Pasme psov, ki ne puščajo dlake

Spadate med ljudi, ki imajo alergijske reakcije na pasjo dlako, ali pa spadate med tiste, ki zaradi pomanjkanja časa ne morete vsak dan čistiti izpadle dlake, ali pa vas dlaka preprosto moti, a imate kljub temu radi pse. V tem primeru vam bodo zagotovo zanimive informacije, katere so pasme psov, ki ne puščajo dlake.

Najprej je treba opozoriti, da na splošno vsi psi izgubljajo nekaj dlake, tudi v minimalnih ali skoraj neopaznih količinah. Vendar pa imajo nekatere pasme ali križanci med pasmami določene značilnosti, zaradi katerih jim ne izpada dlaka. Psom z zelo kratko dlako, običajno odpade minimalna količina dlake, kar boste zaradi dolžine komaj zaznali. Med običajnim izpadanjem dlak spomladi in jeseni, je opazno le rahlo izpadanje.

Pasme psov, ki ne pušča dlake so psi s kodrasto dlako in z volneno teksturo.

Te pasme ne menjajo dlake in je zato tudi ne izgubljajo, kot je to značilno za preostale pasme. Zaradi tega dejstva je za te pse značilno, da imajo na sebi »plašč«, ki nikoli ne neha rasti. Da bi se izognili neprijetnim vozlom ali prekomerni vročini, je priporočljivo, da tem psom krajšate dlako.

Velike pasme psov, ki ne puščajo dlake

Ne smete pozabiti, da imajo veliki psi običajno ogromno dlake, a nekaterim pasmam dlaka ne izpada, a bo vseeno mogoče najti dlake po stanovanju, če ne drugače pa zaradi krtačenja.

Na kaj vse morate biti pozorni, da psom na splošno ne bo odpadala dlaka?

Najpomembnejša stvar je zagotovo uravnotežena prehrana, in čim manj stresnih situacij za psa. Za tem pa je zelo pomembna tudi nega in pogosto krtačenje dlake, seveda glede na tip dlake in pasme, da ta ostane zdrava in nima vozlov.

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj konkretnih pasem psov, ki ne puščajo dlake:

Pasme psov, ki ne puščajo dlake – Šnavcerji

Šnavcerje boste prepoznali po njihovi smešni bradi in obilnih obrveh. Njihovo telo je kompaktno, močno in mišičasto. Ta pasma psov ima v različnih velikostih zelo lepo, resasto in trdo dlako, zaradi česar jo je zelo enostavno negovati in krtačiti. Redko se zgodi, da jim odpada dlaka, če pa jim že odpada pa je to signal slabega zdravja.

pasme-psov-2

Pasme psov, ki ne puščajo dlake – Bostonski terier

Bostonski terierji so zelo živahni, ljubeči, zvesti in zabavni psi. Ena od njihovih karakteristik je, da so zelo inteligentni in učljivi, čeprav so malce trmasti. Obožujejo človeško družbo, še posebej otroke, saj obožujejo igro in pozornost. Ta pasma ima mehko in kratko dlako, ki malo laja. Kljub temu da ne veljajo za dobre čuvaje, vas bodo vseeno opozorili na obiskovalca pred vrati. Dlaka jim praktično ne izpada in so zato idealna pasma psov za tiste, ki nimate časa za krtačenje, ali neprestano čiščenje. A pozor, v zakup je treba vzeti njihovo smrčanje in pogosto spuščanje vetrov.

Pasme psov, ki ne puščajo dlake – Yorkshirski terier

Gre za eno najmanjših pasem psov na svetu, saj lahko tehtajo le od 3 do 5 kilogramov. Poleg tega, so zaradi svoje velikosti in dlake zelo nežni, lahko bi rekli, da so salonski kužki. Kot vsi terierji, so tudi ti lahko nekoliko svojeglavi in trmasti, a hkrati zelo pogumni, zelo energični, učljivi in igrivi. Zelo radi imajo pozornost ljudi, še posebno se navežejo na svojo družino. Kljub svoji prikupnosti je odličen čuvaj, saj bo vedno opozoril na prihod obiskovalcev.

Pasme psov, ki ne puščajo dlake – Jazbečar

Ta radovedna pasma psov z dolgim ​​in nizkim telesom je odlična izbira, saj jim ne izpada dlaka. Ti psi so bili prvotno usposobljeni za lov na male živali, na primer zajce in lisice, zahvaljujoč svoji majhnosti so lahko vstopili v vse luknje in tako našli svoj plen. Dejstvo, da so majhni, pomeni, da se lahko kot hišni ljubljenčki prilagodijo vsem vrstam domov od hiše do majhnega stanovanja in seveda tudi življenjskemu slogu lastnika. Po naravi so inteligentni, ljubeznivi, zelo aktivni in veseli psi.

Pasme psov, ki ne puščajo dlake – Bruseljski grifon

Že po imenu lahko predvidevate, da pasma izvira iz Belgije, natančneje iz Bruslja. Njegov zelo znani sorodnik je opičji pinč. Ta pasma je bila včasih uporabljena in priljubljena predvsem na podeželju, kjer so pomagali loviti manjše glodavce, tako miši kot podgane. Gre za zelo inteligentne in vesele pse. Veliko časa boste morali posvetiti gibanju, predvsem hoji. Tej pasmi je treba jasno pokazati, kdo je njegov gospodar. Še en nasvet, izogibajte se hranjenju z mize, da ne bodo postali izbirčni. Z njegovo dlako ne boste imeli dela.

Pasme psov, ki ne puščajo dlake – Kitajski goli pes

Ta pasma psov izvira iz Kitajske in so zelo inteligentni ter živahni. Izkazali so se za odlične terapevtske pese, predvsem s svojo potrpežljivostjo in neagresivnostjo. Še ena njihova dobra lastnost je, da so na sprehodu zelo živahni, med tem, ko doma najraje dremajo. Ti psi se lahko rodijo brez dlake ali z dlako, ker so lahko zelo plašni in bojazljivi, je priporočljiva zgodnja in obsežna socializacija.

Avtor prispevka: