Stare ure

Stare ure postajajo čedalje bolj moderne?

Stare ure so res nekaj posebnega, ne merijo samo časa zelo precizno ter vztrajno, ampak so tudi statusni simbol, predmet dedovanja ter spomina na prednike, kar marsikomu res veliko pomeni. Včasih ni bilo velik ur na razpolago za izbiro, danes pa imamo pestro ponudbo najrazličnejših ženskih in moških analognih ter digitalnih ur v starem stilu. Stare ure so zelo redke, sploh take, ki še delujejo, zato imajo visoko ceno ali pa so neprecenljive in so v muzejih ter zasebnih zbirkah navdušenih dedičev ter zbirateljev ur.

Ure merijo čas in so bile nekoč nepogrešljive glede tega, saj niso vsi ljudje znali brati časa iz sončnih ur ali pa sonca ni bilo na razpolago takrat, ko so ga potrebovali. Sončna ura, če zabijete v tla klin in narišete številčnico, bo merila čas približno, saj bi morali upoštevati tudi to, kdaj sonce vzide in kdaj zaide ter kje točno na zenitu je in v katerem letnem času. Stare ure so ta problem rešile in čas so lahko merili konstantno, tudi ponoči, ko ni bilo sonca. Vendar so si jih zaradi visoke cene lahko privoščili le redki posamezniki, za katere je ura bila statusni simbol.

Na začetku so ure nosili na verižicah v žepu suknjiča. Precej kasneje so se pojavile ročne ure, ko so urarji z vedno boljšo in sodobnejšo tehnologijo lahko naredili manjše mehanizme. Danes pa poznamo tudi digitalne ure, brez kvarčnega mehanizma, ki je najzanesljivejši sistem merjenja časa.

Stare ure

Zakaj stare ure s kvarčnim mehanizmom tako dobro merijo čas? Odgovor je v kvarcih ali po domače v kameni streli, to je poseben kristal, ki je sicer povsod okoli nas in se včasih blešči na tleh. Prvi so kvarčne mehanizme izumili Švicarji in naredili zelo točne ure. Tako so zasloveli po vsem svetu in še danes poznamo reklo, da je točen kot švicarska ura. Kvarc je tudi sestavni del računalnikov ter drugih elektronskih naprav, ki potrebujejo točne impulze ter prenos informacij v točno določenih intervalih, zato se te naprave da programirati.

Stare ure so danes zelo popularne in jih bi z veseljem imelo več ljudi, če ne bi bile tako zelo redke. Rešitev za to so retro sodobne ure, ki so lahko v digitalni ali elektronski izvedbi. Na roki lahko nosite uro, ki izgleda klasično in retro, pa ima v sebi sodoben zanesljiv mehanizem, ki vam bo služil še dolgo časa. Prednost take ure je, da ni treba mehanizma oljiti in vzdrževati, kot pri klasičnih analognih urah. Stare ure je bilo potrebno nujno redno vzdrževati, drugače je njihov mehanizem čez čas odpovedal. Sodobne analogne ure so narejene iz sodobnejših materialov, vendar vseeno priporočamo, da jih vsake toliko časa nesete dobremu mojstru urarju specialistu za popravilo ur, da jih pregleda in po potrebi očisti. Tako bodo vaše nove ure nekoč postale stare ure in bodo imele izjemno ceno ter vrednost, pa ne samo v denarju, predvsem psihološko za vaše kasnejše rodove.

Avtor prispevka: