane in suhe kože. Poleg tega, da je termalna voda dobra za vašo kožo, je dobra tudi za vaše splošno zdravje. Vsebnost mineralov v tej vrsti vode vam lahko pomaga ohranjati hidracijo in preprečiti dehidracijo ter izboljšati delovanje imunskega sistema. Obstaja veliko različnih načinov uporabe termalne vode za zdravljenje ekcemov. Nekateri jo samo z razpršilom nanesejo neposredno na kožo ali se celo namakajo v bazenu, polni tople ali vroče vode, napolnjene s koristnimi minerali, ki jih najdemo v tovrstni vodi. Če želite pri zdravljenju ekcema uporabiti termalno vodo, se najprej posvetujte z zdravnikom, saj ta način zdravljenja morda ni primeren za vsakogar. Na splošno je termalna voda za zdravljenje ekcema odlična možnost za nekatere ljudi, ki iščejo alternativne možnosti zdravljenja.

termalni-izvir-1

Termalna voda za kožne bolezni

Termalna voda se že dolgo uporablja za zdravljenje luskavice. Stari Grki in Rimljani so jo uporabljali za zdravljenje kožnih bolezni, ta praksa pa se je nadaljevala tudi v srednjem veku. Termalni vrelci so pogosto veljali za svete kraje in ljudje so prepotovali velike razdalje, da so se lahko kopali v njih. Prednosti termalne vode pri luskavici naj bi bile posledica visoke vsebnosti mineralov. Minerali, kot sta žveplo in magnezij, so znani po protivnetnih lastnostih, ki lahko pomagajo pomiriti kožo ter zmanjšajo rdečico in razdraženost. Poleg tega lahko termalna voda pomaga okrepiti imunski sistem in poskrbi za občutek sprostitve. Termalna voda se pogosto uporablja pri fizioterapiji in je lahko koristna za tiste, ki imajo poškodbe ali kronična obolenja. Kot lahko vidite, ima termalna voda številne prednosti. Če imate priložnost preizkusiti termalno vodo Klevevž, vam to toplo priporočam in izkusite njene blagodejne učinke iz prve roke!

 

 

 

 

Avtor prispevka: