selotejp

Zakaj je selotejp še po toliko letih tako zelo priljubljen?

Selotejp oziroma lepilni trak je nepogrešljiv pripomoček doma ali v službi, veliko pa se uporablja v podjetjih, kjer pakirajo in skladiščijo blago. Ta fleksibilen, krožno zavit pripomoček, ki ga vsakodnevno uporabljamo že od 19. stoletja, ne sme manjkati v nobenem domu, pisarni pa tudi ne v podjetjih, ki se ukvarjajo s pakiranjem. Selotejp je, kot skoraj vsaka stvar, dobila izboljšave, zato so danes uporabni v vseh panogah širom sveta.

Kaj je selotejp in kaj zagotavlja

Lepilni trak ali pogovorno selotejp je kombinacija materiala in lepilne folije, ki se uporablja za združevanje predmetov kot tudi za zaščito predmetov ali materialov. Sestavljen je iz lepila, občutljivega na pritisk, obloženega na nosilni material, kot so papir, plastični film, krpa ali kovinska folija.

In kaj zagotavlja selotejp?

– Zagotavlja strukturno trdnost, ki lahko nadomesti vijake, zakovice, varjenje in druge mehanske pritrditve.

– Lahko uporaba zaradi tanjšega materiala.

– Deluje kot tesnjenje vlage.

– Zagotavlja odstranjevanje vibracij in zmanjšanje hrupa.

– Skrajša čas sestavljanja.

– Zagotavlja oprijem težkih površin, kot je steklo.

– Zagotavlja enotno debelino.

Kaj vse lahko lepimo s selotejpom in kakšne vrste selotejpa poznamo

Ste se kdaj vprašali, kaj vse se da storiti s selotejpom in v kakšne namene ga lahko uporabimo? Selotejp je tako univerzalen pripomoček, da ga lahko uporabimo vsepovsod prav zaradi svoje vsestranskosti, fleksibilnosti in moči.

Lahko je slikarski pripomoček, najdemo ga v gradbeništvu, veliko se uporablja tudi v električarstvu ali pa pri pakiranju hrane.

Slikarji po navadi zaščitijo platno s selotejpom ali pa si z njegovo pomočjo pomagajo do linij, ki jih želijo imeti posebej oblikovane. Če ste kdaj belili, si upam trditi, da ste zagotovo uporabili lepilni trak in zaščitili pohištvo, okna, vrata in tla. S selotejpom lahko poljubno tudi oblikujemo razne šolske projekte, kot so, vulkan, adventni venčki, s selotejpom lahko ustvarite herbarij ali pa zlepite samo papir.

Obstajajo tudi embalažni lepilni trakovi, ki jih v večini primerov uporabljajo v skladiščih in industrijah.

Kako lahko uporabimo različne vrste selotejpa?

Okolju prijazen selotejp je lahko papirnat. Uporabite ga in ga nadomestite s klasičnim selotejpom. Z njim lahko zavijate darila, zlepite škatle, označite ozimnico ali pa z njim ustvarjate.

Mask oziroma zaščitni krep selotejp uporabite za zaščito tal, oken in vrat pred pleskanjem, saj ne pušča sledov lepila, predvsem pa se uporablja kot notranji lepilni trak.

Dvostranski selotejp je namenjen trajnemu lepljenju različnih materialov, kot so plastika, papir, kovina in podobno. Odporen je proti vlagi in zagotavlja odlično lepljivost.

Selotejp s potiskom

Za pakiranje embalaže se lahko uporabijo različni lepilni trakovi in eden takih je lahko selotejp s potiskom.

Selotejp s potiskom poskrbi za večjo prepoznavnost embalaže oziroma podjetja. Ne samo da predstavljajo odlično reklamo in vedno večje spoznavanje vašega podjetja oziroma blagovne znamke, zagotavljajo tudi varovanje vašega blaga. Namreč, vaše embalaže ne bo mogoče odpreti, da se to na njej ne bi poznalo, saj je vaš potiskani selotejp edinstven.

Potiska se lahko selotejp z logotipom vašega podjetja, sedežem podjetja, navodili, kodami ali z opozorili, če gre za krhki material v embalaži, kot je steklo. Lahko si umislite svojo serijo potiskanega barvnega selotejpa, primerna uporaba je recimo v večjih industrijskih obratih ali skladiščih.

Selotejp s potiskom je torej čudovita ideja za reklamiranje. Zakaj bi zapravljali goro denarja in tiskali celostno grafično podobo podjetja na embalažo? Tisk na lepilni trak je bolj učinkovita metoda in žepu prijazna, predvsem pa je unikatna.

Selotejp oziroma naravni lepilni trak, ki se aktivira z vodo

Če želite biti ekološko prijazni, je na voljo tudi lepilni trak oziroma selotejp, ki je narejen iz obnovljenih virov. Izdelan je iz lesa in krompirjevega škroba. Ta selotejp je primeren za pakiranje embalaže z EKO izdelki, medicino, naravno kozmetiko ali pa zmrznjen material in hrano.

Selotejp iz obnovljenih virov se aktivira s pomočjo vode. S kartonom se izredno dobro spoji in zapakirane embalaže ni mogoče več odpreti tako, da se ne bi videli posegi na selotejpu ali embalaži. Seveda je selotejp iz obnovljenih virov tako rekoč naravnan k varnosti, saj zmanjša poskus kraje produktov, ki so zapakirani v embalaži.

Prav tako je manjša poraba naravnega lepilnega traka, pakiranje z njim pa je enostavnejše in hitrejše. Tudi recikliranje je enostavnejše, saj naravni lepilni trak oziroma selotejp spada v ločeno zbiranje odpadkov, pod papir. Tudi na ta selotejp je možen potisk in kot drugi selotejpi je tudi ta v standardnih odtenkih, torej bela in rjava, moč pa ga je dobiti še v različnih barvnih odtenkih in dimenzijah.

Kje lahko kupite selotejp?

Se pogosto znajdete v zagati, ko za pakiranje svoje embalaže nimate primernega selotejpa. Nič hudega. Vse vrste selotejpa lahko kupite na enem mestu, v podjetju Kamm Trade d.o.o. V njihovem podjetju boste zagotovo našli selotejp, ki ga potrebujete, saj imajo široko ponudbo lepilnih trakov, različnih navitij in dimenzij, za vsak žanr, različnih barv, lepilni trak, ki vam ga lahko potiskajo, selotejp z dobrim oprijemom in ugodno ceno.

Selotejp je torej vsestranski pripomoček za vsestransko uporabo in lahko služi številnim namenom.

Avtor prispevka: