Strojne inštalacije – cena? Koliko stanejo elektroinštalacije, vodovod, prezračevanje in pametne inštalacije?

Inštalacije so tisti del gradnje in obnove, za katere se nam zdi, da veliko plačamo pa ničesar ni videti. Po drugi strani pa se zavedamo, da bodo dobro načrtovanje in izvedene inštalacije poskrbele za to, da bo hiša funkcionirala kot mora.

Kaj vse spada pod strojne inštalacije?

Pod strojne inštalacije štejemo vse inštalacije za ogrevanje, hlajenje, elektroinštalacije skupaj s pametnimi inštalacijami vred, vodovodne inštalacije ter morebitne plinske inštalacije in prezračevanje oziroma prezračevalni sistem z rekuperacijo ali brez rekuperacije.

Strojne inštalacije cena

Koliko računa električar za elektroinštalacije?

Čeprav je ceno za elektroinštalacije izredno težko oceniti, lahko za povprečno hišo rečemo, da vas bodo elektroinštalacije prišle nekje 3000 EUR oziroma 15 EUR / m2. 

Najprej boste seveda potrebovali projekt električnih inštalacij, kjer projektant določi potek kablov, lokacije omaric, stikal, vtičnic in podobno. Na podlagi tega vam bodo električar veliko bolj natančno podali svoje ponudbe za samo izvedbo elektroinštalacij.

V tem procesu bodite vpeti, saj boste kasneje slabe volje, če kje ne bo kakšnega stikala ali vtičnice, kjer bi jo nujno potrebovali.

Komu zaupati elektroinštalacije? Tukaj je seznam vse preverjenih električarjev.

Kakšne so cene za ogrevanje in hlajenje (inštalacije)?

Ker se ogrevalni sistemi med sabo tako zelo razlikujejo, je nemogoče oceniti ceno ogrevalnega sistema, brez da bi poznali želeno tehnologijo ogrevanja.

Danes se kot optimalni ogrevalni sistem največkrat omenja vgradnja toplotne črpalke. Še zlasti v navezi s sončnimi celicami in talnim gretjem, kar nam na dolgi rok praktično izniči strošek ogrevanja.

Seveda pa se zgodba spremeni, če ste denimo v vašem okolju lahko deležni subvencije za plinsko ogrevanje ali kaj tretjega.

Najboljši prvi korak je, da za vašo situacijo povprašate preverjene ponudnike za ogrevanje, dobavo, inštalacije in zagon ogrevalnega sistema.

Kakšno ceno postavi vodovodar za vodovodne inštalacije oz. vodovod?

Stroški oz. cena vodovodnih inštalacij se za povprečno hišo gibljejo med 10-25 €/m2. Cena kanalizacije se giblje okoli 20 €/m2, torej pristanemo na ceni 8000 €.

Za prenovo vodovoda v kopalnici pa boste odšteli okoli 800 €.

Za točnejšo oceno stroškov pošljite povpraševanje vsem preverjene vodovodarjem hkrati.

Komu zaupati vodovodna dela? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim vodovodarjem v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Koliko stane prezračevanje?

Za prisilno prezračevanje z rekuperacijo se bo cena gibala 4000-6000 €, odvisno od tega ali se odločite za lokalno ali za centralno prezračevanje.

Večina inštalaterjev zadnje čase priporoča lokalno prezračevanje, saj je razmerje med vložkom in povračilom investicije boljše. Razmere se malce spremenijo če ste primorani vzeti centralno prezračevanje zaradi kakšne subvencije.

Zakaj sploh izbrati prezračevalni sistem?

S prisilnim prezračevanjem se boste ognili zatohlemu zraku, potencialu za nastanek plesni, namesto ročnega odpiranja oken in vrat (zračenje) in izgubljanja energije pa se bo hiša zračila sama na način, da ne bo energijskih izgub oz. bodo te minimalne. 

Cena prezračevanja je sicer odvisna tudi od dolžine prezračevalnih cevi v primeru centralnega prezračevanja z rekuperacijo, števila ventilatorjev, vrste rekuperatorja (centralni ali lokalni) pa tudi od tega, če želite s prezračevalnim sistemom tudi ogrevati ali hladiti hišo. 

Pripravili smo vam tudi seznam vseh preverjenih ponudnikov za prezračevanje.

Cena pametne hiše oz. koliko stanejo pametne inštalacije za pametni dom?

Ko rečemo pametna hiša mislimo pametne inštalacije. Torej podpora klasični električni napeljavi, ki omogoča pametno krmiljenje pametnih ali malo manj pametnih naprav.

Cena pametnih inštalacij za povprečno hišo se giblje med 4000-7000 €.

Zakaj bi se odločili za pametne inštalacije?

Če je pred vami novogradnja ali velika prenova, potem v vsakem primeru resno razmislite o pametnih inštalacijah, četudi se sprva ne boste še omislili pametne hiše. Zakaj? Ker se vam to preprosto izplača. 

Pametna hiša bo na dolgi rok prihranila pri stroških ogrevanja, hlajenja in celo razsvetljave. A tudi če se za pamentno upravljanje odločite šele čez 5 let je smiselno pametne inštalacije urediti že v fazi prenove elektroinštalacij. Strošek bo višji le za nekaj 100 €.

Kakorkoli, tukaj je seznam preverjenih ponudnikov pametnih inštalacij.

Avtor prispevka: