Soda bikarbona – uporaba na 101 način

Soda bikarbona je izdelek, ki je uporaben za tisoč in eno stvar. Večini je zelo dobro poznana uporaba pri pripravi rahlega peciva, danes pa boste izvedeli, da je nepogrešljiv pomočnik pri pranju sadja in zelenjave, vzdrževanju čiste in dišeče kuhinje, kopalnice in drugih prostorov, uporabna pri pranju perila in odstranjevanju neprijetnih vonjav, poskrbi pa tudi za boljše počutje in osebno higijeno. Če ste lastnih hišnih živali soda bikarbona poskrbi tudi zanje. Je pravi mali čudež, mar ne?

Kaj je soda bikarbona?

To je blago sredstvo, ki s svojo alkalnostjo pospešuje odboj umazanije iz površine.

To je sredstvo za nevtralizacijo močno kislih oziroma bazičnih snovi.

Soda bikarbona zmanjšuje trdo vode.

Uporabimo jo lahko tudi za vzhajanje testa.

Je učinkovito sredstvo za čiščenje in odstranjevanje neprijetnih vonjav.

Zagotovo niste vedeli,

da je človek že v davnih časih uporabljal sodo bikarbono. Pridobivali so jo iz rastlinskega pepela, ki je zmes natrijevega klorida in kalijevega karbonata. Še naše (pra) babice so rastlinski pepel uporabljale za pranje perila. V starem Egiptu so namreč sodo bikarbono uporabljali tudi pri procesu barvanja tkanin, v proizvodnji mila in izdelavi stekla.

Bleščeča kuhinja.

Soda bikarbona vam bo pomagala do čiste in bleščeče kuhinje. Enostavno in učinkovito boste ščistili lonce, ponve, kozarce, hladilnik, kuhinjsko in mikrovalno pečico. rešili se boste neprijetnih vonjav, ki se velikokrat pojavijo v odtokih pomivalnih korit, hladilniku ali koših za odpadke.

Pranje perila.

Tudi za pranje perila je učinkovita soda bikarbona. Uporaba je zelo enostavna, dodamo jo k tekočim detergentom. Poskrbela bo za svež vonj oblačil, hkrati pa bo preprečevala nastajanje vodnega kamna v pralnem stroju.

Osebna higiena.

Sodo bikarbono priporočamo tudi za osebno higieno in jo uporabljamo v kozmetične namene. Lahko si privoščite piling, sproščujočo kopel, z njo si lahko umijete zobe. Tudi vašim lasem lahko privoščite razvajanje s sodo bikarbono. Lasje bodo bolj mehki in sijoči.

Ste morda prehlajeni?

Če vas teži prehlad vam bo pomagala soda bikarbona. Uporaba je nezahtevna, saj v poln lonec vode dodamo 50 g sode bikarbone, še vročo zlijemo v umivalnik, pokrijete glavo z brisačo, se nagnite nad umivalnik in vdihujte 10 minut. Pazite le, da se ne opečete.

Pršice in plesen.

Pršice so razširjene po vseh naših domovih in predstavljajo enega glasvnih vzrokov alergij. Najdemo jih v preprogah, foteljih, blazinah, vzmetnicah in v vzglavnikih. Če želite preprečiti razvoj teh parazitov enakomerno posujte sodo bikarbono na površino, pustite delovati dve uri in nato površino posesajte z sesalcem, uporabna je tudi pri zatiranju plesni.

Hišni ljubljenčki.

Ljubki kosmatinci, ki nam lepšajo dneve občasno poskrbijo tudi za nered. Včasih se zgodi, da vsake toliko časa opravijo svojo potrebo kar na preprogah. V poplavi izdelkov za čiščenje je najbolj primarna soda bikarbona. Uporaba je odlična za popolno odstranitev neprijetnih vonjav ali v mačjem stranišču ali na ležišču ali za čiščenje preproge, ki jo je vaš hišni ljubljenček zamenjal za stranišče.

Bleščeč in dišeč avtomobil.

Parkiranje pod drevesi se po navadi konča s težko odstranljivimi ostanki smole na površini avtomobila. Če ste obupali nad posebnimi izdelki za odstranjevanje smole, ostankov mrčesa iz karoserije ali maske avtomobila, vam bo pomagala soda bikarbona. Uporaba mešanice iz treh delov sode in enega dela vode je najbolj primerna za odstranjevanje smole ali mrčesa. Za nevtralizacijo vonja po cigaretah v avtomobilu, pa po vsakem praznjenju pepelnika vsujte vanj žličko sode bikarbone.

Soda bikarbona je odlična vsestransko učinkovita, cenovno dostopna in predvsem okolju prijazna izbira za čiščenje našega okolja. Je povsem varna, saj je primerna  za človeško prehrano, je vodotopna, se ne peni in ne pušča sledi. Na kratko torej vsestranski dragulj, soda bikarbona, uporaba na tisoč in en način.

Avtor prispevka: