Naravni premazi za les

Naraven videz lesa je vse bolj priljubljen dekorativen element skoraj vsakega doma. Ne samo da je lepega videza, je tudi dober toplotni izolator, raznolik in preprost za uporabo, pa vendar je les ranljiv in ni toliko odporen proti vremenskim vplivom, zato je dobro premisliti, kako ga na naraven način lahko zaščitimo. Vendar previdno, naravno po navadi ne pomeni, da je nestrupeno, zato je dobro preveriti, kateri so pravi naravni premazi za les, ki ne škodujejo nam in predvsem ne okolju.

Naravni premazi za les – priprava lesa

Preden se odločimo, kakšen premaz in kakšen estetski namen želimo doseči, je dobro vedeti, kaj lahko od določenih zaščitnih premazov pričakujemo. Vodni premazi in premazi organskih topil, les zaščitijo predvsem pred škodljivci, vlago in drugimi vremenskimi vplivi za daljše časovno obdobje, kar je nasprotje naravnih premazov. Ti prodrejo predvsem v notranjost lesa in ne naredijo zaščitnega sloja na površini ali pa morda izredno tankega, če uporabimo naravni premaz, ki vsebuje vosek in smolo.

Preden se lotimo premazati les, moramo poskrbeti, da je les suh, brez maščob in prahu, da je les čist. To dosežemo z brušenjem, vendar moramo biti posebej pozorni, da površino katero brusimo, zbrusimo kar se da enakomerno. Neenakomerno brušenje povzroči tudi neenakomerno vpijanje premazov.

Ko premaz nanašamo, je dobro prebrati vsa navodila, ki jih je priložil proizvajalec premazov, ali pa so navodila spisana na drugi strani embalaže. Če imamo premaz, ki vsebuje olje, je potrebno premaz dobro premešati. Potem se lotimo premazovanja. Najlepše in najlažje je površino lesa premazati kar s krpo, katera ne pušča prahu ali majhnih niti oziroma dlak. Če želite lahko uporabite čopič ali valček, brizgo ali se odločite za potapljanja, vsekakor bo uporaba orodja za nanos premaza pravilna in za vas najbolj priročna. Naravni premazi za les, ki vsebujejo olja, se nanašajo v velikih količinah, kar pomeni, da počakamo vsaj 20 minut, da les vpije premaz, premaz naj bo kar se da izdaten, kar pomeni, da ga nanesemo toliko, da ostane na površini. Nato odvečen premaz obrišemo, če tega ne storimo, se lahko zgodi, da na lesni površini ostanejo lise, naš les, pa ne bo imel enakomernega leska, oziroma bo videti lisast. Oljni premazi se sušijo 24 ur in še več, priporočljivo je, da postopek po preteklih 24 urah ponovimo, tudi zaradi boljše zaščite lesa.

Naravni premazi za les – katere poznamo?

  1. Laneno olje.

Pridobivajo ga iz semen lanu, s tehniko hladnega in toplega stiskanja ter z ekstrahiranjem. Linolenska kislina je najpomembnejša sestavina, saj poskrbi za sušenje olja v kombinaciji z zrakom. Lanenemu olju po navadi damo sredstva za pospeševanje sušenja, saj se laneno olje samo suši od 5 do 12 dni.

  1. Rustikal olje za les.

To olje ima svilnat sijaj, je prijeten na dotik in nekako umirja les. Sestavljen je iz lanenega in tungovega olja, olja citrusov in pospeševalcev za sušenje. Ker ne vsebuje biocidov in je iz sestavljen iz naravnih rastlinskih obnovljivih surovin, je primeren tudi za notranjo zaščito lesa.

  1. Pasta za zaščito lesa.

Narejena je iz čebeljega in rastlinskega voska ter olj. Ima možnost, da globinsko zaščiti les, predvsem pa ima dober oprijem na že premazanih površinah z olji.

  1. Balzami za les.

Ta visoko kvalitetni premaz je primeren tudi za zaščito lesa. Njegova posebnost je, da ga lahko uporabimo tudi za predmete, ki pridejo v stik z živili. Je enostaven premaz, vodoodporen predvsem pa 100 % narejen iz naravnih surovin.

  1. Antični vosek.

Poznan je že iz obdobja renesanse, zato je ohranil ime Antični. Posebnost je, da les po nanosu tega voska ne izgubi svojega naravnega videza, predvsem pa je dobro zaščiten pred umazanijo in vlago. Za boljši sijaj ga poliramo z bombažno krpo.

  1. Tikovo olje.

Ta naravni premazi za les, so predvsem namenjeni za zunanje elemente iz lesa. Če želite dobro zaščititi svojo vrtno uto, fasado iz lesa, čoln ali nadstrešek, je tikovo olje dobra izbira.

Naravni premazi za les so lahko okolju zelo škodljiv. Če les na primer premažemo z odpadnim oljem, naredimo okolju več škode kot koristi. Odpadno olje iz lesa v času dežja steče v zemljo in podtalnico, prav tako pa nima bistvenega učinka za dolgotrajno zaščito lesa. Naravni premazi za les iz olivnega olja, prav tako premalo zaščitijo les, čeprav so vodoodporen, ker pa je olje oljk sestavljen iz določenih hranil, lahko slej ko prej pričakujemo na lesu vidne znake rasti kakšnih gliv. Torej niso vsaki naravni premazi za les primeren za zaščito lesa in s tem okolja.

Za naravni premaz za les si pri izbiri vzemite čas in se poučite o alternativnih spojinah, ki so prijazni okolju in povprašajte za to ustrezno usposobljene prodajalce. Ker je v poplavi vseh premazov res veliko produktov, je dobro da veste, da je les eden čudovit element, ki ne skrbi samo, da je naravi prijazen, prijazen je tudi človeku, saj ima veliko krasnih lastnosti. Preden uporabite kakršen koli produkt, dobro preberite navodila in se ustrezno zaščitite, če pa vam je ta naloga pretežka, je dobro to delo prepustiti strokovnjaku na tem področju. Z vami bo delil svoje znanje in poznavanje lesa, predvsem pa vas bo pravilno usmeril k uporabi produktov, ki so namenjeni za uporabo okolju prijaznega produkta, torej vam bo svetoval, kateri so primerni naravni premazi za les.

Avtor prispevka: