Kotni brusilnik nam zelo olajša domača opravila

Prenova doma z nepogrešljivim orodjem

Za različna popravila, prenove, restavracije in podobna opravila je včasih potrebno le pravo orodje, s katerim boste lahko sami uspešno opravili vse potrebno. Vendar mora biti takšno orodje dovolj zmogljivo in brezhibno, da vam zagotovi brezskrbno delovanje.

Kaj vse vam omogoča kakovosten in visokozmogljiv kotni brusilnik z brezkrtačnim motorjem? Z njim lahko polirate, brusite, režete, odstranjujete rjo, barvo in podobno. Uporabljate ga lahko za različne vrste materialov, kot sta na primer kovina ali keramika. Če želite položiti kakovostne talne obloge v kuhinji ali kopalnici, boste morali določene kose keramičnih ploščic prerezati oziroma preoblikovati tako, da se bolje prilegajo prostoru.

Prav po zaslugi motorja brez krtačk vam bo vaš kotni brusilnik zagotovil daljšo življenjsko dobo v primerjavi z drugimi električnimi orodji. Če iščete zanesljiva orodja in delovno opremo, si oglejte ponudbo vseh vrst ročnih in električnih orodij na tej povezavi: https://www.metalmikulic.si/oddelek/elektricno-orodje-pribor/hikoki-stroji-naprave/elektricno-orodje/kotni-brusilniki/.

Kako vam lahko brezkrtačni kotni brusilnik olajša delo?

Pri brušenju, rezanju ali odstranjevanju rje je poleg zmogljivosti orodja pomembna tudi varna in udobna uporaba. To pa vam zagotavlja zaščita pred ponovnim zagonom in zaščita pred povratnim udarcem. Sodobni kotni brusilnik ima namreč vgrajeno elektroniko, ki omogoča omenjene funkcije. Poleg tega ima zelo tanek antivibracijski ročaj, ki preprečuje nastanek poškodb ob dolgotrajni uporabi.

Za razliko od orodij z ogljikovimi krtačkami, sodobna orodja brez krtačk dosegajo večjo optimalnost in ponujajo večjo moč. Včasih so motorje poganjale krtačke, saj je bila njihova naloga prenos električnega toka iz napajalnika v motor.

Kotni brusilnik nam zelo olajša domača opravila

Kotni brusilnik s krtačnim ali brezkrtačnim motorjem

Danes je vse več proizvajalcev, ki se odločajo za brezkrtačne motorje, zato je motorjev s krtačkami vse manj, saj se krtačke lahko izjemno hitro obrabijo in jih je nato treba zamenjati. Težava obrabljenih krtačk pa je tudi ta, da porabljajo več energije, ki tako ostane neizkoriščena, saj ta v tem primeru ni izkoriščena za delovanje motorja, ampak zgolj za oddajanje toplote.

Z brezkrtačnim motorjem pa je električnim orodjem, kot je kotni brusilnik, zagotovljena večja moč, obenem pa dosega tudi večji izkoristek energije. A ne le to, saj brezkrtačni motor dokazano podaljša življenjsko dobo akumulatorjev oziroma baterij. Poleg tega so takšna orodja na splošno manjša in lažja od tistih, ki uporabljajo motorje s krtačkami, zato so tudi veliko bolj primerni za dolgotrajno uporabo na različnih terenih. Tako lahko brezkrtačni kotni brusilnik z nazivno močjo 1350 W in premerom plošče 125 mm doseže med 2.800 do 10.000 vrtljajev na minuto, pri tem pa tehta le 1,79 kg.

Robustnejši in težji model s premerom plošče 230 mm, ki tehta 6,3 kg, je namenjen zahtevnejšim in dolgotrajnejšim opravilom, saj je zanj značilna velika trpežnost. Njegova moč znaša 2.600 W, dosega pa 6.600 vrtljajev na minuto. Obenem ima vgrajeno protiprašno zaščito ter tako učinkovito odvaja umazanijo. Tudi ta kotni brusilnik ima protivibracijski ročaj, ki bistveno poenostavi delo.

Kako izbrati kakovostne talne obloge?

Eno od najobsežnejših del pri prenovi je zagotovo menjava talnih oblog. Te običajno zamenjamo, ko so že dotrajane ali poškodovane ali pa si preprosto želimo spremembe. Vsekakor je priporočljivo, da se pred dokončno odločitvijo posvetujete s strokovnjakom. Vseeno pa je dobro vedeti, na kaj morate biti pozorni pri izbiri talne obloge.

Izbirate lahko med različnimi materiali, najpogosteje so to leseni parketi ali PVC/vinil. Parketi še vedno spadajo med najpriljubljenejše talne obloge, kar še posebej velja za parkete vodilnih proizvajalcev, ki imajo vse ustrezne certifikate. Zanje je značilno, da so večkrat oljeni, sedemkrat lakirani ter površinsko obdelani v protiprašni komori, ob tem pa so lahko krtačeni ali ščetkani. Na voljo so tudi v več različnih barvah in jih lahko tudi večkrat obnavljate.

Pomembno je da izberemo kakovostne talne obloge

Za katere prostore so namenjene PVC talne obloge?

PVC ali LVT oziroma vinilne talne obloge se lahko polagajo v vseh prostorih, saj so na voljo v različnih barvah ter vzorcih kamna in lesa. Zanje je značilna visoka odpornost na mehanske poškodbe, zato so zelo primerne za polaganje v prostorih z različno obremenjenostjo, še posebej pa so primerne za vgradnjo talnega gretja.

Imajo ojačan sloj s steklenimi vlakni in bio mehčala, obenem pa ne vsebujejo ftalatov.

Najsodobnejše izvedbe omogočajo poenostavljeno polaganje z možnosti uporabe patentiranega klik sistema ter tudi HD tisk dekorjev. Na voljo pa je tudi premium kolekcija, za katero je značilna integrirana protizvočna podloga, ki se popolnoma prilega površini, hoja po njej pa je izredno tiha.

Polaganje in pravilno vzdrževanje

Polaganje mora biti izvedeno na popolnoma gladki in čisti površini, saj se te talne obloge lepijo direktno na podlago. Ker so opremljene s sistemom na klik, se polagajo na čvrsto in ravno podlago brez lepljenja. Pred polaganjem pa je potrebno pripravljeno podlago izravnati z izravnalno maso. Pri tem je priporočljiva uporaba posebne izravnalne mase z vlakni.

Zelo pomembno pa je pravilno vzdrževanje, ki vključuje tudi čiščenje. V ta namen je najbolje uporabiti posebna čistila za vinilne talne obloge, ki vsebujejo antistatično emulzijo. Ta s posebnimi nanodelci absorbira in preprečuje nastajanje prahu. Obdelane površine so tako globinsko očiščene, delovanje čistila z antistatično emulzijo pa je dolgotrajno in ni škodljivo za hišne ljubljenčke.

Avtor prispevka: