varilni aparati

Prava zaščita, ko varimo kovine

Kadar varimo, želimo, da so naši varilni aparati zanesljivi in varni. Ko gre za obdelovanje nerjavnega jekla in aluminijastih ter drugih zlitin, iščemo visoko zmogljivost, glede varnosti pa to, da dobimo prvovrstno napetostno in toplotno zaščito. S tovrstnimi se med drugim ponaša podjetje Metal Mikulič, ki že vrsto let zastopa priznane znamke za profesnionalno rabo. Manjkati ne sme tudi maska za varjenje ter zaščitna očala, rokavice in posebna oblačila ter obutev, s katerimi zavarujemo naše najobčutljivejše dele telesa in morajo biti odporna proti ognju, obstaja pa tudi pomična stena s ponjavo in podobni proizvodi.

Predvsem so zaradi izpostavljenosti nadvse visokim temperaturam v nevarnosti koža in očesni predel, zato moramo pravzaprav v celoti zavarovati svoje telo. Poleg tega nas ogroža tudi sevanje, hlapi, iskre in strupeni plini ter nenazadnje tudi električni tok, zato je pri tovrstnem delu stalna varnost na prvem mestu, tudi za ostale osebe in sodelavce, ki so v neposredni bližini in opravljajo druga opravila.

Kakšni naj bodo varilni aparati?

Kateri varilni aparati so pravi za nas, je najprej odvisno od tega, kakšne izkušnje imamo, saj potrebujemo za to aktivnost opravljen izpit, znanje pa tudi ves čas nadgrajevati ter ohranjati in imeti dovolj prakse, saj so za delo v določenih položajih, kot je recimo nad glavo, zadosti izkušeni le tisti z vrhunskimi veščinami. Nadalje je izbor povezan s tem, na kateri način želimo obdelovati kovine, glede na to pa izberemo potem njihovo jakost, ki jo bomo potrebovali. Preverimo, kakšen je čas uporabe in ohlajanja naprave, saj je v uporabi na primer lahko le nekaj minut, nato pa se mora ravno tako nekaj minut ohlajati.

varilni aparati

Nekateri varilni aparati so mobilni in jih zato lahko poljubno premikamo. Cene segajo med 200,00 pa tudi do več kot 5.000,00 EUR, odvisne pa so od jakosti produkta in dodatnih funkcionalnosti ali lastnosti, kot so npr. kolesca ali voziček. Tisti večjih dimenzij ter cen tehtajo 50 kg ali do oziroma nad 100 kg, najcenejši pa pod 5 kg. Nadvse priljubljeni so denimo kombinirani varilni aparati zaradi široke uporabnosti (tako za domačo rabo kot v profesionalne namene), saj z njimi lahko izvedemo več postopkov, kot npr. MIG-MAG, MIG-MAG FLUX, MMA ali TIG-LIFT in podobno.

Če želimo v pomoč dodatne funkcije, glejmo na to, da imajo varilni aparati na primer nadzorno ploščo preprosto in uporabniku prijazno, digitalni zaslon s prikazom toka rezanja, gumb za brezstopenjsko nastavitev varilnega toka oziroma gumb za prilagoditev napetosti in časa točkovnega spajanja, LED kontrolo napajanja, preobremenitve ter prenizke ali previsoke napetosti, sistem hlajenja z ventilatorjem ali celo z vodnim hlajenjem, vgrajen anti-sticking, hot-start ter prilagodljiv arc-force za MMA spajanje, na voljo z več postopki z MIG, MMA in TIG (vžig z odmikom elektrode) ali s preprostimi priključki kabla z evropskimi hitrimi konektorji, v kolikor izbiramo med tistimi iz neevropske proizvodnje.

Za posebne modele bo morda rok dobave nekoliko daljši, zato se posvetujmo s ponudnikom glede najboljše rešitve za nas. Da bi varilni aparati imeli dolgo življenjsko dobo, pa moramo seveda zanje tudi ustrezno poskrbeti z raznimi sredstvi, kot so spreji za kontaktne in plinske šobe ali tekočine proti obrizgom, ter pravilno hrambo, kadar niso v uporabi, in sicer v čistem, nevlažnem okolju z zmerno temperaturo. Ključno je redno vzdrževanje, da imamo čim manj težav na dolgi rok, ko nastopi čas za servisiranje, pa poiščimo pooblaščenega serviserja.

Varovanje glave ter oči

Kot omenjeno, med obvezno opremo spada maska za varjenje, ki ustrezno zaščiti naše oči. Pri nekaterih modelih je možna avtomatična zasteklitev stekel s pomočjo senzorjev, ki to izvedejo nadvse hitro, zato imamo takojšnjo podporo za naš vid. Napajamo jo preko sončnih kolektorjev, kar nam prihrani menjanje ali polnjenje baterij s polnilcem. Materiali so razmeroma lahki, dosegajo nekaj nad pol kilograma, saj glava oziroma obraz ne sme biti preveč obtežen, zato jo lahko brez težav nosimo tudi dlje. Najcenejša je plastična maska za varjenje, tudi pod 20,00 EUR, tiste, ki jih lahko nosimo tudi takrat, ko brusimo, pa so dražje. Za profesionalno rabo dosega cena tudi nekaj sto evrov, take pa so lahko tudi nekoliko težje.

Kakovostna maska za varjenje

varilni aparati

Dobra maska za varjenje mora imeti široko vidno polje in ščititi tako pred ultravijoličnimi kot infrardečimi žarki. Ogrodje nas mora učinkovito varovati pred letečimi delci ter udarci in biti odporno pri morebitnih padcih, zato preverimo stopnjo zaščite. Nenazadnje pa mora biti maska za varjenje oblikovana tudi tako, da se v njej počutimo čim bolj udobno, še posebej ob dolgotrajni uporabi. Na voljo so tudi takšne, ki so modernih oblik ter pisanih vzorcev in z dodatnimi funkcijami, na primer z novo svetlo true color tehnologijo ali senzorji, ki omogočajo delo v vseh legah, ter z avtomatskim uravnavanjem pretoka zraka, LCD-jem z opozorili, samozatemnilnim filtrom, preklopnim steklom ali avtomatičnim izklopom po 30 minutah. Tovrstne najdemo med drugim tudi pri podjetju Metal Mikulič, kjer ponujajo tudi drugo opremo in potrošni material.

Avtor prispevka: